Производители на храни: Стабилен ръст и на продажбите, и на печалбата

Най-растящите 20 дружества в сектора не са срещнали трудности през пандемичната 2020 г.

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Дружествата от хранителния бранш в топ 20 на секторната класация "Гепард" не са срещнали трудности в пандемичната 2020 г. и много от тях излизат не само сухи от кризата, но и със сериозен растеж. Ръстовете са различни за отделните компании и са в интервала между 47 и 365 процента. Фирмите, които влизат в топ 20 за бранша, са представители на разнообразния спектър от храни, присъстващи на трапезата - олио, хляб, брашно, месо, колбаси, млечни продукти, сладкиши, пуканки и др.

Месо и колбаси

Лидер в класацията е фирма "Ависпал-БГ", с. Чубра - производител на патешко месо и патешки дроб, която отчита трицифрен скок на приходите - близо 365%. За разлика от предходната година, когато е работила на загуба, през 2020 компанията излиза на печалба 485 хил. лева и утроява броя на заетите. Дружеството е създадено в началото на 90-те, в годините сменя собствениците си, а от средата на 2019 е част от великотърновската група за колбаси и месни деликатеси "Елит мес". Производственият цикъл в "Ависпал-БГ" е затворен - всички процеси от яйцето до крайния продукт се извършват в компанията. Освен това фирмата има и собствена кланица и произвежда суров животински протеин. Едноличен собственик на "Ависпал-БГ" е Величко Славев Минев чрез фирма "Марчело" ЕООД, който притежава и "Елит мес".

"Закупихме една неработеща фирма, която от август 2019 възобнови дейността си. Инвестирахме в обновяване и модернизация и това ни позволи да увеличим производствените обеми. Основните ни пазари на патешко месо и патешки дроб са Франция, Белгия и Испания. През миналата година увеличихме и производството, и клиентите си, което обяснява ръста на продажбите", коментираха за "Капитал" от "Ависпал-БГ".

Месо и месни продукти произвежда и "Коопдоверие Лесидрен" - с. Лесидрен, Ловеч. Компанията е на осма позиция с над 59% скок на продажбите през 2020. Започва дейността си през 1995 г. с производство на свинско и телешко месо във ферма със затворен цикъл. В годините модернизира обектите и разширява дейността си. Предлага свежо месо, месни деликатеси, продукти от дивеч, мариновани продукти от месо във фирмени магазини в 15 града в страната. В София търговските обекти са 9, в Плевен - 3, в Ловеч - 2. В доклада за дейността през 2020 е посочено, че дружеството се занимава с животновъдство, продажба на горива и гориво-смазочни материали и че очаква една добра 2021 година. Дружеството е най-големият работодател в топ 20 за сектора със 164 заети. Действителен собственик на "Коопдоверие Лесидрен" е Деян Деянов Калинов.

Ръст на приходите над 53% отрежда на "Арланда" - с. Гергевец, Сливен, 14-о място в топ 20. Компанията зарежда с месо повечето магазини в региона, както и по Южното Черноморие. През 2019 откри нови кланица, транжорна и магазин. Инвестицията увеличава броя на заетите и позволява на дружеството да предлага месни продукти под собствена марка. Фирмата отчита лек спад на печалбата през миналата година. Едноличен собственик на капитала е Никола Иванов Атанасов.

Ориз, брашно, хляб, сладкиши

Втората в класацията - фирма "Глобал райс", с. Цалапица, Пловдив, също отчита трицифрен скок на продажбите (над 127%). Компанията се занимава с производство на зърнени култури, преработка на оризова арпа на ишлеме и търговия с ориз и оризови продукти. Фирмата удвоява печалбата си през 2020 и отбелязва лек спад на заетите. Едноличен собственик на капитала е Мохамед Абделгани Мохамед Хасан.

Производителят на хляб и хлебни изделия "Крум Геров ТМ" - гр. Гоце Делчев, е на пето място в топ 20 с над 78% ръст на продажбите. През 2020 фирмата увеличава печалбата си, както и броя на заетите. Компанията е създадена през 2004 година, а четири години по-късно завършва изграждането на собствен модерен хлебозавод. Той е с капацитет 2200 кг различни вида хляб за един час, или към 35-40 хляба за 1 минута (в зависимост от грамажа). По данни на компанията производственият комплекс се състои от съоръжения, изработени от петте водещи фирми за специализирана техника от Швеция, Италия, Холандия, Австрия и Германия, които контролират работата на поточната линия чрез интернет връзка. Фирмата произвежда класическите "ръчен" и "заводски бял хляб", както и специални видове "тъмни" хлябове. През 2009 "Крум Геров ТМ" придоби рецептата на линията хлябове без брашно с марката "Бонус". Едноличен собственик на капитала е Крум Благовестов Геров.

Шестата в класацията - софийската фирма "Сладка вест 5", произвежда сладкарски изделия. Компанията отбелязва над 72% ръст на продажбите и огромен скок на печалбата - от 14 хил. за 2019 на 401 хил. през 2020 г. Собственик на дружеството е Радослава Здравкова Минчева, която е един от създателите и собствениците на веригата сладкарници "Неделя".

