Посоката е само нагоре

Какво ще откриете в новото издание на класацията на "Капитал" - "Гепард - най-динамичните малки и средни компании"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За повече от десет години класацията "Гепард" се превърна в основния барометър за развитието на малкия и средния бизнес в България. В това издание попадат рекордните над 2200 динамични компании, което е знак, че все повече дружества се възползват от икономическия растеж през последните години.

Освен приходите се повишават и печалбите на компаниите, създават се нови работни места. Разбира се, има и предприятия на загуба, но ако са млади дружества в първите години на растежа, това не би трябвало да е проблем.

Но не всичко е розово – разделението между регионите става все по-голямо, което си личи от представителите на отделните области в класацията. Освен това секторите с по-висока добавена стойност са съсредоточени в големите градове предимно в Южна България, докато в по-изостаналите райони най-динамичните компании са предимно от по-старите и традиционни производства и услуги – земеделие, транспорт, строителство и търговия.

С растежа си върви паралелно и другият основен проблем – с работната ръка. Положително обаче е, че компаниите продължават да инвестират и не се отказват.

В списанието "Гепард" ще намерите тези истории, секторни анализи и още интересни текстове.