🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Старите гепарди са малко уморени

По-малко компании от миналогодишното издание на класацията "Гепард" на най-динамично растящите дружества попадат в подреждането през тази година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разреждане на редиците. Това се разчита в таблицата при старите гепарди. Тя представлява преглед на най-растящите компании от предходната година, които попадат в класацията "Гепард" и през тази. През миналата година топ 20 се изпълваше с компании до 80-о място в основната класация, а през тази до 127-а позиция.

Лидери са две компании от технологичния и интернет сектор - "Ейч Ти Ти Пуул" и "Пиклауд". Първата е платформа за продажба на рекламни формати в социалните мрежи и медийни платформи като Facebook, Twitter, LinkedIn, Spotify, Snapchat и TikTok. От компанията посочват, че работят с над 100 рекламодателя в страната. "Ейч Ти Ти Пуул" е част от американския холдинг за дигитална реклама Aleph Holding.

През лятото Wall Street Journal съобщи, че Aleph e продал дял на CVC Capital Partners за 470 млн. долара, а пак според източници на изданието холдингът се готви и за листване на борсата. Сделката към момента оценява компанията на 2 млрд. долара. Българското поделение видимо има добър принос към това - със скромния персонал от дузина служители компанията има приходи почти 65 млн. лв. с печалба 4.85 млн. лв. Растежът през тази година е почти 400% при 500% миналата.

"Пиклауд" с познатия бранд pCloud пък предлагат облачни услуги в страната и чужбина, като основният фокус на продуктите е върху сигурността и скоростта. Създадената от Тунджер Шакил, който е краен собственик, и Антон Титов компания има приходи почти 19.5 млн. лв. миналата година, което е растеж с 32%. Завиден растеж, макар да изглежда доста по-скромен спрямо предходната, когато бяха 378%.

Третото място е за "Унитемп", която произвежда месо и месни продукти. Компанията е базирана в пловдивското село Войводиново. Растежът за бизнеса на "Унитемп" е добра новина за компанията и за усилията на собственика й и неин управител Петко Петков. Това е така, тъй като след като в началото на 2019 г. заводът изгоря, Петков успява да го възстанови, а вече прави и втора година растеж. В предходното издание на "Гепард" той разказа своята история и как няма да се откаже. Това очевидно му се отблагодарява - след като за 2019 г. "Унитемп" отчете възстановителен растеж от 367%, сега той разбираемо се забавя и е 32%, като приходите достигат 33 млн. лв., а печалбата е 1.5 млн. лв.

В месния бранш сред старите гепарди е "Коопдоверие Лесидрен", което поддържа добър двуцифрен растеж от почти 60%. Друг представител на хранителния сектор е "Персенски" - производител на млечни продукти от района на Кърджали. Компанията е създадена от д-р Адам Персенски и брат му Владимир, които в момента имат по 33% в компанията, с толкова е и партньорът им Веселин Чаушев, по ранни от Търговския регистър. Производството се намира в ардинското село Жълтуша, като брандът на продуктите носи същото име. Персенски е бивш зам.-министър на здравеопазването във втория кабинет на Бойко Борисов от края на ноември 2014 г., но самото производство на мандрата е много преди това. През миналата година компанията е пораснала с 41% до 6.86 млн. лв., което я поставя за втора година при гепардите. С производството на млечни продукти се занимава и "Рамарис", която е базирана в разградското село Дянково.

Иначе сред старите гепарди се забелязва доминацията на компаниите от строителния бранш. Това донякъде не е изненада, след като инфраструктурното строителство бумтеше, както и жилищното. В строителството на жилищни сгради е "Елит строителна компания", която влиза за втора поредна година в класацията, а в миналото й издание беше на 18-о място. През последните година-две компанията се е насочила и към инфраструктурно и ВиК строителство като диверсификация на дейността си.

Тя е собственост на арх. Иван Диков, който е и племенник на бившия главен архитект на София Петър Диков. Макар и да е забавила растежа си до 28%, приходите й вече са 32 млн. лв., а печалбата почти 2 млн. лв. От бума на инфраструктурното строителство през последните години се възползва "КМВ - системи за пътна сигурност". Компанията се занимава с производство на мантинели, преградни огради и други изделия за обезопасяване на пътища. В строителния надзор е компанията "Стройнорм", а в сектора на строителството са още пловдивската "Променергомонтаж", "Рамзистрой", "Пи Ви консулт". В транспортния сектор са "Магдак", която се занимава с международни превози, и частният железопътен превозвач "Порт рейл".

Освен лидера при старите гепарди с трицифрен ръст са лидерът HTTPool, "КМВ системи за пътна сигурност", "Пурмерул" и "Кейсием", която единствена успява да ускори растежа си. Компанията търгува с компютри и помагала за образователния сектор. "Пурмерул" стои зад популярната марка СOCOSOLIS и предлага продукти за тяло и слънцезащита. Днес старите гепарди изглеждат уморени, но с възстановяването на икономиката през тази година това може и да се промени.

Все още няма коментари
Нов коментар