🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-растящите компании за машини и оборудване: Оцеляват силните

Въпреки пандемичната 2020 година най-разнообразни производители в сектора продължиха да увеличават продажбите си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Секторът за производство на машини и оборудване е може би най-динамичният в българската икономика заедно със софтуера и информационните технологии. През последните години тази индустрия постоянно растеше, като 2020 г. беше първата от доста време, в която големите производители отчетоха забавяне заради пандемията. Все пак немалко компании продължиха да се развиват, което се доказва и от секторната класация на "Гепард" за най-динамичните представители в този сектор. В подреждането има всякакви производители - с чужди, с български собственици, в най-различни сегменти - от дронове до фарове.

Стартъп на върха

Общите приходи на топ 20 в тазгодишната класация нарастват с 63% до 392 млн. лв. Лидер е компания, която тепърва може да расте още. "Дронамикс" са представители на тъй нареченото стартъп поколение - дружества, финансирани от български и други VC фондове през последните десет години, които започнаха да изграждат бизнес от нулата. Създадена от братята Свилен и Константин Рангелови, компанията произвежда дронове за доставки на стоки и вече има договори с десетки летища. Първият инвеститор в "Дронамикс" е фондът Eleven, а след него се включват и австрийският фонд SpeedInvest, бизнес ангели, сред които и съоснователят на "Телерик" Бойко Яръмов. През 2020 г. растежът на приходите е над 240% спрямо предишната година и вече достигат до 4.1 млн. лв.

На второ място по растеж на оборота е "Вато БГ", производител на водопроводни системи - клапани и фитинги от Казанлък. През последните години продажбите на дружеството постоянно растат, за да достигнат 12.8 млн. лв. през 2020 г., ръст 215%. Компанията изнася за Европа, Близкия изток и Азия, а служителите й също растат. Съдружници във "Вато БГ" са три физически лица.

Трета в подреждането е хасковската "Ронис", която произвежда машини за тютюневата промишленост. Бизнесът е един от известните в региона, създаден е още през 1991 г. През последните няколко години приходите му растат минимум двойно, като за 2020 г. скокът е 165% до 17 млн. лв. Това е второ поредно присъствие на дружеството в секторната класация на "Гепард", след като в предишното подреждане скокът на приходите му беше 100%.

Български корени

Повечето от компаниите в топ 20 - 11, са с български собственици. Представените в класацията дружества произвеждат в различни части на България, макар мнозинството да са базирани във и около София. С изключение на две персоналът на почти всички участници расте, а четири са били на загуба през 2020 г. Общият брой на заетите в подреждането е 1593 спрямо 1389 души през 2019 г.

Най-рентабилната компанията в класацията е "Алтерко роботикс", която е част от публичното дружество "Алтерко" и произвежда смарт продукти и решения за умния дом - умните крушките и уреди Shelly, часовника за деца MyKi и др. През 2020 г. компанията майка успешно приключи увеличението на капитала си, като набра максималната определена сума от 9 млн. лв. Всъщност "Алтерко роботикс" е абсолютният рекордьор по участия в секторната класация на "Гепард", като тазгодишното включване е четвъртото поредно за нея. Приходите й растат с над 91% до 41.5 млн. лв., а печалбата е 12.3 млн. лв.

Втора след нея по рентабилност е "Медтех суис", произвеждаща медицински продукти във фабриката си в Габрово. През 2020 г. приходите й са скочили със 128% до 7 млн. лв., а печалбата й е 2 млн. лв.

Големите отсъствия

За разлика от предишни години, през тази само две компании повтарят присъствието си в топ 20 - споменатите "Ронис" и "Алтерко роботикс". Заради свиването на автомобилната промишленост в резултат на пандемията през 2020 г. има и по-малко доставчици на автомобилни части и компоненти. Докато преди имаше поне по три компании от този сектор, през 2020 г. единственият участник от него в топ 20 е "Варок лайтинг системс България", собственост на американската Varroc Lighting Systems, която е част от едноименната индийска група. Компанията произвежда автомобилно осветление в завода си край Димитровград, който започна работа преди две години след инвестиция 8 млн. евро. Приходите й нарастват с 35% през 2020 г. до 5 млн. лв., увеличава се й екипът й до над 50 души. Плановете бяха броят на заетите в завода да достигне 400 до 2024 г.

За сметка на автомобилната промишленост през 2020 г. в класацията влизат два представителя на производството на асансьори - шуменската "Лифтком" и пловдивската "Техпро и ко".

Друга интересна компания е местното дружество на френската "Латекоер България", което произвежда компоненти, които се вграждат в самолетите на Airbus. Компанията вече разшири два пъти завода си край Пловдив след общи инвестиции за над 20 млн. евро. В него вече работят над 250 души, което се вижда и от растежа на приходите - скок с 42% до 41 млн. лв.

Най-големи приходи в класацията има "Данфос", което е част от датската група Danfoss. Компанията произвежда хладилна и климатична техника, която основно изнася. Приходите й през 2020 г. са нараснали с 58% до 69 млн. лв. Растат и печалбата, и персоналът. Друга компания в подреждането с голям чужд собственик е производителят на детайли за опаковъчната индустрия "Мултивак България продакшън", собственост на германската група Multivac. Приходите й през 2020 г. са се увеличили с 88% до близо 29 млн. лв. Покачването се дължи и на постоянните инвестиции в завода за детайли за опаковъчни машини в индустриалната зона в Божурище. Служителите там вече са близо 200.

Все още не е ясно каква точно ще е 2021 г. за сектора за машини и оборудване. Със сигурност в много сегменти ще има растеж след пандемичното забавяне, най-вече в автомобилната индустрия, където търсенето се завърна и има дълбоки затруднения във веригата на доставки.