🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Гепардите" не скачат само веднъж

Победителят от миналата година успява да порасне с двуцифрен темп и в новата класация

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В това издание на класацията има доста представители от предходната, което показва, че гепардите не скачат само еднократно. Тази година топ 20 се оформи с компании до 64-ата от миналата. Видно от таблицата, повечето продължават да растат, и то с двуцифрени темпове, като само четири от тях са пораснали с под 20%. А картината е доста пъстра – присъстват компании от различни сектори.

Спорт и ендоскопи

Победителят от миналата година "Пентакс медикъл България" се представя добре и в новата класация. И макар да е далеч от впечатляващите над 600% растеж през 2017 г., за 2018 той прави приличните 63%. Компанията е най-голямото европейско предприятие за ремонт на медицински ендоскопи, като през миналата година то удвои производствената си площ и мощности в Пловдив. "Пентакс" е част от японския гигант HOYA Corporation.

Втората в класацията е "Бенефит системс Бългрия", която стои зад популярните спортни карти Мultisport. В момента това продължава да е един от най-динамично развиващите се сектори в България, макар и доста нишов, което обяснява и навлизането на още няколко компании в него. Последното повишава конкуренцията и може да се окаже спирачка за голям растеж пред първите компании, които навлязоха с него. От друга страна, потенциалът пред него е голям и така само времето ще покаже.

Третото място е за търговеца на товарни автомобили IVECO и автобуси IvecoBus "Булавто Бългрия". След като порасна над 300% през 2017 г. и затвори десетката на основната класация, сега темпът се укротява до по-скромните, но за много компании завидни 40%. Заради бума на икономиката, строителството и потреблението от последните години търговците на автомобили реализират много добри резултати.

Продължава растежът при "Есетере България", която се занимава с производство на етерични масла. Компанията е част от американската doTERRA и през тази година откри новата си дестилерия край Добрич, като инвестицията в нея е 4.2 млн. лв. "Есетере" преработва три вида масла - сини, жълти и от смоли (тамян и смирна), и продава готовата продукция само на компанията майка - doTERRA. Основните суровини идват от България - лавандула, маточина, чубрица, роза, лайка, бял равнец, кориандър, резене, здравец. Компанията внася от Сомалия и Етиопия тамян и смирна, от Северна Америка - кора от бреза, а от Хавай - сандалово дърво.

Ръст, но без ускорение

В новата класация няма компания, която да ускорява растежа си (за разлика от миналата), но "Постоловски" успява да го запази трицифрен (119 при 159), с което е и най-растящата компания в таблицата. Това е транспортна компания, базирана в Благоевград, и създадена от македонски граждани, единият от които е с български паспорт. Очевидно икономическият растеж и ръстът в транспорта са се отразили положително и на "Постоловски". Компанията разполага с близо 50 собствени камиона и още 25 на нейни партньори, а за година е увеличила средносписъчния брой на персонала си от 31 на 51 души. Другата транспортна компания в класацията е "Ес Ти Ем груп", която е специализирана в сухопътните директни транспорти, при които работи с превозвачи подизпълнители.

Сред старите гепарди е и "Скайшоп България", собственост на Георгиос Лазопулос, която е сред големите играчи в т.нар. телешопинг, в който чрез телевизионни реклами се промотират различни продукти, включително домакински, текстилни и други изделия. Компанията работи с марката Telestar Direct Marketing и има три магазина в София и Пловдив. От сайта й става ясно, че работи "в тясно сътрудничество с телевизионни канали като "Нова тв", БНТ, "ТВ Европа", "Канал 3", "Планета", "Планета фолк", "Фен тв", "Балканика", "Фен фолк", "Фолклор тв".

Машиностроенето е представено от производителят на електромотори от Тутракан "Ай Би Джи моторс". Компанията е собственост на италианеца Мирко Кутер и няколко години след създаването й успява успешно да увеличава приходите си. Макар и вече със забавен темп, през 2018 г. те надминават 6 млн. лв. Строително-имотните компании са представени от "Сарис", "Контраст инвест", "Складова логистика - "Ариете логистик".