🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-динамичните компании за машини и оборудване: Поредната добра година

В секторната класация на "Гепард" има най-разнообразни производители: от оборудване за армията до медицинска апаратура

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският сектор за машини и оборудване от години е сред най-динамичните в българската икономика. Основният му плюс е разнообразието: в него работят доставчици за най-различни индустрии като автомобилната промишленост, производители на всякакъв вид оборудване, велосипеди, машини за хранителния сектор и др. А и водещите компании са както чужди инвеститори, които през последното десетилетие разширяваха производството си, така и български предприемачи, които са доставчици за големи европейски групи. Подемът му дори и сред по-малките играчи на пазара се вижда ясно в секторната класация на "Гепард", където има доставчик на оборудване за Българската армия (БА), производител на устройства за умния дом, такъв за медицинска техника и др.

Общите приходи на топ 20 в тазгодишната класация нарастват с над 75% до 282 млн. лв. Лидер е българската компания "Промакс 99", която работи основно в областта на оборудване за военновъздушните сили. Създадено преди години от професионалисти от армията, през 2008 г. дружеството купи и дял в завода за ремонт на радиолокационна техника в Божурище "Ген. Владимир Заимов", но ги продаде през 2019 г. Досега компанията е изпълнявала много проекти за подновяване на оборудването в БА, има и проекти в гражданския сектор. Представянето й варира в различните години, като явно зависи от съответните договори, които изпълнява. През 2019 г. ръстът е бил над 567% до 6.1 млн. лв. В "Промакс 99" работят 30 души.

Втора в подреждането е "Медрей", която има база в село Мрамор край София. Компанията, в която акционери са група руски граждани, произвежда и търгува с медицинско оборудване - рентгени. През миналата година дружеството е успяло да увеличи приходите си с над 182% до 30.7 млн. лв. Екипът също е нараснал с 4 души до общо 15 служители (продължава да расте и през тази година).

На трета позиция е производителят на хидравлични системи "Согепа груп", който успява да увеличи оборота си със 114% до 5.8 млн. лв. Дружеството, в което едноличен собственик е гръцкият гражданин Параскевас Константинидис, отчита и висока рентабилност - печалбата му е 2.2 млн. лв.

От близо и далеч

Макар най-много от компаниите в топ 20 да са базирани в София, в класацията има представители от всички краища на България. За разлика от миналогодишното подреждане, когато на загуба бяха шест от дружествата заради направените инвестиции, през 2019 г. едва два от производителите на машини и оборудване са на минус. Най-рентабилна е софийската "Сентилион", която се занимава с производство на модули и системи, използвани в медицинската индустрия, телекомуникациите, системи и за контрол и др. Печалбата й е скочила почти двойно до 10.4 млн. лв. при оборот 24.5 млн. лв., или марж с над 42%. Компанията продължава да се развива, персоналът расте и през тази година, когато надхвърля 280 души. Акционери в дружеството с равни дялове са австриецът Ингеборг Хохмайер, който е главен изпълнителен директор на компанията MED-EL, която е лидер в областта на слуховите имплантанти (чиито продукти "Сенитилон" продава в България), и българинът Пламен Каменов.

Расте средният брой на заетите в компаниите в класацията, а само три от топ 20 намаляват персонала си през 2019 г. Общият брой на служителите е 1315 спрямо 1228 през 2018 г.

Три компании отново присъстват в топ 20 и през тази година - "Алтерко роботикс", "Ариете БГ" и "Вили Елбе аутомотив България". Първата дори го прави за трета поредна година, което доказва устойчивото й развитие. "Алтерко роботикс" е част от публичното дружество "Алтерко" и произвежда смарт устройства като продукти и решения в за умния дом - смарт крушките и уреди Shelly, часовника за деца MyKi и др. През тази година компанията обяви увеличение на капитала си през борсата, с което иска да продължи развитието си. Приходите й за миналата година са нараснали с 90% до 21.7 млн. лв.

"Ариете БГ" пък се занимава с доставки на компоненти за автоиндустрията и има производствени звена в Хасково и Смолян. Тя е част от чешката Ariete Group, а през миналата година приходите й са нараснали със 73% до 14.6 млн. лв.

Друга компания от автомобилния сектор - "Вили Елбе аутомотив България", също се представя добре и за последните три години приходите й са нараснали от 17.5 млн. на 52 млн. лв., а само за 2019 г. растежът е 58%. Дружеството е част от германската Willi Elbe Gelenkwellen, а от завода й в село Куклен до Пловдив се доставят кормилна и задвижваща техника за автогиганти в Европа, САЩ и Азия, а клиенти са й водещи производители като BMW и Mercedes. Дружеството има и най-високия оборот в класацията.

От джанти до електронни везни

Сред останалите участници в секторното подреждане на "Гепард" има още разнообразни производители. Един такъв е силистренската "Еликом електроник", която с екип около 40 служители прави търговски електронни везни, индустриални измервателни системи, етикетни принтери и фискални устройства. Приходите й са скочили с почти 70% до 6.4 млн. лв.

Друга компания със специфичен сегмент е "Спринтер" от град Монтана, която произвежда и доставя обръчи и джанти за велосипеди. Акционери в нея са собствениците на един от най-големите български производители на колела - "Крос", на който фирмата доставя компоненти. Приходите на "Спринтер" са се увеличили с 44% до 25 млн. лв. Резултатът не е изненада, тъй като в последните години производството на велосипеди в България расте много бързо и страната ни се нарежда сред водещите в този сектор в Европа.

След година отсъствие в класацията се завръща и "Резидънс контрол", която произвежда оборудване и софтуер за алармени системи, най-вече комуникаторите между машините и охранителните компании. Компанията има производствен екип, както и програмисти. "Резидънс контрол" изнася за държави на няколко континента, като най-големият пазар е Северна Америка. В България основните й клиенти са фирми за сигурност. Приходите й за миналата година са нараснали с 51% до 13.2 млн. лв. Едноличен собственик на дружеството е Петър Цветков.

Все още не е ясно каква ще е цялата 2020 г. за сектора за машини и оборудване. През пролетта много от компаниите в него спряха производство, но впоследствие възстановиха капацитета си. Със сигурност някои от работещите в сектора като тези за медицинско оборудване и решения ще намерят нови пазари. Както и при други кризи, и от COVID-19 ще излязат победители. Които ще видим в секторната класация на "Гепард" през следващата година.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар