Най-рентабилните динамични компании: Краят на рекордите

Корона кризата сложи спирачка на ускорението в средната норма на печалба на растящите малки и средни предприятия от последните години

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три години назад. Това е кратката равносметка от класацията на най-печелившите динамично растящи малки и средни компании в страната. През пандемичната 2020 г. рентабилността им е намаляла до 40.77%, след като през предишните три години неизменно отбелязваше нови и нови рекорди до миналогодишния пик от 51.05%. Корона кризата обаче сложи край както на растежа на голяма част от малкия и средния бизнес - видно и свиването в броя на участниците в общата класация "Гепард", така и на ускорението във финансовите резултати на онези от дружествата, които все пак съумяха да продължат да се развиват и в новите предизвикателни условия.

Така замръзването на икономиката през пролетта на 2020 г. и последвалите частични затваряния в редица сектори очаквано доведоха до наблюдавания спад в средната норма на печалба. Въпреки това с постигнатите почти 41 стотинки печалба за всеки лев приходи шампионите по показателя в "Гепард" остават доста по-напред от 50-те най-рентабилни големи компании в страната, подредени в класацията "Капитал 100". Последните успяха да запазят инерцията от предкризисните времена благодарение на силното включване на все повече технологични и иновативни компании, както и на приноса на заразно печелившия хазартен бизнес. Това им помогна да отчетат особено силна година със средна рентабилност 24.31%, която обаче все пак остава под постиженията на по-малките, чиито по-скромни размери благоприятстват по-динамичния растеж.

Отстъпление по почти всички линии

По-трудната година се чете и в анализа на данните по някои други разрези. Така например в абсолютни стойности 50-те най-рентабилни малки и средни компании в тазгодишното издание на "Гепард" записват общо 204 млн. лв. печалба за 2020 г., което е доста по-скромен резултат спрямо постигнатите 277 млн. лв. през 2019 г. и 247 млн. лв. през 2018 г. Все пак има и добра новина за челната петдесетица по показателя - в сравнение с година по-рано финансовите им резултати са нараснали със 174.47% (при ръст 107.53% за миналогодишните топ 50).

Логично, сравнението на средните печалби в топ 50 също показва забавяне - през 2020 г. тя е 4.08 млн. лв. при 5.55 млн. лв. година по-рано. Подобна динамика се чете и в резултатите на челната десетка по показателя - там постигнатата средна рентабилност за 2020 г. е 55.19%, докато в миналогодишното издание на "Гепард" десетте най-рентабилни компании отбелязаха средно 74.34 стотинки печалба на всеки лев приходи.

Прагът за влизане в групата на 50-те най-добре представящи се по показателя динамични малки и средни дружества също намалява под стойностите от предишните три години. Така през 2020 г., за да стане част от този елитен клуб, една компания е трябвало да спечели поне 30.05 стотинки за всеки лев от отчетените си приходи при 36.16 през 2019 г.

Едно от малкото сравнения, което тазгодишните гепарди печелят, е това по постигната средна рентабилност на всички дружества в класацията. Тази година тя е средно 7.43 стотинки печалба за всеки реализиран лев приходи от попадащите в подреждането 1619 компании спрямо 6.26 стотинки преди година, когато в класацията влязоха общо 2243 динамично растящи малки и средни фирми.

Челната петдесетица по рентабилност тази година отстъпва на предшествениците си и по отношение на общия обем на бизнеса си. Общите приходи на топ 50 за 2020 г. са в размер на 500.4 млн. лв. в сравнение с 527.2 млн. лв. в миналогодишната група. Средният ръст обаче е по-силен - тазгодишните 50 са увеличили оборотите си средно със 77.06%, докато при най-добре печелещите малки и средни компании за 2019 г. ускорението беше с 51.59%. Постижението на най-рентабилните в "Гепард" традиционно остава и доста по-силно от средния ръст на постъпленията в голямата класация, където средното ускорение на всички 1619 компании през 2020 г. е с 45%.

Малките печелят повече

За втора поредна година в челната петдесетица на най-рентабилния динамично растящ малък и среден бизнес изцяло отсъстват дружества с приходи над 50 млн. лв. Така "най-едрата" печеливша компания за 2020 г. е софийският софтуерен разработчик "ММ солушънс". Любопитното е, че за него тази година също е втората поредна, в която се оказва най-голямото дружество сред най-рентабилните 50 в "Гепард". Следват го девненската пътностроителна компания "Мони-07", за която присъствието в групата на най-печелившите също е за втора поредна година, и софийският търговец на едро с фармацевтични стоки, медицинска техника и апаратура "Ридаком".

За "ММ солушънс", която специализира в разработката на софтуер за камери на мобилни устройства, пандемичната 2020 г. е донесла 12.28% ръст на приходите до 40.1 млн. лв. и 34.28% норма на печалба. Пътностроителната "Мони-07" доби известност като подизпълнител на "Хидрострой" и държавната "Автомагистрали" в строежа на АМ "Хемус" и беше замесена в незаконното копаене в коритото на р. Вит при изграждането на отсечката между Ябланица и Боаза. През 2020 г. постъпленията й са се увеличили със 143.77% до 33 млн. лв., а рентабилността е 54.82%. Софийската "Ридаком" пък бележи скок на оборота със завидните 506.88% до 28.4 млн. лв. и 41.27 стотинки печалба на всеки лев приходи. Забележителното ускорение е благодарение на пандемията - дружеството по принцип търгува с лабораторни тестове, консумативи и оборудване, а от началото на 2020 г. бизнесът му се разраства съществено с продажбата на тестове и апаратура за диагностициране на пациенти с COVID-19, става ясно от годишния доклад за дейността.