"Лулис мел - България" (9) - част от гръцката индустриална група Loulis Mills, управлява мелницата за брашно в Генерал Тошево, която купи на публичен търг през 2018. Гръцката публична група бе единствен купувач за мелницата и я придоби за 2.25 млн. евро чрез частен съдебен изпълнител, организирал публичен търг заради дългове на предишния собственик. Пандемичната 2020 е първата година на производствена дейност. По данни на компанията през миналата година мелницата е преработила над 21 000 тона пшеница и отчита над 13.5 млн. лева приходи (над 58% ръст). Новият собственик направи сериозни инвестиции, в резултат на което капацитетът на мелницата бе увеличен от 100 на 120 тона на денонощие, а складовата база за съхранение нарасна от 4500 на 11 500 тона пшеница. "След придобиването Loulis Mills инвестира в сгради, машини и съоръжения 5 млн. евро, за да постигне пълна автоматизация на процесите, което определя и сравнително малкия брой на заетите в компанията", коментира за "Капитал" Калин Йонов. Той съобщи още, че българското дружество планира да увеличи натоварването на мощностите и да достигне поне 8 млн. евро приходи през тази година.

В доклада за дейността е записано, че през 2020 дружеството (както и неговите клиенти) не е спирало работа и че въз основа на наличната информация ефектите от пандемията няма да имат съществено значение върху финансовото състояние.

"Мелничен комплекс - Дупница" (20), произвежда брашно под марката "Лимея" и отчита над 47% ръст на продажбите. Мелницата е изцяло реновирана и реконструирана през 2017 година. Процесите са автоматизирани, компютърна система контролира рандемана и сигнализира при промяна на някой от параметрите на технологичния режим. Предприятието има своя модерно оборудвана лаборатория, в която се окачествяват приеманото зърно и готовите продукти. Съдружници са Красимира Димитрова Мирчева и Любомир Георгиев Мирчев.

Сладкарски изделия произвежда и фирма "Ови и Сари" (16) - с. Войводиново, община Марица. Компанията е основана през 1998 г., притежава марките Milkiss, Ideal, Ovi&Sari и отчита над 52% ръст на приходите за 2020. Продуктите се продават в търговски вериги, както и зад граница - в Румъния, Гърция, Унгария, Словакия, Турция, Полша, Германия, Холандия и арабския свят. Съдружници в "Ови и Сари" са Коста Янков Лолов, Оваким Овсеп Хорикян, Анахит Сукиасян, Едмонд Сукиасян от Армения. В доклада за дейността дружеството си поставя за цел през 2021 да разшири обема на продажбите и да предложи нови продукти.

Маслодайни култури, слънчогледово олио

Топ три на лидерите завършва с "Тръст агро" - с. Беломорци, Омуртаг. Това е и третото дружество в топ 20 с трицифрен ръст на продажбите - над 111%, като попада за поредна година в класацията "Гепард". Компанията преработва маслодайни и етеричномаслени култури - слънчоглед и кориандър, и търгува с царевица, обелени слънчогледови семена, както и с изчистен, начупен и смлян кориандър. Произвежда и фуражни пелети. Производствената база е разположена на 70 хил. кв.м площ, инвестицията в нея е около 7 млн. лева, като част от тях са европейско финансиране. Годишният капацитет на фабриката е за обработка на 30 000 тона. Преработеният слънчоглед е с чистота 99.99% и се предлага в най-високия ценови клас. Продукцията е основно за износ - Европа, Шри Ланка, Китай, Аржентина, Австралия, Израел. Фирмата разполага със собствена лаборатория, с 12 склада за съхранение на суровини и готова продукция и с 4 силоза. За разлика от предходната година компанията излиза на печалба през 2020 и увеличава броя на заетите. Едноличен собственик на "Тръст агро" е Соня Ангелова Бахчеванова.

На четвърта позиция е производителят на слънчогледово масло "Кехлибар" - Лясковец, с над 92% ръст на продажбите. Това е и дружеството с най-високи приходи като абсолютна стойност - 58.967 млн. лв., и с най-голяма печалба - 5.144 млн. лв., в топ 20. Компанията изкупува и преработва маслодаен слънчоглед, произвежда слънчогледово олио с марката "Кехлибар", както и слънчогледов шрот. Фабриката е с капацитет на преработка до 30 000 тона слънчоглед годишно, разполага с електронна автовезна, две силозни стопанства, химико-технологична лаборатория, складова база за готова продукция. Едноличен собственик на капитала е публичният "Агрия груп холдинг", който се контролира от Емил Веселинов Райков и Яна Цветанова Христова.

Слънчогледово масло произвежда и фирма "Транс ер" - с. Ресен, Велико Търново (7). Продуктите се продават с марките "Олио Росина" и "Олио Ресен". През 2000 г. отваря врати цех за бутилиране на олио с дневен капацитет до 70 000 литра. От 2013 дружеството изнася бутилирано олио за Албания и Австрия, а година по-късно започва да търгува и с различни зърнени култури. През 2017 г. фирмата отваря своя първи търговски обект - магазин за екобрикети и пелети от слънчогледова люспа и дървесина. За 2020 "Транс ер" отчита над 68% ръст на продажбите.

