🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-динамичните селскостопански компании: Доминацията на зърното

Животновъдите и овощарите са малцинство сред най-бързорастящите компании в секторната класация в "Гепард"

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Определено годината в селското стопанство беше белязана от чумата по свинете, която засегна и няколко индустриални ферми в България. Това унищожи около 20% от производството на свинско в страната. През 2018 г. този ефект не се усещаше, макар чумата да навлезе в България още тогава. Като цяло през миналата и тази година нямаше други сериозни сътресения в сектора.

"Селското стопанство продължава да се носи по инерцията от последните 7-8 години с брутен резултат около 3.9 млрд. лева по постоянни цени и максимални отклонения в рамките на 9-10%. Зад тази привидна статичност се крие продължаващо вътреотраслово преструктуриране. Докато зърнопроизводството продължава да повишава своята производителност, животновъдството и по-специално говедовъдството, което е основен отрасъл, все още търси основа за стабилизация. Общата технологична изостаналост в направления като плодове и зеленчуци изисква огромно внимание и инвестиции, за да започне да се вижда трайно отражение в статистиката", коментира пред "Гепард" Николай Вълканов от консултантската компания "Интелиагро".

Топ 20 от най-динамичните компании в сектора в "Гепард" е наситен предимно с търговци на зърно, зърнопроизводители, един овощар, етерични култури и малко животновъди.

Тютюневият лидер

Лидер в класацията е "Норд табак" с ръст на приходите от 400%. Шуменската компания се занимава с преработка и търговия с тютюн и е създадена през 2011 г., когато "Норд табак – Никотиана" е преобразувано на две дружества – "Норд табак" и "Никотиана лийф". Собственици на компанията са Иван Биларев и Елеонора Тончева с по 50%. Биларев беше изпълнителен директор на "Булгартабак холдинг" по време на приватизацията му през 2011 г., а след това няколко години остана негов прокурист и участваше в ръководствата на някои от дъщерните му дружества, сред които и Lafka. В управата на "Норд табак" табак има и лица, които развиват "Индустриален парк Шумен" – Тончо Тончев и Николай Тончев.

На второ място е "Търговска компания", която е част от "Амета холдинг" - един от най-големите производители на пилешко месо в България, чиято дейност е съсредоточена около Разград. "Търговска компания" притежава зърнохранилище и търгува със зърно, като именно повишението на обемите е довело до ръст и на финансовите резултати, става ясно от доклада за дейността.

Овощарят от Първомай

Тройката се затваря от "Доян агро", компанията, която е единственият представител на овощарството в класацията – в случая ябълки и сливи. През 2013 г. компанията инвестира над 5 млн. лв. в хладилна база за съхранение на плодове и зеленчуци с 3000 тона капацитет, а последната информация в медиите за компанията е инициативата й за създаване на ябълкови градини с още няколко компании в района на Първомай. От годишният отчет обаче се вижда, че компанията е продала "Плодохранилище" (хладилно съоръжение) заедно със земята и активите му, откъдето идва най-вероятно и ръстът на приходите, което е с еднократен ефект. Опитите на представител на "Капитал" да се свърже с представител на компанията останаха без успех. Производството на ябълки в България е интересно, тъй като един от най-слабо застъпените овощни производства, а страната от износител преди години се превърна във вносител, като родното производство в момента е под 20% по различни оценки.

Мнозинство на зърното

Класацията е доминирана от производители на зърно, търговци и фуражни заводи - "Дичия", "Сънойл", "Силвърсан България", "Ясмин 96 РР", "Агро мел 2011", "Кооперация Зора", "Елкофал", "Дивес плюс", "Хикс" и други. Това едва ли е изненада - зърненият сектор през годините беше най-силно субсидиран и резонно голяма част от ресурса се насочи към него. Освен това за него има добре развита инфраструктура и големи международни пазари. За съжаление всичко това се случва за сметка на другите сектори на земеделието като овощарство и зеленчукопроизводство.

Резултатите на зърнопроизводителите са силно зависими от цените на международните пазари, които се отразяват и на вътрешния, но и от нивата на рентите, които също се повишаваха последните години. Основна част от зърното, добито тук, обаче се изнася. През миналата година цените бяха благоприятни за производителите. В случая в "Гепард" обаче се говори по-скоро за малки производители, с няколко изключения, като "Агромел 2011" и "Силвърсан", които имат приходи над 50 млн. лв. Големите зърнени компании и групи в България имат приходи от над 150 млн. лв. ("Билдком", "Севан", Агрия груп холд", които са в К100) и разполагат с много големи зърнобази, а някои и дори пристанища.

"В по-далечен план мисля, че българското производство ще се изправя пред все по-убийствена конкуренция на глобалния пазар. Разрастването на земеделското производство в държави като Бразилия, Русия, Индия, Китай с мащабите на тези страни означава, че България няма никакъв шанс при масовото производство, защото маржовете ще продължат да се изпиляват. Същевременно изоставаме с шеметна скорост от развитието на технологиите у пионери като Холандия, Италия, САЩ. Всичко това ме кара да мисля, че бъдещето на сектора у нас няма да зависи в толкова голяма степен от днешните играчи, а от тези, които ще дойдат на тяхно място", коментира Николай Вълканов. Според него няма да има промяна във външните фактори – климат и условия за международна търговия.

Единствените компании, които се занимават с животновъдство, в топ 20 са "Златна буца", която отглежда крави край Сухиндол, както и "Ню лайф - Валентина Йорданова" с ферми за патици.