Най-рентабилните динамични компании: Все още силно печеливши

Нормата на печалба на растящите малки и средни предприятия продължава да се увеличава, но вече се забелязват признаци на забавяне

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Рентабилността на най-динамично развиващите се малки и средни компании в страната бележи нов рекорд през 2018 г. След отчетения през 2017 г. исторически пик от 45.04% през изминалата година средната норма на печалба на най-добре представящите се по показателя достига 46.93%, показват данните от класацията "Гепард". С други думи - за всеки лев приходи тази група от динамично растящи дружества е реализирала печалба от 46.93 стотинки.

Постижението не е изненадващо - макар и да изостана малко от предварителните прогнози, българската икономика успя да запази темпа си на растеж от над 3%, движена от увеличаващите се инвестиции и потребление. Добрата среда подпомогна печалбите и на едрия бизнес - топ 50 на най-рентабилните големи компании в страната, подредени в класацията "Капитал 100" също отчетоха рекорден за последните 10 години резултат по показателя - 25.11%. За поредна година обаче гепардите бележат около два пъти по-силно постижение, което показва, че и през 2018 г. по-малките мащаби са допринесли за по-динамичния растеж.

Едновременно с това обаче малките и средните предприятия също не бяха подминати от първите ефекти от започналото забавяне на европейската икономика. Повечето разрези и на класацията на най-печелившите показват леко свиване спрямо постиженията от 2017 г., обобщени в миналогодишното издание на класацията "Гепард", а по-осезаемото охлаждане в Европа предвещават по-скромни резултати и за настоящата година.

Леко отстъпление

Все пак поне засега в абсолютни стойности 50-те най-рентабилни малки и средни бързорастящи дружества също се представят завидно добре и отчитат двукратно нарастване на печалбите си - със 107.53% до 247.4 млн. лв. Сумата обаче е доста по-скромна в сравнение с миналогодишните 50 лидери по рентабилност, които заедно записаха финансов резултат от 312.8 млн. лв., нараснал на годишна база с 200%. Средната печалба в топ 50 за 2018 г. е 4.95 млн. лв. при 6.26 млн. лв. година по-рано. При челната десетка от тази година обаче отстъплението е минимално спрямо миналогодишната - средната рентабилност в топ 10 за 2018 г. е 64.41 стотинки на всеки лев приходи в сравнение с 66.8 при топ 10 за 2017 г.

Прагът за попадане сред 50-те най-рентабилни в "Гепард" също се запазва почти непроменен, като отстъпва съвсем минимално. За да попадне в този своеобразен елитен клуб, през 2018 г., една компания е трябвало да постигне норма на печалба от поне 33.62% при 33.95% година по-рано.

Отстъпление спрямо данните от 2017 г. се забелязва и при сравнението на средната рентабилност на всички дружества в класацията. В тазгодишното й издание те са близо 2300, като постигнатият от тях резултат по показателя за 2018 г. е 6.17%. Година по-рано динамично растящите малки и средни компании в страната, чийто общ брой беше близо 1800, отчетоха 7.07 стотинки печалба за всеки реализиран лев приходи.

Челната петдесетица по показателя тази година отстъпва на предшествениците си и в още едно отношение - по общия обем на бизнеса си. Общият оборот на топ 50 за 2018 г. е 527.2 млн. лв. в сравнение с 694.7 млн. лв. съвкупни приходи на най-рентабилните гепарди за 2017 г. Средният ръст на постъпленията също намалява - през 2018 г. бизнесът на най-добре печелещите малки и средни компании скача средно с 50.15% при 68.74% за 2017 г. Постижението им обаче остава доста по-силно от средния ръст на приходите, отчетен в общата извадка от 2280 дружества в голямата класация, чийто оборот е нараснал с 30% през 2018 г.

Доминацията на малките

Вече традиционно подреждането на най-рентабилните е доминирано от компании с по-скромни размери. Тази година в топ 50 по показателя присъства само едно предприятие с приходи над 50 млн. лв. Това е софийската софтуерна "ЕГТ интерактив", която е част от групата на производителя на хазартни машини и софтуер "Евро геймс технолоджи". По-малкото дружество разработва софтуер за онлайн казино индустрията. През миналата година приходите му са нараснали с внушителните 156.5% до 52 млн. лв., а постигнатата норма на печалба е 66.65%.

Извън "ЕГТ интерактив" обаче всички останали компании сред 50-те най-рентабилни са доста по-малки по размер. Приходите на следващата по големина - варненското дружество "Хепи", през което минава франчайза на веригата заведения Happy, са доста по-скромни - 37.7 млн. лв. Над прага от 30 млн. лв. е и още една компания с регистрация във Варна - "Айгейминг.ком", чийто оборот за миналата година е 32.9 млн. лв. Дружеството е част от базираната в Германия група iGaming.com и основната му дейност е свързана с предоставянето на онлайн рекламни услуги.

