🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пеньо Пейков: Стремежът ни е да бъдем добри партньори с общините и да решаваме проблемите на клиентите

Интервю с главния инженер на компанията

Пеньо Пейков, главен инженер на ВиК - Стара Загора
Пеньо Пейков, главен инженер на ВиК - Стара Загора
Пеньо Пейков, главен инженер на ВиК - Стара Загора
Пеньо Пейков, главен инженер на ВиК - Стара Загора
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инж. Пейков, кои са основните проекти, по които тази година работи ВиК - Стара Загора?

Дружеството обслужва всички жители на област Стара Загора. Насочили сме усилията си в посока подмяна на водопроводи на територията на общините Стара Загора, Казанлък, Раднево, Гурково, Мъглиж, Гълъбово и Павел баня. През последната година общините на територията на областта изпълняват интензивни инвестиционни програми. Това ни задължава да бъдем адекватни и да им съдействаме при смяната на водопроводите там, където се извършват строителни работи. Както знаете, ВиК дружествата съвместно с общините членуват във водни асоциации. Поставените цели и приоритети ни задължават да бъдем добри партньори, за да решаваме съвместно проблемите на клиентите. ВиК придоби правото да стане бенефициент по ОП "Околна среда". През следващите години ще бъдат усвоени над 100 млн. лева, които ще дадат възможност значително да се подобри състоянието на ВиК мрежата в големите общини – Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан. На следващия етап на ОП "Околна среда" ще стартира работата ни и в по-малките общини от областта – от 2 до 10 хиляди жители.

На какъв етап е проектът по ОП "Околна среда" и кога ще стартират строителните работи?

От МРРБ изработиха и представиха регионални предпроектни проучвания, включващи утвърдени идейни проекти, и ни ги предоставиха за кандидатстване за финансиране от управляващия орган – МОСВ. След сключване на договора ще започнем да обявяваме процедурите съгласно графика – това са 13 процедури, от които 8 са строителство, а другите - съпътстващи процеса дейности. Очакваме, че до края на годината ще можем да обявим първите конкурси за избор на изпълнители в областта на строителството. Това ще стане, когато изтекат процедурите за уточняване на трасетата. Ще изградим над 140 км водопроводи и канализации в Стара Загора, Казанлък, Раднево и Чирпан. Успоредно с процедурите за техническата помощ и ръководство на проекта, както и избор на строителен надзор започваме процедурите и за избор на изпълнител за строителството на обектите. В Стара Загора ще се сменят водопроводите в централната градска част. Ще работим в границите на т.нар. архитектурен резерват на стария град. Точно там загубите на вода са значителни. В Казанлък акцентът ще бъде върху довеждащия водопровод от водоизточниците Габарево и Търничене, както и част от останалите несменени водопроводи в града. В Чирпан също ще работим върху довеждащия водопровод и част от вътрешната мрежа на града. В Чирпан и Раднево инвестициите ще бъдат за по 5 млн. лв., в Стара Загора - над 37 млн. лв., в Казанлък – 30 млн. лв. Имаме предвидени средства и за ремонта на пречиствателната станция за отпадъчни води в Стара Загора.

Кои ще бъдат основните акценти в работата ви през следващата година?

Ще продължим да работим съвместно с общините при реализиране на инфраструктурните им проекти. Сред основните ни цели е да продължим да намаляваме разхода на ток в дружеството. Ще монтираме на пречиствателните станции фотоволтаични системи, които ще произвеждат ток. Предстои да пуснем няколко ВЕЦ-а, собственост на ВиК. За тази цел сме предвидили инвестиция от около 600 000 лева. Тези ВЕЦ-ове ще произвеждат 500 Квтч електроенергия. Водоснабдяването на Стара Загора е сложен процес. Нашият стремеж е да се отнасяме към него с необходимата сериозност.