🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-динамичните компании за храни и напитки: Многообразие на щанда

Дружествата в секторната класация "Гепард" отчитат ръстове на продажбите между 47 и 366 процента

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

През 2019 компаниите от хранителния бранш в топ 20 на секторната класация "Гепард" отчитат ръстове на продажбите между 47 и 366 процента. Фирмите, които влизат в таблицата, са представители на разнообразния спектър от храни и напитки, които присъстват на трапезата - хляб, месо, колбаси, млечни продукти, вино, сладолед, кафе и др.

Лидерът

Лидер в класацията с 366.7% скок на продажбите е "Унитемп". Компанията е създадена на 25 март 1998 г. и първоначално се занимава само с внос и дистрибуция на месо. През 2001 г. построява логистична база в с. Войводиново, Пловдив, а през 2006 г. строи индустриално месодобивно предприятие за разфасовка на свинско и говеждо месо. До 2007 "Унитемп" е един от най-големите вносители и дистрибутори на месо в страната, но след това губи първенството, защото се фокусира върху изкупуване на животни, колене, транжиране и производство на месо и месни продукти. През 2012 г. фирмата изгражда и кланица със субсидия от Програмата за развитие на селските райони. Шест години по-късно инвестира 1.5 млн. евро в автоматизация на производствените процеси и логистиката.

На 10 февруари 2019 г. обаче пожар почти изпепелява предприятието и срива бизнеса на "Унитемп". След инцидента в компанията остават на работа половината от общо заетите около 150 души. За да запази частично работните места и да изпълни задълженията си за изкупуване на животни от партньорските ферми, "Унитемп" сключва договори с кланици в три града в страната и им възлага работа на ишлеме. Освен това наема производствена база в Пловдив, обновява я и продължава да транжира и произвежда продукти от охладено месо. Успоредно с това от февруари до септември 2019 работниците участват в разчистването на площадката. Следствените действия и държавните експертизи за причините за пожара не откриват нарушения от страна на компанията. "Унитемп" получава финансиране от две банки и с нова инвестиция от около 2.5 млн. лева собственикът, Петко Петков, постепенно възстановява дейността на кланицата и транжорната, които достигат около 60% от предишния си капацитет.

"Скокът на приходите през 2019 е резултат от инвестицията в новите мощности, които пуснахме в действие след пожара, и изградения цех за крайни продукти. Влязохме в нова за нас ниша - ритейл пазара. Поставихме начало на стратегическо партньорство с търговската верига Parkmart. Предлагаме все повече сурово сушени продукти, както и консервирано готово месо от свинско, конско, говеждо и пуешко в буркани. Все още не сме получили застрахователно обезщетение от "Уника България", продължаваме да си търсим правата. Ако бяхме получили подкрепа от застрахователя, щяхме да запазим повече работни места и да постигнем по-високи резултати", коментира за "Капитал" Петко Петков.

Месо, колбаси

В класацията влиза още една компания, занимаваща се с месопреработка - "Кооп Доверие" - с. Лесидрен, Ловеч (5-о място) - собственост на Цветелина Красимирова Трифонова чрез "Ейч пропърти". Фирмата, която отчита близо 120% ръст на приходите през 2019, започва дейност през 1995 г. Занимава се с животновъдство и месопреработка, притежава фуражното предприятие, собствена кланица, транспортни средства. Продуктите се продават в 26 фирмени магазина под марката "Качество от Балкана".

Месо и месни продукти произвежда и "Ани - И" - гр. Добрич, която се подрежда на шеста позиция с близо 87% ръст на приходите, надхвърлящи 8.4 млн. лв.

"Екопродукт"- с. Ситово, Силистра (8), е друг представител на месния бранш в секторната класация. Компанията има развъдна ферма за прасета, продава свинско месо и е дистрибутор на TOPIGS Hellas за България, което осигурява на свиневъдите в страната достъп до висококачествен генетичен материал, както и техническа подкрепа от специалисти. Дружеството отчита над 70% скок на приходите през 2019, които са над 30.4 млн. лв. (второ място в класацията като абсолютна стойност). Едноличен собственик на капитала е Марияна Атанасова Митева.

Създаденото през 1992 г. месодобивно предприятие "Чонков-Христо Атанасов - Веска Никифорова" - с. Аспарухово, община Левски, отчита над 21.4 млн. лв. оборот за 2019 г. Това прави почти 64% ръст, който отрежда на дружеството 11-о място в топ 20 в секторната класация.

Колбаси произвежда и фирма "Никола Николов-95" - Русе (18), която е с над 51% скок на продажбите, надхвърлящи 6.1 млн. лева.

