Най-големите гепарди

Кои са компаниите с най-много служители, приходи и печалби в класацията на динамично растящия малък и среден бизнес "Гепард"

Производителят на катерачни стени "Уолтопия" расте по всички показатели
Производителят на катерачни стени "Уолтопия" расте по всички показатели
Производителят на катерачни стени "Уолтопия" расте по всички показатели    ©  Shutterstock
Производителят на катерачни стени "Уолтопия" расте по всички показатели    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Критерият за малки и средни компании в България е доста широк – в него може да влезе дружество с приходи 4 млн. лв. и такова с 95 млн. лв. Но такъв е законът, такъв критерий използва и "Гепард". През тази година от критерия махнахме тавана за работни места заради бума на заетостта и рекордно ниската безработица, за да бъдат обхванати и по-голям кръг от компании. Затова е интересно кои са най-големите динамични компании на база приходи, печалба и брой служители. Картината на тези извадки е доста пъстра. Освен това много от компаниите в тях са представители на международни корпорации и техните звена в България. При най-големите 20 гепарда общите приходи са над 1.7 млрд. лв., а при лидерите по печалба общата сума надхвърля 290 млн. лв.

По стената на растежа

При обема на продажбите лидер е "Уолтопия". Основаната от Ивайло Пенчев компания от ловешкото село Летница едва ли има нужда от представяне. Производителят на катерачни стени има приходи почти 93 млн. лв. Освен това тя е и на трето място при нетната печалба със своите 20.8 млн. лв. Ако продължи да расте с тези темпове, от следващата година компанията ще отиде само при К100, където са и най-големите дружества в България. Всъщност тя и в момента попада там – на 282 и е на 19 място по рентабилност. Пред К100 Ивайло Пенчев тогава каза: "Няма някаква конкретна причина за увеличението на приходите, просто натрупване от усилията ни през годините."

Търговците на автомобили също са не малка извадка по обем на продажбите, но разбираемо липсват при работодателите, тъй като в дилърския бизнес работят по-малко хора. Продуктите, които продават, обаче са скъпи и това обяснява големите им обороти. Вносителят на Toyota "ТМ ауто" например е втори по приходи от продажби, но има само около 130 служители, докато най-големият работодател в "Гепард" е компанията за подбор на персонал "Тренквалдер", която има над 1800 служители. В сектора на човешките ресурси е "Изи консулт".

Факт е също така, че най-големите работодатели не са с толкова големи приходи, като често причината зад това са производства с по-ниска добавен стойност или заплащане. Това обаче не е задължително. Веднага прави впечатление наличието на голям брой представители на IT и аутсорсинг сектора – известни имена, като "САП Лабс България", "Експириън България", "Сайтел", "Сиксти кей" и други.

От IT сектора е и лидерът по печалба – "ЕГТ интерактив", който създава софтуер за онлайн казина и игри. Това е и една от най-рентабилните компании в "Гепард" - впечатляващите 66.6% нетен марж и възвращаемост на капитала (ROE) 99.14%. Компанията собственик е регистрирана в Малта, но крайните собственици са три физически лица - Ивелина Михалева, Мария Каменова и Десислав Цеков.

Химия, лекарства и ендоскопи

В подреждането при най-големите има няколко представителя на химическия сектор и фармацевтични компании и вносител на лекарства като "Кнауф България", "Есетере", "Търговска лига – национален аптечен център", "Чайкафарма".

В топ 10 при печалбите е и победителят в общата класация от миналата година "Пентакс медикъл", който до голяма степен има някаква връзка със здравния сектор. Компанията ремонтира медицински ендоскопи и е част от японския гигант HOYA Corporation. Финансовият й резултат расте близо два пъти от 6.8 млн. лв. през 2017 г. до 12.6 млн. година по-късно. По-малобройни са представителите на хранителната индустрия. Изключение са "Месокомбинат Русе", което е сред най-големите динамични компании по приходи. Тук е и една от най-големите месопреработвателни компании в Южна България - хасковската "АЯКС-1". "Палиррия България" е при най-големите работодатели. Компанията от консервната промишленост е част от едноименната гръцка група.

Мебелната промишленост е представена от производителя на матраци и мебели - габровското предприятие "Паралел", в което работят над 850 души. Търговец в този сектор е и веригата АИКО, която расте с 27% през миналата година до 89 млн. лв. приходи. Икономическият бум освен на мебелния сектор резонно се отрази и на строителните компании, които също намират място сред най-големите гепарди по приходи, печалба и персонал.