🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ароматният възход на "Тръст агро"

Малкият семеен завод за преработка на земеделски стоки оглавява класацията "Гепард" със седемкратен ръст на приходите през 2018 г.

Заводът на компанията край Омуртаг
Заводът на компанията край Омуртаг
Заводът на компанията край Омуртаг    ©  "Тръст агро"
Заводът на компанията край Омуртаг    ©  "Тръст агро"
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Визитка

Име: "Тръст агро"

Създадена: 2011 г.

Собственик: Соня Бахчеванова

Управител: Нели Кварацхелия

Няма нищо инцидентно в галопа, с който малкото семейно предприятие от Омуртаг "Тръст агро" изпъква в редиците по предприемчивост. Цифрите валидират находчива бизнес идея, захваната в подходящ момент от работлив екип, за който това е само началото. Компанията се занимава основно с преработката на семена кориандър и продажбата им в чужбина, където ценната подправка се котира скъпо. В момента за "Тръст агро" работят 35 души, а планът за догодина е да се наемат още хора. "Бизнесът расте. Връщаме българи от Западна Европа. Оптимисти сме, че и през следващата година ще вдигнем оборотите със 150%. Имаме бизнес план за разширение с още 1.5 млн. лв. в допълнителни машини и съоръжения", разказват за "Гепард" от компанията, която току-що е представила продуктите си на международното изложение на храни Anuga в Кьолн.

Малка семейна компания

Основана преди осем години, тя е собственост на Соня Бахчеванова. Мотор на бизнеса са обаче са синът й Иван Бахчеванов и съпругата му Нели Кварацхелия, която е изпълнителен директор на "Тръст агро". В първите години компанията се занимава с търговия на стоки, включително и въглища между Молдова и Турция. Фокусът на дейността се избистря преди около пет години, когато земеделското министерство обявява мярка 4.2 за подпомагане на преработвателите на земеделска продукция. Тогава семейният съвет решава да се възползва от възможността, като се насочи към подценена според предприемачите култура - кориандърът.

"Кориандърът е традиционна култура за България, която се развива много добре на нашия климат и вирее дори на най-слабите почви. Била е много застъпена преди 90-те години. Малко хора знаят, че ни е спасила 2 пъти по време на зърнени кризи. С приходите от продажба на кориандър сме успели да запълним държавния резерв от хлебно зърно - последният път е през 1997-1998 година", разказват от "Тръст агро". В момента обаче културата се отглежда по-ограничено, повече заради сеитбоорота и причината за това е, че земеделците не получават субсидии за подправката. "Опитваме се да насърчаваме повече земеделски производители да отглеждат кориандър, но трудността идва и оттам, че производството му не се дотира", обясняват от компанията.

Собствениците на "Тръст агро" не притежават земи, които да засеят с ценната подправка, и не планират инвестиции в техника за прибиране на кориандър. "Нашата компания е семейна, затова и подходът ни е такъв, познаваме всеки земеделски производител, който работи с нас, държим тясна връзка с тях, това дава възможност за проследяемост от суровината до готовата продукция, което не го предлага почти никоя фирма от нашия отрасъл в България. Във всеки момент можем да отговорим кое зрънце кориандър или слънчоглед е изпратено в Аржентина, Мароко, Китай, Япония или Израел. Това е краткият път до клиента и мисля, че с това превъзхождаме конкуренцията ни, която използва лесния начин да купи входящата суровина от големите търговци, като така губят връзката със земеделските производители, които си имат немалки проблеми и имат нужда от внимание", обяснява Иван Бахчеванов.

Изкупените количества суровина се съхраняват в складовете на "Тръст агро", след което се почистват, смилат и пакетират по начин, поръчан от клиента, и се товарят за експедиция. "България не е пазар за готовата ни продукция. От нея 99% е за износ. Работим с директни потребители и с международни търговци, като най-големият пазар за кориандъра е Далечният изток като Шри ланка, Малайзия, Индия и държавите от Северна Африка - Мароко, Тунис и т.н. Също така сме се ориентирали и към европейския пазар, който е труден заради високите критерии и исканата чистота на преработка на продукцията, но и това успяхме да постигнем", посочват от "Тръст агро".

Качеството преди всичко

Последното говори за това с какво е по-различна "Тръст агро" от повечето земеделски преработватели, които залагат предимно на обеми. Философията е, че за качествения продукт винаги ще има търсене. Затова и екипът влага в технология, която да покрие най-стриктните международни изисквания по отношение на храните - тези на Европейския съюз.

