🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Динамичните продават, печелят и наемат

Кои са компаниите с най-големи приходи и печалби и персонал

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Много познати имена. Това се разчита при най-големите динамични компании, подредени по ниво на приходи, печалби и персонал. Според закона за малките и средните предприятия за такива се считат дружества с приходи между 3.9 и 97.5 млн. лв. Най-големите компании по този показател в "Гепард" са почти на тавана на това ограничение. Което ги прави кандидати и за по-широкия списък на другата класация на "Капитал" - К100, която класира най-големите български компании по ниво на приходите. Бърз преглед показва, че при приходите и печалбите има най-много представители от търговията, химия и горива, докато при работодателите болшинство са IT компаниите.

Големи и печеливши

Правят впечатление имената на няколко компании, които присъстват и при големите по приходи, но и печалби - "Телелинк бизнес сървисис", "Рубелла бюти", "Натурфарма България" и "Алмагест". И трите компании са познати имена. Преди година и половина "Телелинк БС" излезе на борсата и оттогава е една от най-търгуваните и доходоносни компании, освен това разпределя редовно и дивидент. Компанията е системен интегратор, който работи в четири направления, а една от основните й дейности е изграждане на мрежи за телекоми, консултантски услуги в сферата на IT, центрове за данни, информационна сигурност и други. Пазарната капитализация на компанията е 200 млн. лв. към 25 октомври. Освен "Телелинк" другото дружество, което има връзка с фондовата борса, е "Алтерко роботикс". То е част от публичния холдинг "Алтерко", чиито акции се търгуват на борсата. Сега "Алтерко роботикс" е на 7-о място по ниво на печалбата с над 12 млн. лв., но и със завиден растеж на приходите - почти 100%.

"Рубелла бюти" и "Натурфарма България" печелят от ръста на козметичния и аптечен пазар - "Натурфарма България" е производител на хранителни добавки и фармацевтични продукти. Това са и двете компании, които са в топ 3 по абсолютен размер на печалбите им, което на фона на приходите показва и завидна рентабилност.

"Алмагест" допълва картината при големите и печеливши компании. А името й седи зад завода за биоетанол край Ихтиман, видим южно при пътуване по АМ "Тракия". Фирмата е собственост на бившия банкер Светослав Божилов, който през 2019 г. планираше да я листне на борсата, дори имаше и одобрен проспект от КФН, но до реална емисия не се стигна. Компанията расте устойчиво с над 20%, а печалбата й достига 13.8 млн. лв. преди данъци спрямо 1.9 млн. за 2019 г.

Най-печелившите и динамични работодатели

В таблиците с най-големите работодатели и с най-високи печалби се повтарят две имена - "ММ солушънс" и "Имърчантпей". И двете са от сектора на информационните технологии, като първата е добре известно име. Тя създава софтуер за управление на мобилни камери, като с него работят производители като Samsung, LG, Sony, Huawei. Преди 3 години компанията стана собственост на китайската ThunderSoft в сделка за 37 млн. долара.

"Имърчантпей" е компания, която разработва платежни решения за онлайн, мобилни и POS средства. Компанията има офиси в Лондон, Амстердам, Манила, Флорида, а най-големият й централен офис е в София, където служителите й се грижат за финансовите потоци, комуникацията и одобрението на клиентите, измерването и управление на риска, както и разработката на продуктите. "Имаме собствена acquiring банка и чрез нея сме членове на Visa и MasterCard Europe, от 2013 г. еmеrchantpay има лиценз, даващ право на компанията да издава електронни пари, както и виртуални и физически карти за разплащане", става ясно от представянето на компанията в dev.bg. Като цяло компаниите от IT сектора доминират в класацията при работодателите, което не е изненада. Това е и секторът, който изпитва един от най-големите дефицити на персонал, а заплатите там са сред най-високите в българската икономика.

Бум от горива и енергетика

Общите приходи на 20-те най-големи гепарда по този показател надхвърлят 1.57 млрд. лв., а средният растеж при тях е 48.3%. Интересно съвпадение е, че с най-голям темп растат лидерът и последният в топ 20.

Първа е "Петрол енерджи", като тя има и завиден ръст - над 130%. Компанията е еднолична собственост на петролния бос Георги Самуилов. Друг представител на енергийния и горивен сектор е заводът за производство на етанол от зърнени култури "Алмагест" край Ихтиман. "Синергон енерджи", част от едноименния холдинг, търгуван на борсата, попада за поредна година в класацията. С растеж почти 70% компанията е на 10-о място по приходите. Тя е лицензиран търговец на ток и е създадена през 2013 г.

А в сектора на транспорта и автомобилите, които без горива и енергия не могат, са няколко компании сред големите - "Еди Стобарт лоджистикс България", която изпълнява международни превози и е лидер при персонала, "Булмаркет рейл карго", както и търговецът на камиони, предлагащ и сервиз - "Волво груп България". Най-динамичният голям обаче е "Сименс мобилити", който затваря топ 20 по приходи, но със завидния растеж от 230%. Компанията разработва и изгражда решения в сферата на транспорта.

С най-голям растеж при персонала е компанията "Кънвиниънс", която седи зад онлайн магазина eBag - с цели 60%. Това е разбираемо заради бума на онлайн търговията покрай пандемията, компанията расте още по-силно при приходите - с над 220%. Това обаче е наложило значителни разходи за разширение и инвестиции, което е причината за загубата му. Сред големите търговци и дистрибутори попадат и известни имена като "Промаркет", "Софсток", "Импириъл тобако", както и търговеца на химикали "Брентаг".

Скромно е представителството на хранителния сектор, но със значими имена. За трета поредна година в "Гепард" попада производителят на оризови продукти "Нухелт" с неговата марка Rice UP!, който е и в топ 20 по персонал. Тук е производителят на олио "Бисер олива" с позиция при приходите, както и производителят на колбаси от пловдивското село Житница - "Деликатес", който е на трето място по брой на персонала в класацията.

Все още няма коментари
Нов коментар