🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-рентабилните динамични компании: Рекорди като за последно

Нормата на печалба на растящите малки и средни предприятия достига върхови стойности от началото на десетилетието

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

2019 г. е била трета поредна рекордно печеливша година за най-рентабилните между най-динамично развиващите се малки и средни компании в страната. През нея те са успели да постигнат внушителните 51.05% средна норма на печалба, т.е. 51.05 стотинки печалба за всеки лев приходи, показват данните от класацията "Гепард". Резултатът на челната петдесетица по показателя е осезаемо по-добър спрямо рекордите от предходните две години - съответно 46.93% през 2018 г. и 45.04% през 2017 г. Пандемията от коронавирус обаче вероятно ще сложи спирачка на тази възходяща тенденция - дори и отделни компании да успеят да постигнат сходно високи нива на рентабилност през 2020 г., те едва ли ще са толкова многобройни, предвид че огромната част от компаниите бяха сериозно засегнати от замръзването на икономиката през пролетта.

Силното представяне не е прерогатив само на дребния и средния бизнес - 50-те на най-рентабилни големи компании в страната, подредени в класацията "Капитал 100", също записаха изключително добра година със средна норма на печалба 23.5% за 2019 г., макар и да отстъпиха леко от постигнатите година по-рано рекордни 25.11%. За по-малките обаче и този път резултатът е двойно по-добър - благодарение именно на по-скромните им мащаби, които им помагат да растат по-бурно.

Всичко нагоре

В абсолютни стойности през 2019 г. общата печалба, записана от 50-те най-рентабилни малки и средни бързо растящи дружества, възлиза на 277.3 млн. лв., като нараства със 108.66% - малко по-висок темп от миналогодишните 107.53% и 247.4 млн. лв. сумарен финансов резултат на топ 50 за 2018 г. Постижението обаче остава под това на 50-те лидери по рентабилност за 2017 г., които отчетоха 200% ръст на общата си печалба до 312.8 млн. лв.

Средната печалба в топ 50 за 2019 г. също бележи малък ръст до 5.55 млн. лв. при 4.95 млн. лв. година по-рано. А челната десетка по рентабилност в тазгодишното издание на "Гепард" се представя далеч по-добре спрямо миналогодишните топ 10 по показателя, като постига средно 74.34 стотинки печалба на всеки лев приходи в сравнение 64.41 при десетте най-рентабилни за 2018 г.

Прагът за попадане в елитния клуб на най-печелившите в "Гепард" също расте - през 2019 г., за да намери място сред 50-те най-рентабилни, една компания е трябвало да постигне норма на печалба от поне 36.16% при 33.62% година по-рано.

По-добро представяне спрямо данните от 2018 г. се забелязва и при още един разрез на класацията - този на средната рентабилност на всички дружества, които попадат в нея. В тазгодишното й издание броят на динамично растящите малки и средни компании в страната е 2243, а постигнатият от тях резултат е 6.26 стотинки печалба за всеки реализиран лев приходи. Година по-рано в подреждането присъстват общо 2269 дружества, а постигнатият от тях резултат по показателя беше 6.17% средна норма на печалба.

Сравнението по отношение на общия обем на бизнеса на най-рентабилните между най-динамично растящите също е в полза на тазгодишните топ 50. През 2019 г. те отчитат общ оборот 543.1 млн. лв. и среден ръст 51.59%, докато година по-рано общите приходи на челната петдесетица по показателя са били 527.2 млн. лв., като са се увеличили средно с 50.15% на годишна база. Постижението на най-добре печелещите малки и средни компании е осезаемо по-силно и от средния ръст на постъпленията с близо 41%, отчетен в общата класация "Гепард" за 2019 г.

Предимството да си по-малък

За поредна година предприятията с по-малки размери, но пък с по-голяма гъвкавост и адаптивност към променящите се условия, доминират в подреждането на най-рентабилните. При това тенденцията става все по-отчетлива и тази година в таблицата по показателя изцяло отсъстват компании с приходи над 50 млн. лв. Така най-"едрите" печеливши и динамично растящи бизнеси за 2019 г. са софийската софтуерна "ММ солушънс", транспортната легенда на соца СОМАТ, също с регистрация в столицата, както и варненската "Боляри", чиято дейност е в сферата на управлението на недвижими имоти. Любопитен детайл е, че дори и в тази ограничена извадка най-рентабилно е дружеството с най-малки приходи.