Още три са компаниите с приходи над 20 млн. лв., а общият брой на предприятията в топ 50, чийто оборот се измерва в десетцифрени стойности, е 14, както и миналата година. В основната си част обаче класацията продължава да бъде съставена от фирми, които отчитат постъпления от под 10 млн. лв. за последната финансова година.

Данните от новото издание на "Гепард" сочат и пореден спад в броя на онези измежду най-рентабилните дружества, които през изминалите 12 месеца са успели да увеличат приходите си с трицифрени темпове. През 2018 г. те са точно една пета от топ 50 в сравнение с 11 в предишното издание на класацията. Най-добре в това отношение се представя регистрираната в Хасково, но с базирана в София дейност компания "Декор", която се занимава с производство и търговия на скални строителни материали. За последната година тя е увеличила оборота си с 206.3% до 4.5 млн. лв., а нормата й на печалба е 39.75%.

Лидерите

За поредна година водачът в подреждането на най-рентабилните е от столицата - "Донев инвестмънтс холдинг". През 2018 г. инвестиционното дружество на изпълнителния директор на фармацевтичния лидер "Софарма" Огнян Донев отчита приходи от 7.6 млн. лв. (ръст от 44.22%) и финансов резултат от 6.3 млн. лв., което му дава норма на печалба от 82.65%. Това е основното дружество, с което Донев има участия в компании от групата на "Софарма", а приходите му се формират основно от получените дивиденти. Компанията подобрява представянето си от миналата година, когато успя да постигне 71.01 стотинки печалба на всеки лев реализирани приходи. По този начин в миналогодишното издание на "Гепард" тя заемаше третото място сред най-рентабилните.

Втората позиция е за бургаското софтуерно дружество "Суера.ком", което според страницата му в професионалната мрежа LinkedIn се занимава с дизайна и разработката на уеб приложения за развлекателната индустрия за възрастни. За последната финансова година то е реализирало 10.4 млн. лв. приходи, което е с 67.8% повече спрямо 2017 г. Печалбата за периода е 7.2 млн. лв., а постигната рентабилност - 69.24%.

Челната тройка се допълва от друга софийска компания - "Микс-ПС", която е част от групата на един от строителните лидери в страната - растящата с трицифрени темпове през последните две години "Микс-констръкшън", която през 2018 г. се нареди в топ 10 на най-големите строители в страната. При по-малкото дружество ръстът също е трицифрен - със 136.7% до 14.4 млн. лв., а печалбата скача с внушителните 358.2% до 9.9 млн. лв., което дава рентабилност от 68.82%. От финансовия отчет за миналата година става ясно, че бумът се дължи основно на близо 10 млн. лв. финансови приходи от участия в свързани предприятия.

Скок за Севера и за софтуера

По традиция столицата доминира не само водещата тройка, но и цялата класация на най-рентабилните гепарди. За трета поредна година броят на софийските компании в топ 50 по показателя е 18, а представителството на София-окръг се свива до 1 дружество (спрямо две преди година). Изненадата идва от географското разпределение на останалите компании, в което след четири години на отстъпление компаниите от северната част на страната отново са по-многочислени. Броят им в топ 50 за 2018 г. е 18 спрямо 13 дружества от Южна България. Приносът е основно на Варна, чиито представители сред най-добре печелещите вече са 10 в сравнение с шест в миналогодишното издание на класацията. Пловдив също увеличава представителите си - до осем (при седем за 2017 г.), но остава трети в съревнованието на градовете.

След три години доминация в подреждането на най-рентабилните строителните компании отстъпват лидерската позиция. Най-многобройни по показателя през 2018 г. са дружествата с дейност в областта на информационните технологии - общо 6 в топ 50. Представителите на сектор "Строителство и недвижими имоти" са шест, а челната тройка на най-печелившите отрасли на икономиката, поне сред малкия и средния бизнес, допълва туризмът - с пет компании в топ 50 по рентабилност.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vej59470503 avatar :-|
    vej59470503
    • + 2

    Тази класация е абсурдна. Рентабилността при повечето от тези компании се движи от продажби на активи, получени дивиденти от дъщерни дружества или други еднократни или неприсъщи за оперативната дейност приходи. Всички тези елементи трябва да се нормализират за да се стигне до реалната рентабилност от оперативна дейност. Този повърхностен анализ е правен, за да се публикува статията, а не за довеждане до някакъв смислен извод по отношение на рентабилността и добавената стойност.

    Нужни са повече усилия.

    Нередност?
Нов коментар