"Трифо 1" - Севлиево (20), също е в месопреработващия бранш. Компанията произвежда и търгува с разфасовки от свинско, птиче и телешко месо. През 2019 отчита над 9.5 млн. лв. продажби, което й гарантира почти 48% ръст спрямо предходната година. "Трифо 1" е основана през 2005 г. и е собственост на Трифон Гатев Трифонов и Ирена Димитрова Трифонова.

Млечни продукти

Втора в класацията с близо 151% ръст на приходите е фирма "Рамарис", която управлява мандра "Лудогорие" - с. Дянково, Разград. Създател на мандрата е Георги Петров чрез ЕТ "Георги Петров - Камен" през 1991 г. Бизнесът е семеен, предприятието е разположено върху 15 декара площ и е с капацитет за преработка 20 тона мляко дневно. Разполага със собствен хладилен транспорт и притежава търговските марки "Славина", "Чорбаджийско", "Лудогорие". "В момента обаче не използваме тези марки, защото произвеждаме само имитиращи продукти, които продаваме в складове и на търговци на едро. Работим само на светло, с изрядни документи. Предстои да купим още една мандра, в която ще произвеждаме млечни продукти", коментира за "Капитал" Георги Петров.

Производителят на млечни продукти "Персенски" - с. Жълтуша, Ардино, е на четвърта позиция със 130% ръст на продажбите през 2019. Дружеството е създадено през 2003 г. и работи само с традиционни рецепти и технологии. Продуктите се продават с марката "Жълтуша". По данни на компанията тя използва само първокачествено сурово мляко и произвежда средно на ден 500 кг кашкавал; 50 кг масло; 200 кг извара; 2000 кг кисело мляко; 1000 кг айрян; 100 кг роле; 50 кг топено сирене. Съдружници са Владимир Драганов Персенски, Адам Драганов Персенски и Веселин Янков Чаушев.

Вино, напитки

Трета в секторния топ 20 е фирма "Балкантабако", която управлява винарска изба "Старосел". Компанията отчита близо 148% ръст на приходите през 2019, които надхвърлят 12.7 млн. лв., и над 6 милиона лева печалба (най-високата стойност в топ 20). Едноличен собственик на капитала е регистрираното в Кипър дружество "Пенигел трейдинг лимитед", а действителен собственик е Ангел Ангелов, по данни на Търговския регистър. Винарската изба "Старосел" е изградена през 2005 г. Производственото предприятие е с годишен капацитет на преработка 1000 тона грозде. "Разпространението на коронавируса безспорно ще окаже и вече оказа сериозен ефект върху икономиката на България. Цената на кризата не може да бъде избегната, в най-добрия случай може да се олекоти краткосрочният удар", отчита годишният доклад за дейността на дружеството. В него се отбелязва, че амбициите на ръководството за 2020 са за увеличаване на приходите от продажби и на печалбата.

Още една винарска изба - "Белица Уайнъри" край Свиленград, влиза в класацията. Тя отчита над 53% скок на приходите през 2019, което й отрежда 16-а позиция. В модерното шато се преработват годишно 3000 т грозде. Компанията първоначално е регистрирана като "Белица Уайнъри", но на 22 януари 2018 г. сменя името си на "Полмос". Дружеството е собственост на Mastero, Швейцария, което пък чрез друга фирма е притежание на поляка Кшищоф Трилински - дългогодишен изпълнителен директор и член на борда на директорите на френската група Belvedere, създател и собственик на винарските изби "Катаржина Естейт" и "Кончерто Уайнъри", както и на "Платинум брандс" - дистрибуторска компания за вина и високоалкохолни напитки.

Преработка на маслодаен слънчоглед

Преработвателите на маслодаен слънчоглед са солидно представени в секторния топ 20. Основаната през 1997 г. "Ойропак" - Попово (7), отчита над 76% ръст на приходите, които надхвърлят 42.6 млн. лв. - това е най-високата абсолютна стойност на продажбите в класацията. Основният бизнес на компанията, основана през 1997 г., е съхранение и преработката на черен маслодаен слънчоглед и покупко-продажба на белено слънчогледово семе. Според Търговския регистър едноличен собственик на капитала е регистрираната в Малта "Сън инвестмънтс лимитид", а действителен собственик физическо лице е Васил Михайлов Василев. Годишният доклад за дейността отчита, че ситуацията с коронавируса е все още в развитие и има ограничено въздействие върху търговската дейност на дружеството, като бъдещите ефекти от пандемията не могат да бъдат предвидени.