Мляко и млечни продукти

Ръст над 58% отбелязва и фирма "Рамарис" (10), която управлява мандра "Лудогорие" - с. Дянково, Разград. Създател на мандрата е Георги Петров чрез ЕТ "Георги Петров - Камен" през 1991 г. Бизнесът е семеен, предприятието е разположено върху 15 декара площ и е с капацитет за преработка 20 тона мляко дневно. Разполага със собствен хладилен транспорт и притежава търговските марки "Славина", "Чорбаджийско", "Лудогорие", "Дянково". Едноличен собственик на "Рамарис" е Славина Радославова Христова.

Фирма "Дестан" - с. Искра, Силистра (11), също произвежда млечни продукти, които предлага под марките "Денис милк", "Деница", "Дестан". Преработващото предприятие е създадено през 1994 г., базата е разположена върху 3500 кв.м застроена площ. По данни на дружеството то си партнира с 85 български ферми, които го снабдяват с краве, овче и козе мляко. Компанията произвежда и хлебни изделия, а освен това обработва хиляди декари земеделски площи, от които осигурява фуражи на фермерите. Едноличен собственик на капитала е Илхан Абтула Шахин.

"Сердика Добрич" АД се подрежда на 12-о място в секторната класация с над 55% скок на продажбите. Компанията обаче отчита отново загуба, която през 2020 дори расте. Дружеството, в което акционери са Станислава Колева Савова и София Енева Маринова, произвежда сирене и кашкавал под марките "Сердика", "Роса", "Дъга". Предприятието стъпва на традициите на някогашната "Сердика" в Добрич, създадена през 1959 г., която претърпя различни преобразувания в годините - премина през масова приватизация и смени няколко собственика и фирмени имена.

Фирма "Беленски" - Сливен (13), също преработва мляко и произвежда млечни продукти. Едноличен собственик на капитала е Тодор Иванов Терзиев. Компанията отчита над 50% ръст на продажбите през 2020 и печалба, сходна на тази от предходната година.

"Сердика-94" (15) произвежда мляко и сирене с марката "Железница" по името на едноименното село в полите на Витоша, където се намира мандрата. Съдружници в компанията са "Тин комерс" ООД и Ивайло Димитров Филипов. Дружеството е с над 52% ръст на продажбите и излиза на печалба през 2020.

Ядки, пуканки

Ръст на продажбите над 51% класира бургаската фирма "Торнадо комерс" на 17-о място. Компанията предлага прясно изпечени и сурови ядки, семена, шоколадови продукти, брашна, сушени плодове, зърнени храни. Съдружници в нея са Димитър Костадинов Костадинов и Таня Николаева Костадинова. През 2013 г. фирмата построи цех по европейска програма в кв. "Лозово", като обнови изцяло оборудването си и модернизира технологичния етап на печене и пакетиране. За 2020 дружеството отчита сериозен ръст и на печалбата, която достига 680 хил. лева (срещу 40 хил. за 2019).

В топ 20 влиза и фирма "Бий хоум - БГ" - с. Долни Богров (19), специализирана в производството на допълващи фуражи за изхранване на пчели. Компанията, която започна дейност в България през 2009 г., е дъщерна на гръцката "Гридзалис брос" на фамилията Гридзалис. За 2020 дружеството отбеляза над 50% ръст на продажбите и удвоява печалбата си.

Производителят на микровълнови пуканки "АСТ Попкорн" - с. Труд, Пловдив, е на 19-а позиция в секторната класация. През 2019 компанията инвестира 6 милиона лева във втора производствена база и офис сграда. От тях 1.8 млн. лева бяха субсидия по Програмата за развитие на селските райони. Дружеството разполага и с фабрика в гр. Съединение. Фирмата е създадена през 1996 г. като ЕТ "Атанас Стойчев трейдинг" с предмет на дейност пакетиране и търговия с инстантни напитки. През 2000 г. започва да произвежда пуканки за микровълнова фурна и постепенно това става нейна основна дейност. Произвежда и собствена царевица. Основната марка на "АСТ Попкорн" е Top of the Pop. Дружеството изработва и частни марки (private labels) на клиенти от над 50 държави. Съдружници в "АСТ Попкорн" са Атанас Стоянов Стойчев и Аврам Николов Николов. От отчета за дейността става ясно, че фирмата притежава три производствени линии за пуканки за микровълнова фурна и предвижда да закупи още една. Компанията отчита, че в пандемичната 20202 няма загубени основни клиенти и доставчици, няма съкращаване на щата, няма забавени постъпления, нито просрочия по кредити.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-|
    Костадин Иванов

    Плюскането е гарантирано, другото можем да отрожим.

    Нередност?
  • 2
    mr.ligier avatar :-P
    Lee Gier
    • + 2

    Да, много излизат на печалба щото оня дето ги рекетираше, го няма по телевизора. На бас,че Месопреработвателя "Суджука" също ще е на печалба :)

    Нередност?
Нов коментар