Заводът е оборудван с машини, които са толкова прецизни, че позволяват 99.99% чистота на крайния продукт, а процентът натрошени зърна е пренебережимо малък. Мощностите позволяват фино смилане на брашно (powder), както и пресоване и направата на пелети от суровината. Освен кориандър и слънчоглед по линиите може да се пуснат и други суровини. Царят засега е кориандърът, при който през миналата година и обемите са били големи, и цените на международните пазари са били високи. Това е причината за скока в приходите на "Тръст агро", който по прогнозни данни към есента ще се повтори и в отчета за настоящата година.

Пакетажната линия на завода е автоматизирана и може да се калибрира така, че да се правят разфасовки от най-малките 100-грамови пакетчета до чували от по 1.2 тона. Ползва се включително и пакетирането във вакуум. Все още инвестиционният проект, подпомогнат от земеделската програма, не е напълно завършен, така че пълният му капацитет тепърва предстои да се разгърне. Причината е, че технологиите се променят бързо и компанията се опитва да е гъвкава в инсталирането на наистина последното поколение иновации.

Заводът на "Тръст агро" е изграден на мястото на бившата консервна фабрика на Омуртаг и в момента дава работа на 35 души. При запазване на сегашния темп на растеж собствениците му предвиждат наемането на още десет души и изграждането на два склада плюс още един за готова, пакетирана продукция. Обмисля се и разнообразяването с други земеделски култури, освен кориандъра и слънчогледа, като например обработката на грах и фасул.

С грижа за работниците

"Не е лесно с намирането на специалисти. До нас има големи заводи", обясняват от компанията и добавят, че област Търговище, където попада и семейният завод, е развита индустриално, с инвестиции от български и международни компании. "Община Омуртаг не е така силно развита, но помощта, която получаваме от местната администрация, е наистина адекватна и мисля, че това е правилната формула за привличане на инвеститори. Така се откриват нови работни места и ще се върнат хора, които знаят, че могат да си намерят работа. Нещата не са толкова сложни, важното е да има чуваемост между бизнеса и държавния апарат, вярвам в това и съм оптимист", посочва Нели Кварацхелия.

"Всеки работник го вземаме и возим от врата до врата с фирмени автомобили, защото има хора останали и ненапуснали отдалечени села, които нямат обществен транспорт, а заводът работи 24/7, което е изключително трудно. Потенциалните ни служители, дори и да имат желание за работа, няма с какво да дойдат до работното си място. В завода изграждаме обучителен център за квалификация и преквалификация - изучаване на английски език, компютърна грамотност и др., за да е по-лесна комуникацията не само крайните клиенти, а и за вътрешните нужди на завода. Работим върху хората си, насърчаваме ги да ходят на различни курсове, които са изцяло за наша сметка, стараем се да изградим още по-добър и ефективен екип. Има служители, които са с нас още от етап проектиране и изграждане на завода. Средната възраст на служителите ни едва ли надвишава 40 години", разказват от компанията.

В търсене на кадри предприемачите гледат включително зад граница. "Връщаме българи от Западна Европа и инженери, завършили и изкарали своята практика в Англия. Имаме още много накъде да се развиваме в тази насока с привличането на кадри от Украйна, Молдова и Грузия, надяваме се да се улесни административната тежест от страна на държавата, за да можем да сме конкурентни и на пазара на труда, както са другите членки на Европейския съюз. Има споразумения между държавите за кадри в туризма. Бихме могли да погледнем зад граница за ценни кадри и в производството. Трябва много бързо държавата да съкрати процедурата по назначаването на хора извън Европейския съюз в сектор производство", смятат от "Тръст агро".

"За нас е важно да има принадена стойност. Един завод създава работа и за другите около него. Плаща електроенергия, осигуровки, данъци, ДДС и т.н. Освен пряко назначените тук има работа за поне още толкова хора, които зависят от нас - било то транспортни фирми, било то кетърингът, който ни носи обяд в завода", разказват предприемачите.

"Често казвам, разговаряйки с някого от служителите ни, че се надяваме да можем да си позволим в близко време вместо 1200 лв. да им платим същото число в евро, но наистина не зависи само от нас. Ние като работодатели също ходим в магазина, в аптеката и виждаме, че животът поскъпва. Това е факт, съзнаваме го, като факторите са много и тази тема е наистина безкрайна", споделя Иван Бахчеванов. А формулата за постигане на по-високи резултати минава през растежа. През 2020 г. "Тръст агро" има план за разширение с още 1.5 млн. лв. чрез допълнителни машини и съоръжения. Увереност да продължат да инвестират дава търсенето на произведената от тях продукция. "Пазарите се отварят, тази година получихме и разрешение за експорт в Китай, разчитаме много на този пазар, но тепърва трябва да се докажем с качество и коректност. Китай е огромен, всеки знае колко население има и какви възможности крие. Прави ни впечатление какъв контрол има върху стоките, които внасят, не само от България. Там фитосанитарните служби са на много високо ниво, така са сигурни за качеството на храните, които консумират", добавят от компанията победител.