"КИБ агро" - Бургас (10), с едноличен собственик Ивелина Йорданова Попова е друга компания, специализирана в производството и пакетирането на белени слънчогледови ядки, семена и варива. Ядките се предлагат с марките Confectionary, Bakery, Favorit.

Рафинерията за преработка на слънчогледово семе в олио "Слънчо 99" - Ямбол (15), е с над 55% ръст на приходите през миналата година. Създаденото през 1999 г. дружество притежава собствен производствен комплекс с цехове за бутилиране и за производството на PET бутилки. Едноличен собственик на капитала е Димитър Великов. Според годишния доклад за дейността фирмата си поставя за цел да увеличи продажбите и клиентската мрежа и да оптимизира разходите.

СИ КО - Долна Митрополия, е също производител на белено сънчогледово семе за хранителната индустрия. Компанията е основана през 2006 г. и с почти 52% ръст на приходите заема 17-о място в класацията. Предприятието разполага със собствена складова база и съвременни поточни линии и съоръжения за контрол, почистване и сортиране на ядките. По данни на дружеството приоритетните му пазари са Холандия, Англия, Германия, Испания. Съдружници са Янка Димитрова Константинова, Галина Симеонова Димитрова, Драгомир Симеонов Константинов. Според доклада за дейността плановете на фирмата за 2020 включват строителство на нова производствена сграда и разширяване на складовата база.

Сладолед, хляб, чипс, кафе

"Сладоледена фабрика" - производител на Denny Ice Cream, заема девето място в топ 20. Компанията е основана през 1993 г. от Цветан Цветанов и братовчед му Румен Данчев във Велико Търново. Дружеството произвежда в собствена фабрика и е специализирано в производството на импулсни (за моментна консумация) и фамилни (за дома) сладоледи. През 2018 г. "Сладоледена фабрика" бе придобита от Unilever, в резултат на което българското подразделение за сладоледи на мултинационалната компания и великотърновското дружество се сляха, а новата структура стана част от Unilever South Central. Според годишния доклад за дейността на дружеството цената за закупуване на сладоледения бизнес е 3.693 млн. лева. "През тазгодишния сезон ние повишихме пазарния си дял, достигайки до 23% - в стойност и в обем", съобщи в интервю за "Капитал" Николай Бекяров, национален бизнес мениджър на сладоледената дивизия в България на "Юниливър Южно-Централна Европа".

Съдружници в "Бургас хляб - МК" (12) са Красен Веселинов Хлебаров и Милена Миткова Димитрова. Компанията е създадена през 2006 г. Хлебозаводът е с модерно технологично оборудване и има изградена система за отвеждане на остатъчната пара отново в производството. Пекарната разполага и с инсталирани слънчеви колектори. Фирмата притежава собствен автопарк от 25 товарни автомобила и има изградена дистрибуторска мрежа за над 600 клиенти, работи и с всички търговски вериги на територията на областта.

Производителят на чипсове и бисквити от кафяв пълнозърнест ориз с марката Rice Up! "Нухелт" - Пловдив, заема 13-а позиция в секторната класация с ръст на приходите за 2019 над 61%. Фирмата отчита продажби за над 23.8 млн. лв. и печалба, надхвърляща 3.3 млн. лв. Собственик на компанията е Венцислав Георгиев - съоснователят на "Белла България", който през 2014 г. продаде дела си в "Белла" за 30 млн. лв. и я остави във владение на гръцкия бизнесмен Димитриос Винтзилеос и Жорж Веселинов. По данни на "Нухелт" това е първата българска компания, която е разработила и предложила на пазара снакс от кафяв ориз и все още единствената в Европа, която произвежда оризов чипс от цели пълнозърнести семена, а не от пелети. Освен чипс "Нухелт" произвежда и други продукти от пълнозърнест кафяв ориз - бисквити, оризовки с белгийски шоколад, ролсове (кръгчета), и продава в над 55 държави.

Производството на зърнени, сурови и протеинови блокчета е основна дейност на "Хелти Барс" - София (14). Фирмата е основана през 2014 г. и разполага със собствена производствена база в София, разположена на 1400 кв.м покрита площ. Съдружници са Валентин Андреев Стрекаловски и Мавитан Чифтчи.

"Фобос" - Монтана (19), се занимава с печене, преработка и пакетиране на кафе, заместители на кафето, какао, захар и растителна сметана. Притежава марката Fantasy. Дружеството е с над 50% ръст на приходите, които достигат почти 6 млн. лв. през 2019 г. Едноличен собственик на капитала е Георги Огнянов Георгиев.