🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-динамичните компании за храни и напитки: Продуктовото разнообразие на растежа

Най-растящите дружества в сектора в "Гепард" произвеждат храни от почти цялата гама на трапезата

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Един от най-растящите сектори през 2018 г. е хранително-вкусовият и едва ли е голяма изненада, че победителят в цялата класация е от него. Извън недостижими над 600% растеж при лидера останалите правят между 38% и 215% скок, а причините за това са различни - от благоприятни цени на пазара до нови клиенти в страната и чужбина.

Лидерите

"Тръст агро" - с. Беломорци, Омуртаг, преработва маслодайни и етеричномасленни култури – слънчоглед и кориандър, и търгува с обелени слънчогледови семена, както и с изчистен, начупен и смлян кориандър. Производствената база е на парцел с площ 70 хил. кв.м. Предприятието е ново. Строителството му започва през 2016 г., а инвестицията е около 7 млн. лева, част от тях са европейско финансиране. Годишният капацитет на фабриката е за обработка на 30 000 тона. Преработеният слънчоглед е с чистота 99.99% и се предлага в най-високия ценови клас за продукта. Производството започва от май 2018. Преди това компанията се е занимавала само с търговия, което обяснява скока в приходите, коментираха за "Капитал" от "Тръст агро". Продукцията е основно за износ – Европа, Шри Ланка, Китай, Аржентина, Австралия, Израел. Фирмата разполага и с 10 склада за съхранение на суровини и готова продукция и планира да инвестира нови 2.4 млн. лева в складовата база. Едноличен собственик на "Тръст агро" е Соня Ангелова Бахчеванова.

С 215% скок на приходите от продажби през 2018 пловдивската "Нухелт" заема второ място в секторната класация. Компанията произвежда оризови снаксове, бисквити, чипс и други с марката Rice UP!. Дружеството е учредено през 2016 след детайлно потребителско и пазарно проучване и с инвестиция за над 3 милиона евро. Днес продава в над 55 държави, като в 20 от тях има сериозно присъствие на марката, която се рекламира като българска и използваща кафяв ориз с български произход. Брандът се развива и през 2018 г. прибави нова гама протеинови чипсове, които освен цели зърна пълнозърнест ориз съдържат и бобови култури. Според Търговския регистър мажоритарен акционер в "Нухелт" е "Холиндер акциенгезелшафт" - Лихтенщайн, но в бранша тя се свързва с единия от създателите на "Белла България" - Венцислав Георгиев.

Третият в топ 20 - "Аякс 1" – Димитровград, отчита над 86% ръст, като това е и компанията с най-големи приходи през 2018 в сектора. Дружеството е част от групата "Аякс", която притежава два свинекомплекса в Южна България, собствен фуражен завод, месодобивно и месопреработвателно предприятие, магазини, охранителна фирма. Месните продукти на групата се продават под марката "Смесото", а фирмените магазини "От фермата до вас" са във Варна, Димитровград, Казанлък, Нова Загора, Раднево, Свиленград, Стара Загора. Съдружници в групата са Деница Ангелова Славова, Радина Ангелова Тенева, Елена Маринова Тенева.

От рапани до трюфели и сладолед

Единадесет компании в топ 20 отчитат ръст на приходите между 50% и 80% през 2018 спрямо предходната година. Регистрираната в Бургас "Пасифик стар" (4-о място) е с над 77% ръст на приходите. От 2008 г. основното производство на дружеството е преработка на живи рапани по специална технология и според специфичните изисквания на клиентите. Производствените мощности и персоналът са заети целогодишно. Фирмата управлява производствена хладилна база за преработка и консервиране във Варна, разположена на 1408 кв.м площ. Суровината се купува, но компанията има и собствено звено за улов. Преработката на рапани формира 30% от нетните приходи за 2018, отчита годишният доклад за дейността. През 2017 "Пасифик стар" започна нова дейност – филетиране на риба, която се купува от европейски доставчици. Постъпленията от това направление в работата осигуряват 51% от нетните приходи за 2018, като рибните продукти са предназначени основно за експорт. Само 1% от продукцията на дружеството се продава на вътрешния пазар. Два процента от приходите се формират от отдаване под наем на част от хладилните площи. Акционери в дружеството са Петко Русинов, децата му Ивайло и Зорница, Миндо Кънчев Стоянов, Донка Димитрова Стоянова.

"Михалково" е най-старата фабрика за бутилиране на минерална вода в България. За 2018 г. ТПК "Михалково" (5-о място), което бутилира естествено газираната минерална вода "Михалково", отчита над 74% ръст на приходите. Фабриката в едноименното село е на площ 21 декара, а двата цеха са с напълно автоматизирани процеси и модерна лаборатория. През 2016 компанията инвестира над 1.6 млн. лв. в нова линия за бутилиране на вода, която заработи през март 2017. С нея дружеството удвои производствените си възможности. Проектът бе на стойност 1 665 657 лв., от които 849 485 лв. са безвъзмездни по линия на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". По данни на фирмата тя е лидер в производството на газирана вода в България.

