🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Видеотон България‘‘: Удовлетворени от 20 успешни години – с поглед в бъдещето

Групата отбелязва 20 години от приватизацията на ДЗУ АД, Стара Загора

Видеотон България
Видеотон България
Видеотон България    ©  Видеотон България
Видеотон България    ©  Видеотон България
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През настоящата 2019 г. групата на "Видеотон България" отбелязва 20 години от приватизацията на ДЗУ АД, Стара Загора.

Създаденият през 1968 г. Завод за периферни устройства бързо прераства в най-голямото стопанско обединение в България в областта на електронното производство. Пикът в развитието на дружеството е в средата на 80-те години. Политическите промени след 1989 г. поставят завода в тежко финансово състояние.

Краят на кризата настъпва с подписване на приватизационния договор за придобиване на ДЗУ от унгарския холдинг "Видеотон" на 15 юни 1999 г.

Общото събрание на акционерите за въвеждане на "Видеотон" в собственост се провежда на 28.06.1999 г. Новият собственик, който се нарежда сред 6-те най-големи доставчици в областта на електронното производство в Европа и сред 30-те в световен мащаб, реструктурира ДЗУ и го превръща в устойчиво развиваща се компания.

Успешно въведен е нов бизнес модел – сключване на договори за производство, които предоставят на партньорите - световноизвестни мултинационални компании, гъвкава технологична база и съоръжения, намален инвестиционен риск и разходи, широк спектър от процеси и индустриални паркови услуги, квалифициран мениджмънт и работна ръка.

На клиентите се предоставят персонализирани решения благодарение на вертикално интегрираните производствени услуги, проектиране, инженеринг и управление на веригата за доставки.

Финансовата стабилност, комплексност и високо ниво на обслужване, иновативните и гъвкави решения за оптимизация на процесите и разходите, както и съвместните разработки с чуждестранните партньори засилват конкурентните предимства в профила на дружествата.

Групата на "Видеотон България" включва четири дружества със следния предмет на дейност:

  • ДЗУ АД: управление на активи, предоставяне на финансови, счетоводни, HR услуги и индустриален парк, обслужващ трите производствени фирми от групата
  • "Видеотон Бългериан Холдингс" ЕООД: механичен и електромеханичен монтаж на изделия с приложение в енергетиката, електротехниката и домакински уреди
  • "ВЕАС България" ЕООД: насищане на печатни платки и електромеханичен монтаж
  • "ВТ Булпласт" ЕООД: производство на детайли от термопластични и термореактивни материали; инструментална екипировка.