🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къде са днес компаниите с бурен растеж вчера

Сред първите 90 дружества от миналогодишното издание на класацията "Гепард" има цели 20, които растат солидно и в новото подреждане

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-динамичните български компании не са еднодневки. Много от тях продължават да растат с високи темпове и години след като са направили своя бум. Но това е и целта на бизнеса. Ако говорим за класацията "Гепард", пък е показателно и от топ 20 на най-динамичните компании от миналата класация и къде са днес те. Естествено, че не може да се очаква при всеки да има постоянен растеж. Само може да си представим каква ще е картината догодина, когато ще излязат отчетите за тази. Но все пак сред първите 90 компании от миналата година има цели 20, които растат солидно и в новата класация.

Стомана и храни

Компанията - победител от миналата година, расте силно и в новата класация. Разбира се, тя е далеч от постигнатите тогава 601%, но 37% са доста приличен растеж. Фирмата от Омуртаг преработва маслодайни култури, но хитът й е кориандърът, който освен за масло се използва масово като подправка в източната кухня. Почти цялата й продукция отива за износ. Така през миналата година приходите нарастват до 13.2 млн. лв., но все още е на малка загуба от половин милион лева. Разширението на дейността се е прехвърлило и в наемането на повече служители. От 35 през 2018 г. те вече са почти 50 през следващата.

Второ място при най-динамичните стари гепарди е за "Аиофорос България". Тя се занимава с управление на отпадъци и е дъщерна компания на "Стомана индъстри". През 2018 г. растежът й беше трицифрен, а в следващата вече пада до малко над 10% - приходите са 18.1 млн. лв., а заетите за година са нараснали с трима. На година компанията рециклира по около 150 хиляди тона отпадъци.

Първата петица се допълва от транспортната "Груп плюс", която седи и зад бранда "Етап Адресс", четвърта е търговската "Палатин", а пета - "Нухелт", която произвежда оризови снаксове, бисквити, чипс и други и седи зад марката Rice UP!. В компанията работят почти 200 души към края на миналата година, приходите й са се повишили с 61% до 23.8 млн. лв., а печалбата е 3.4 млн. лв.

Усилено продължава да расте и търновската транспортна компания "Магдак". Макар и да не беше много напред в класацията през миналата година, през тази тя успява да се задържи в топ 100 със своите 136% растеж. Това е и най-високият темп на повишение на приходите в топ 20 на старите гепарди. Приходите й достигат почти 30 млн. лв. през миналата година, а печалбата е 2.7 млн. лв. Наетите пък са се повишили с 30 и към края на 2019 г. са 91. През последните години компанията сключи и една от най-големите сделки за доставка на влекачи - 100 машини MAN през 2017 и 2018 г.

Строителен бум

Секторната извадка в топ 20 е доста представителна, но прави впечатление голямото представителство на строителните компании, Това не е изненада - икономическият растеж, еврофондовете и инфраструктурните проекти дават сериозна основа за растеж на тези компании. Освен това те ще се окажат и най-малко засегнати от корона кризата. Поне по данните, които излизат през тази година.

Сред строителните фирми е и една от двете с трицифрен скок (в топ 20 общо) през миналата година - "Нивел строй". Пернишката компания изживява бум през последните години, като печели редица инфраструктурни проекти, свързани с водните цикли на градовете. Приходите й вече са над 30 млн. лв., а печалбата гони милион.

Друга строителна компания сред старите гепарди е "Кастело прикаст", която е с по-скромните 12.2 млн. лв. оборот, но с внушителните 4.25 млн. лв. печалба. Фирмата се занимава с проектиране и инженеринг, като е специализирана в изграждането на индустриални сгради.

В сектора работят "Геомонт М", която е специализирана в сградно и индустриално строителство, има обекти и в Германия, както и "ВТ инженеринг". Компания им прави "Бау проект" и пловдивската "Алфа инвест".

Настоящата година ще е истинско предизвикателство за много компании не само да задържат растежа, но и да ограничат спада и да се спасят от силно потъване. Движението на старите гепарди ще е показателно за това.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 6

    Прочетох статията с огромен ужас. Не видях нито една фирма производител. Даже и сред останалите отличници е ясно дали клиентът е държавата, свързани лица или групировки близки до властта. Фирма като моята, която съществува от 1995г., опитва се да произвежда, не е имала "спечелена" обществена поръчка, за 2 програмни периода няма "спечелен" нито един европроект вече се гордее, че не е фалирала. Машините си ги купувам вече само от скраб или си ги конструираме и изпълняваме сами. Няма как да пораснеш в България без зад гърба ти да няма златен бюджетен или европейски дъжд. Българско производство вече не съществува. За производство се води сглобените части, които чужди производители правят в своите си заводи у нас. Истината за България е, че и те са създадени с евро парите, които трябваше да дойдат в производители като мен, че да настигнем западните си колеги. Вместо това с тези пари мафията заедно със слугите си в Народното събрание и изпълнителната власт затваря под ред всички малки и си изгражда поредния частен монопол. Започнах да мечтая за времето, когато няма да има европари.

    Нередност?
  • 3
    proizvoditel avatar :-|
    proizvoditel
    • + 4

    Май аз съм от Марс!
    Гледах едно странно предаване по националната телевизия - Бизнес.бг
    Една млада добре облечена усмихната, ентусиазирана, странна птица с женска осанка, задава сериозни въпроси, които никого не интересуват и ми обяснява що е то според нея е бизнесът в България. Първа тема - събиране на задължения. Гост - една отегчена собственичка провела проучване кога и къде ще има работа за нейната фирма в България, която била представител на "индустрията за събиране на стари вземания". След девалвацията на думата борса и приравняването й като съдържание дори не с тържище, а със склад на едро, сега виждам, че финансовите услуги също били станали "индустрия". Разговорът им бе изпълнен с една камара чуждици, които май само те си разбираха. Следващият гост беше собственик на малка пекарна, която не получила от държавата помощ заради все още необявен фалит и щял да кандидатства отново за подпомагане с 3000-10000 лева от държавата, че и по някаква необявена и все още не стартирана програма програма за даване на 20% от оборота за миналата година...Третият гост беше собственик на фирма, която проектирала и изграждала под частни къщи бункери за криене при бедствия, че даже отдавали под наем части от тях. Какъв бизнес, с каква перспектива! Каква ниша - направо да се гръмнеш от тяхната находчивост и броя клиенти, които чакат за бункери... Това било бизнесът в България. Ако съм на мястото на Кошлуков бих показал на тази водеща какво представлява бюрото по труда отвътре.
    А може би аз си нямам и хабер какво е останало от бизнесът в България след апокалипсисът и преминаването на глутницата алчни вълци начело със Симеон, СтаниШеф и Борисов завладял България през последните 20 години.
    Или пък аз наистина падам от Марс?

    Нередност?
Нов коментар