Шестата в класацията – фирма "Чонков – Христо Атанасов – Веска Никифорова" - гр. Левски, е в месопреработващия бранш. Дружеството е с над 68% ръст на приходите, които за 2018 г. надхвърлят 13.1 млн. лв.

Собственикът на "Ненко Трифонов фуудс" - с. Ведраре, Карлово (7-а позиция), се занимава със земеделие, животновъдство, млеко- и месопреработка. Мандра "Ведраре", която е част от фирмата, е създадена през 2014 г., а месопреработващото предприятие - през 2017 г. Мандрата е със среден размер и преработва около 40 тона мляко на ден. "Произвеждаме основни видове истински млечни продукти от краве, овче, козе и биволско мляко под марката "Ведраре". Работим със собствена суровина и със суровина от основни партньори – най-големите български ферми за овце, кози и биволици. Месопреработващото предприятие, което продава под марката "Карлово мес", е с капацитет около 3 тона дневно. Продаваме основно в най-големите търговски вериги в страната", коментира за "Капитал" Ненко Трифонов. Компанията продава собствени продукти и зад граница - основно във Великобритания и Испания. В Лондон например доставя за TFC Supermarkets – турска верига с около 15 магазина, в които българското дружество търгува с млечни продукти, сушени месни деликатеси, сурово сушени колбаси, охладени меса - кайма, кебапчета, кюфтета. Експортът за 2018 е около 10% от общите продажби, но фирмата започна износ чрез "Лидл България" за "Лидл Румъния" и се надява този дял да расте.

"За млечните продукти очакваме около 30% ръст през 2019 спрямо 2018 г., а за месните – около 25%. Планираме около 1 млн. лв. инвестиции, които ще бъдат насочени основно в подновяване на стадото, надяваме са на минимум 300 нови животни. Строим нов цех за разфасовка на млечни продукти, който ще бъде разположен на около един декар площ. Общата инвестиция в СМР и оборудване ще е малко под милион лева. Искаме да запазим сегашните работни места и да увеличим производителността", обобщава Ненко Трифонов.

Ръст на продажбите от над 65% класира "Хайд" – Угърчин, на осмо място в таблицата. Основният предмет на дейност на фирмата е изкупуване, преработка и продажба на диворастящи гъби и горски плодове. Компанията е и вносител на пресни трюфели и преработени продукти с трюфели с марката Urbani Tartufii. Готовата продукция на "Хайд" се реализира изключително на външни пазари - Италия, Германия, Испания, Франция, Швейцария, където продава основно четири вида диворастящи гъби – манатарка, пачи крак, майска гъба, трюфели. Едноличен собственик на капитала е Тихомир Цонев Мичевски.

Производителят на рафинирано слънчогледово олио "Слънчо 99" - с. Кукорево, Ямбол, е девети в класацията с над 59% скок на приходите през 2018. Компанията е създадена през 1999 г. Притежава собствен производствен комплекс с цехове за PET бутилки, рафинерия, бутилиране. Произвежда олио с марката "Слънчо", която има регистрация и защита и в ЕС. Едноличен собственик на капитала е Димитър Великов Великов.

С над 58% ръст производителят на вина и спиртни напитки "Полмос" - Свиленград, заема 10-а позиция. Дружеството е собственост на Mastero, Швейцария, което пък чрез друга фирма е притежание на поляка Кшищоф Трилински - дългогодишен изпълнителен директор и член на борда на директорите на френската група Belvedere, създател и собственик на "Катаржина".

На 11-о място е софийската фирма "Корте дилето" (от итал. – "двор на удоволствието"), учредена от Калина Любомирова Халачева през 2012. Година по-късно фабриката е оборудвана и започва производство на сладолед. Стартът е с екип от петима заети, първоначалната инвестиция е около 1 млн. лв., като част от нея е осигурена по проект с европейско финансиране. Компанията има три бранда - сладоледите Coppa della maga (от итал. - "купичката на магьосницата") и Arcobaleno и трюфелите Nouri, които са в сегмента на суровите десерти. Сладоледите се продават в търговската мрежа и за B2B клиенти като ресторанти и заведения, но основните пазари са външни. Износът е главно за Европа с фокус Великобритания, където "Корте дилето" има свой офис. През 2018 г. фирмата стъпи и на пазара в Хонконг.

"ИЗИ Танк – Плевен" (12) e с над 53% ръст на приходите през 2018. Компанията е създадена през 2010 г., произвежда грис, брашно и други в модерна мелница в Долни Дъбник. Едноличен собственик на капитала е Камелия Иванова Върбанова.