В подреждането на 50-те най-рентабилни има и още две компании с приходи над 20 млн. лв. за 2020 г., както и десет други дружества с оборот над 10 млн. лв. При останалите 35 в класацията на най-печелившите за последната финансова година обаче обемът на бизнеса се измерва в седемцифрени стойности.

Данните за 2020 г. обаче показват значително нарастване в броя на онези измежду най-рентабилните компании, при които въпреки трудните условия приходите са се увеличили с трицифрени стойности - те са общо 22 в сравнение с 13 в предишното издание на "Гепард". Най-добре по този показател се представя благоевградската "Прима инвест БГ" на текстилния предприемач Илия Ризов. През 2006 г. в публично-частно партньорство с община Благоевград, която апортира терени, компанията започна да управлява и изгражда ски зоната "Картала" в местността Бодрост край града, но впоследствие заради необслужван кредит проектът попадна под контрола на Българо-американската кредитна банка и в началото на 2019 г. ски центърът стана собственост на оръжейния търговец "Армако". Няколко месеца по-късно, през юни 2019 г., "Армако" влезе като акционер и в самото дружество "Прима инвест БГ", което пък в края на същата година спечели търга за отдаване под наем на общинския имот, на който е пистата. През 2020 г. приходите "Прима инвест БГ" скачат с внушителните 508.08% до малко под 4 млн. лв., като според годишния доклад за дейността над половината от тях са реализирани по линия на дейност "Питейни заведения и ресторант". Постигнатият ръст на бизнеса нарежда дружеството на четвърто място в основната класация "Гепард", а нормата му на печалба за годината е 38%.

Лидерската тройка

Водачът в подреждането на най-рентабилните през 2020 г. е варненското дружество "Казуалино", за което присъствието сред лидерите по показателя също не е за пръв път - то беше в групата на 50-те най-печеливши и през 2018 г., когато зае 13-ата позиция, а освен това се нареди и сред най-динамично растящите IT бизнеси в страната. Компанията прави онлайн игри и стои зад платформата belot.bg. За 2020 г. постъпленията й са общо 9.1 млн. лв., като нарастват с 40.36% на годишна база. Печалбата за периода е 5.7 млн. лв., а постигната рентабилност - 62.61%. За сравнение - в миналогодишното издание на "Гепард" лидерът по показателя "Искра - София" имаше 90.84% норма на печалба.

Втората позиция също е за варненска компания - агенцията за дигитален маркетинг "Перформалис". През 2020 г. тя отчита 220.6% ръст на приходите си до 6.6 млн. лв. и печалба 4 млн. лв., което й дава рентабилност от 60.94%.

На трето място се нарежда регистрираното в София дружество "Стройнорм", което е с основен предмет на дейност проучване, проектиране, инвеститорски контрол, строителен надзор и консултантски услуги в областта на строителството. През 2020 г. постъпленията му са 6.9 млн. лв., което е с 61.94% повече спрямо година по-рано, а финансовият резултат - 4 млн. лв., което дава норма на печалба 58.55%.

Регионални и секторни шампиони

По традиция компаниите от София доминират подреждането на 50-те най-рентабилни дружества в "Гепард". След миналогодишното мощно числено превъзходство, когато броят им скочи до 30 обаче, в новото издание на класацията групата отново е с 18 представителя - колкото неизменно бяха и в предходните три години, от 2016 г. до 2018 г. Към тях всъщност би следвало да се добави и още една компания - кетъринговата "Олдес", която работи под бранда Catering Group Service и е регистрирана в с. Бистрица, което също е част от Столичната община. За трета поредна година представителството на София-окръг пък е свито до едно дружество - в случая това е производителят на хранителни добавки и козметика "Биошилд", регистриран в с. Гурмазово, община Божурище. При останалите 30 от най-печелившите превес има бизнесът от южната част на страната - за 2020 г. групата включва 17 компании (спрямо 15 през 2019 г.). А след като в миналогодишното издание на "Гепард" броят на фирмите от Северна България беше свит до едва четири, тази година броят им отново расте до общо 13. Географското разпределение на бизнеса извън столицата повтаря демографската карта - най-многочислени след софийските компании са тези от Пловдив - общо шест в топ 50 по рентабилност, следвани от тези от Варна - общо пет.

Секторният разрез на класацията на най-печелившите също не носи изненада. За поредна година най-многобройни са представителите на строителния бизнес - с такава дейност е всяка пета компания в топ 50 по показателя. На съвсем кратка дистанция от тях са представителите на сектор "Търговия", които са общо девет. Челната тройка на най-печелившите отрасли на икономиката, поне сред малкия и средния бизнес, допълва селското стопанство - в тази сфера работят шест от водещите 50 дружества по рентабилност.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 1

    Зад тази престижна класация традиционно се крият сума ти корупционни и данъчни схеми. Време е да започнете да филтрирате показателите по някакъв начин, иначе генерални изводи за рентабилността в българската икономика не могат да се правят.

    Нередност?
Нов коментар