🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Силната година на индустриалния парк край Елин Пелин

Сделка за складови площи изстреля "Парк Индустрия София Изток" до върховете на класацията "Гепард"

През 2020 г. беше завършена Сграда 3 от логистичния парк, като част от нея вече е наета от търговската верига "Лидл"
През 2020 г. беше завършена Сграда 3 от логистичния парк, като част от нея вече е наета от търговската верига "Лидл"
През 2020 г. беше завършена Сграда 3 от логистичния парк, като част от нея вече е наета от търговската верига "Лидл"    ©  Юлия Лазарова
През 2020 г. беше завършена Сграда 3 от логистичния парк, като част от нея вече е наета от търговската верига "Лидл"    ©  Юлия Лазарова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Визитка

Име: "Парк Индустрия София Изток"

Сектор: Имоти и логистика

Собственици: Спас Шопов, Иво Евгениев

Управител: Георги Атанасов

"Парк Индустрия София Изток" е номер едно в сектор "Строителство" и е подгласник на лидера в главната класация на "Гепард" за най-динамичните малки и средни предприятия. Компанията, която изгражда и управлява логистичния парк на входа на гара Елин Пелин, отчита приходи за 2019 г. близо 23 млн. лв. - седемкратно увеличение в сравнение с предходната. Печалбата е близо 8.5 млн. лв. От дружеството коментираха, че значителното увеличение на приходите не е от основната дейност, а от продажба на активи.

Фирмите за транспорт и логистика "Орбит" и "Квеенбергер лоджистикс" наеха 11 000 кв.м складове в логистичния парк до Елин Пелин през 2018 г., като през 2019 г. "Орбит" са придобили наетите помещения. Така сделката изстрелва резултатите на "Парк Индустрия" до върховете на класацията.

Пионер в логистиката край София

"Индустриален парк София Изток" е частна индустриална зона в землището на гара Елин Пелин. В парка досега са изградени осем сгради с над 80 000 кв.м складове за отдаване под наем и продажба. Земя с инфраструктура са купили три производствени предприятия с международно участие (швейцарската "Триза", "Талар фуудс" - бивше "Кенар", гръцката "Юниконф") и централният архив на Банка ДСК.

В началото на септември и Сграда 3 в парка, която е 22 хил. кв.м, получи акт 16 и сега е на пазара за отдаване под наем. Инвестицията в нея е била в размер на 9 млн. евро, коментира за "Капитал" Спас Шопов, съсобственик на индустриалния парк. За част от сградата (около 4000 кв.м) вече има подписан договор. Според източници на имотния пазар сделката е с търговската верига "Лидл".

"При нас земята е закупена през 2005-2006 г. и успяхме да започнем работа през 2013 г., когато цената на строителството беше на разумни нива. Сега всяка нова сграда ни струва все по-скъпо", коментира Шопов в интервю за "Градът.бг". По думите му планираната средна годишна доходност е от порядъка на 8-9%. "Предимството ни е, че "Индустриален Парк София Изток" вече е утвърдена дестинация. Имаме изграден екип, ноу-хау за целия процес, готова инфраструктура и банково финансиране. Това дава сигурност на клиентите, че проектът ще бъде завършен в срок, могат да планират кога ще имат склад и на каква цена", казва още предприемачът.

Плановете на акционерното дружество бяха да започне изграждането на три нови сгради с площ 33 000 кв.м. Говореше за инвестиции в нов мултимодален терминал на площадката на бившия завод "Изида", като се използва наличната жп инфраструктура, както и за изграждане на бюджетни жилищни блокове за привличане на работна ръка. Най-вероятно всичко това е на пауза заради икономическа криза и пандемията от COVID-19. В логистичния парк в момента има 18 000 кв.м свободни складови площи, които очакват наематели.

Кризата няма да пощади сектора

"Не съм оптимист", коментира Спас Шопов пред "Капитал". Той е на мнение, че има много фактори, които правят инвестицията в логистични площи по-рискова и по-малко печеливша в сравнение с други отрасли. "Потенциалните купувачи/наематели са малко на брой и рискът за проекта е значителен. Освен това много от наемателите след разрастване на бизнеса решават да построят свои собствени складове. Локацията е важна, но не е критична както е при офисите, което дава много възможност за развитие на подобни проекти на хилядите декари земя около София", казва Шопов, цитиран от "Градът.бг". Успешните обаче ще са малко на брой, уточнява той: "Проблемите са липсата на работна ръка и конкуренция на индустриалните зони, създадени с безплатни държавни и общински имоти."

От поне десет години Елин Пелин и регионът са притегателен център за стотици милиони инвестиции в складове и индустриални площи. Разстоянието от центъра на града до центъра на София е едва 29 км. Летището е на 30 минути. Магистралите водят към Румъния, Турция и Гърция. През общината минава жп линия. Търговските вериги оцениха тези дадености: свои логистични бази в Елин Пелин имат "Технополис", "Билла", "Фантастико", DM, "Лидл", "Офис 1", "Орбико" и др.

Логистичен парк и други инвестиции

"Индустриален Парк София Изток" е собственост на Спас Шопов и съдружника му Иво Евгениев. Двамата са познати най-вече от компанията за дялово инвестиране Rosslyn Capital Partners ("Рослин кепитъл партнърс"). Сред дружествата в портфолиото на "Рослин" са логистичният парк в Елин Пелин, фондът NEVEQ, винарната Bessa Valley, компанията за авиопревози Avio Delta, дружеството за информационни системи Empiriu, приложението TaxiMe. Компанията има инвестиции в енергетиката. А групата Rosslyn Hotels обединява хотели четири звезди - "Сентрал парк" и "Тракия хотел" в София и "Димят" във Варна. В миналото Шопов е бил изпълнителен директор на завода за керамични плочки "Хан Аспарух" и "КАИ груп". В производителя първо влиза американският фонд Advent, а преди четири години групата бе продадена на световния лидер в сектора Mohawk. През септември 2020 г. Шопов и Евгениев инвестираха над 5 млн. евро в терен 131 декара на "Околовръстен път" в триъгълника с "Челопешко" и "Ботевградско шосе". Тогава Шопов обясни, че инвестицията се прави от името на "Индустриален парк София Изток" и е насочена към клиентите на компанията, които искат да изградят своите операции в рамките на София. В задната част на имота ще бъдат изградени складове, а за "лицето" към "Околовръстен път" са предвидени търговски площи и шоурумове - за продажба и отдаване под наем. Парцелът е подходящ и за големи логистици, и за по-малки компании. Може да се използва от 3PL (third-party logistics) и за last mile доставки (от транспортния център до крайната точка).
Все още няма коментари
Нов коментар