Шуменската "Ню бейкъри" (13) е производител на брускетите Krambals, крем питите Karuzo, както и семките и фъстъците Huligan. През 2018 г. фондът за дялови инвестиции Empower и Гари Левсли вложиха общо 3 млн. евро в бизнеса на дружеството, създадено от братята Красен и Мартин Каменски. Приходите на "Ню бейкъри" са пораснали с над 50% през 2018, но дружеството остава на загуба, което е нормално за първите години на растеж на млада компания.

"Деари фууд България" - Севлиево (14), е специализирана в производството и продажбата на млека, млечни изделия и имитиращи продукти. Капацитетът на фабриката е около 900 тона крайни изделия за месец. Сред марките на компанията, която има собствена логистика, са "Манчо и Румка", "Млека груп", "Гостилица", "Белчо и Сивушка", "За гости", "Дон Пицо". Фирмата работи и на ишлеме за собствени брандове на възложители. "Деари фууд България" е собственост на Румяна Русева Велчева.

Между 30% и 50%

Шест дружества в топ 20 отбелязват между 30% и 50% скок на продажбите през 2018 г. спрямо предходната година.

Фирма "Василев и Тодоров" (15-о място) и нейната търговска марка "Компир" са на пазара от 2010 г. Седалището на дружеството е в Самоков, а началото е поставено с цех за белени картофи, обработeни по специална технология против потъмняване. Компанията има собствен логистичен парк и 6000 кв.м складови площи. Освен български картофи дружеството внася и преработва и продукция от Европа. По данни на компанията капацитетът й през 2018 г. е достигнал 120 тона продукция на ден. Клиенти са ресторанти и заведения за хранене, търговци на едро и дребно и големи търговски вериги. Компанията продава и в съседни държави. Съдружници в нея са Владимир Васков Василев и Валери Георгиев Тодоров.

Фирма "Компас" – Монтана (16), е специализирана в производството на месни, месно-зеленчукови, безмесни и рибни стерилизирани продукти с марката Compass. Компанията, която отчита над 47% ръст на продажбите, е създадена през 1996 г. Производственото предприятие е в село Комарево, а базата е с площ над 7000 кв. метра. Едноличен собственик е "Компас Европа" на Розалин Спасов Нончев. Според годишния доклад за дейността в началото на 2018 г. е извършена консолидация на бизнеса на групата – производствената и търговската дейност са прехвърлени от "Си трейд 2011" в "Компас" заедно с договори с контрагенти, активи, материални запаси, персонал. През годината поетапно са били натоварени новоизградените производствени мощности за рибни стерилизирани продукти в Монтана. Продукцията на дружеството е преместена от наетите складове в София, Перник и Берковица в новоизграден собствен фирмен склад в Монтана. Приоритет в работата на компанията е износът – главно за Румъния и Сърбия, където "Компас" притежава фирми - свързани лица.

Милиони от пчелен мед

С над 44% скок на приходите "Роял Бийс" - Съединение, заема 17-а позиция в класацията. Компанията – собственост на Емил Голамали Хосейни, е специализирана в производството, съхранението, разфасоването, преработката и търговията с пчелен мед и пчелни продукти. Фирмата има семейни традиции в пчеларството и изнася своите продукти за страните от Европа, Близкия изток, Азия, Африка.

Производителят на лютеница "Консервинвест" - с. Православен, Първомай, отчита над 43% ръст на приходите през 2018 г. и се подрежда на 18-о място в топ 20. Съдружници във фирмата са: Румен Любчов Казаков, Димитър Митков Тюлев, Светлана Огнянова Казакова, Албен Живков Тюлева, Георги Николов Банев. Създадена е през 1998 г. и започва своето производство с няколко вида лютеници и сосове. През 2007 г. модернизира цялата поточна линия с нови машини и технологии, с което поставя начало на производството и на бебешки пюрета. През 2010 г. компанията изгражда и втори цех за преработка на месо и пуска на пазара пастети и месни консерви. "Консервинвест" е сертифицирана за производство на консервирани биопродукти с марката "Хорцето" и на био зеленчукови и плодови бебешки пюрета "Малечко". Компанията води съдебни спорове с местния конкурент "Булконс Първомай" за използването на търговската марка "Първомайска лютеница".

"Бургас хляб МК" (19) произвежда и търгува с хляб тип "заводски" и с хлебни изделия. Фирмата притежава собствен автопарк и има изградена дистрибуторска мрежа за над 600 клиенти на територията на Бургаска област. Дружеството работи и с всички търговски вериги в областта. Съдружници в него са Красен Веселинов Хлебаров и Милена Миткова Димитрова.

Класацията завършва "Хладилно консервен комбинат" от Исперих. Компанията произвежда високоалкохолни дестилати и ракии, замразени плодове и зеленчуци, доматени и плодови концентрати, плодови и зеленчукови консерви. Дружеството се занимава също с рибовъдство и земеделие. Мажоритарен акционер е Орхан Ахмед Муса.

Все още няма коментари
Нов коментар