Специализираната в софтуер за камери на мобилни устройства компания "ММ солушънс" е постигнала 14.9% ръст на оборота си за 2019 г. до 35.7 млн. лв. и норма на печалба 36.93%. Някогашният най-голям сухопътен превозвач СОМАТ, чийто бизнес през изминалото десетилетие се срина заради проблеми на международния собственик, има постъпления 34.6 млн. лв. (11.76% годишен ръст) и 67.45% рентабилност. А "Боляри", което е дружество на създателя и бивш мажоритарен собственик на "Пикадили" Георги Папуров (сменил с решение на съда фамилията си на Кристоф) и в което навремето бяха сградите на магазините на фалиралата след няколко смени в собствеността ритейл верига, отчита приходи 32.2 млн. лв., за всеки лев от които е реализирало печалба 79.04 стотинки - постижение, подпомогнато от факта, че над половината от постъпленията му идват от дивиденти, както и от това, че съществен принос за отбелязания ръст на бизнеса със 106.1% през 2019 г. има продажбата на инвестиционен имот.

Извън тази тройка в класацията по рентабилност има още четири компании с приходи над 20 млн. лв. плюс десет други с оборот над 10 млн. лв. Оборотите на останалите 33 от 50-те най-печеливши обаче са под прага от 10 млн. лв. през последната финансова година.

Данните за 2019 г. показват нарастване на групата на онези от най-рентабилните компании, които са успели да постигнат трицифрен ръст на бизнеса си за годината - те са общо 13 спрямо 10 в предишното издание на "Гепард". Първенец по показателя е "Парк Индустрия София Изток", която изгражда и управлява логистичния парк на входа на гара Елин Пелин. За изминалите 12 месеца приходите й скачат с внушителните 704.74% до 22.9 млн. лв., което я нарежда и на второ място в основната класация, а нормата на печалба е 36.91%.

Челната тройка

С неколкократно увеличение на бизнеса си за последната година може да се похвали и лидерът в подреждането на най-рентабилните. Това е дружеството "Искра-София", през което беше приватизиран заводът за микропревключватели и електрооборудване за кари "Искра Силатроник". Според финансовия й отчет компанията майка търгува на едро със стоки и собствено производство на групата, като огромната част от приходите й се формира от дивиденти. За 2019 г. постъпленията са общо 7.1 млн. лв., като нарастват с 453.36% на годишна база. Печалбата за периода е 6.4 млн. лв., а постигната рентабилност - 90.84%.

На второ място се нарежда транспортната и логистична компания "Биомет", която е на пазара както на товарните, така и автобусните превози. За 2019 г. тя отчита 96.61% ръст на приходите си до 9.8 млн. лв. и печалба 8.8 млн. лв., което дава рентабилност 89.95%.

Третата позиция е за регистрираното в Петрич дружество с гръцки собственици "Екстийм кодес", което според информацията за него в Търговския регистър се занимава с обработка на данни, хостинг и подобни дейности. През 2019 г. постъпленията му са 6.6 млн. лв., което е с 11.89% повече спрямо година по-рано, а финансовият резултат - 5.6 млн. лв., което му дава норма на печалба 85.25%.

Софийска и строителна доминация

София традиционно е лидер по брой представители в подреждането на най-рентабилните, но тази година численото превъзходство е особено осезаемо. След като в предишните две издания на "Гепард" компаниите с регистрация в столицата, които намираха място сред топ 50 по показателя, бяха по 18, тази година групата рязко се увеличава - до 30. Представителството на София-окръг остава непроменено - едно дружество. В останалите 19 места в клуба на най-печелившите доминира бизнесът от южната част на страната - 15 компании (спрямо 13 преди година). А след като в миналогодишното издание на класацията успяха отново да спечелят географското съревнование след четири години на отстъпление, през 2019 г. компаниите от Северна България силно губят позиции и броят им се свива до едва четири в сравнение с 18 преди година.

Секторното подреждане също има нов стар шампион - строителните компании, които през 2018 г. отстъпиха лидерската си позиция на представителите на IT индустрията, тази година отново са най-многобройни в подреждането на най-рентабилните - общо 12 в топ 50. Дружествата с дейност в областта на информационните технологии са седем, следвани от представителите на търговията на едро, които са общо пет.