Ерата на еднорозите е в миналото

Не се надявайте изкуственият интелект да я върне

През последните две години Alphabet, Amazon, Meta и Microsoft са уволнили повече от 75 000 служители.
През последните две години Alphabet, Amazon, Meta и Microsoft са уволнили повече от 75 000 служители.
През последните две години Alphabet, Amazon, Meta и Microsoft са уволнили повече от 75 000 служители.    ©  Shutterstock
През последните две години Alphabet, Amazon, Meta и Microsoft са уволнили повече от 75 000 служители.    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнесът никога не е бил по-добър за американските технологични гиганти. След спад през 2022 г. комбинираната пазарна стойност на Alphabet, Amazon, Apple, Meta и Microsoft скочи със 70% до над 10 трлн. долара от началото на 2023 г. на фона на манията около изкуствения интелект (AI). Технологията също тласна други във висшите ешелони на индустрията. На 21 февруари Nvidia, шампионът на AI чиповете, съобщи, че продажбите му скачат с 265% на годишна база през тримесечието до януари. Пазарната й стойност се повиши от около 500 млрд. долара преди година до 1.7 трлн. долара, което я прави петата най-ценна фирма в САЩ. OpenAI, създателят на Chatgpt, и други фирми за изкуствен интелект като Anthropic се изстреляха към славата, събирайки милиарди долари финансиране.

Появиха се и хиляди по-малки фирми за изкуствен интелект. Достатъчно, че малък карибски остров, наречен Ангуила, чийто суфикс на интернет домейн е ".ai", сега генерира около една трета от бюджета на правителството си от лицензиране според Rest of World, онлайн публикация. В последния признак на лудостта, завръщаща се в Силициевата долина, Адам Нойман, изгоненият основател на WeWork, фирма за споделяне на офиси, която обяви фалит през ноември след години на загуби, направи оферта на 5 февруари да поеме отново управлението на фирмата.

И все пак би било грешка да се мисли, че стартъп сцената на Америка се връща към предишното състояние на изобилие. От една страна, приемането на гамбита на г-н Нойман от ръководството и кредиторите на WeWork беше хладно. Фирмите за рисков капитал (VC) са инвестирали едва 170 млрд. долара в страната миналата година, което е наполовина по-малко от 2021 г. според PitchBook, изследователска фирма. С изключение на няколко компании с висок профил като OpenAI, инвеститорите са особено предпазливи при подписването на чекове с високи оценки. В първите години на XXI век броят на еднорозите - частни компании с оценки над 1 милиард долара - скочи в Америка. 344 от тях се появиха през 2021 г. Миналата година числото беше 45.

До голяма степен е виновен краят на ерата на евтините пари. В годините на растеж, когато инвеститорите се надпреварваха да получат част от най-оборотните стартиращи компании, технологичните фирми нямаха голяма нужда да използват публичните пазари за капитал. Кросоувър инвеститори като Tiger Global и Coatue, които работят както на публични, така и на частни пазари, наводниха Силициевата долина. Дхармеш Таккер от Battery Ventures, фирма за рисков капитал, припомня, че основателите биха могли да "съберат пари от обаждане в Zoom". През 2021 г. кросоувър инвеститорите представляват над половината от финансирането за стартиране. Оттогава те се оттеглиха, като миналата година допринесоха с по-малко от една трета.

Сега инвеститорите обмислят как да продадат дяловете си в еднорозите от миналото. Повечето VC фондове работят на десетгодишен часовник, като подкрепят стартиращи фирми в първите пет и търсят изход през вторите. С над 700 еднорога при обща оценка 2.4 трлн. долара залогът е значителна сума пари.

Първият начин за излизане е чрез първично публично предлагане (IPO). И все пак IPO пазарът остава в застой, с 83 обезпечени от VC предлагания през 2023 г., спад от 309 през 2021 г. Много от тези, които се листнаха миналата година, включително Instacart, бизнес за доставка на хранителни стоки, и Klaviyo, софтуерна фирма, се търгуват под първоначалната им цена. Arm, производител на чипове, чиято цена на акциите се е удвоила след листването през септември, е рядко изключение. Фирмите, които планират IPO тази година, често го правят при намалена оценка: Reddit, уебсайт за споделяне на мемове, планира да се листне на 5 млрд. долара (листна се на 6.4 млрд. - бел. "Капитал"), което е спад от частна оценка 10 млрд. долара през 2021 г.

Вторият изход - продажба на корпоративен купувач - също е частично блокиран. Само 698 фирми, подкрепени от рискови капитали, са били закупени от компании миналата година според PitchBook, което е спад от 1311 през 2021 г. Дела за монопол задържат големите технологични компании, някога серийни купувачи, встрани. Миналия месец Amazon се отказа от офертата си да придобие iRobot, производител на робопрахосмукачки, след проверка от страна на европейските регулатори.

Продажбата на друг частен инвеститор - третият вариант - също не е твърде привлекателна. Частните оценки на така наречения вторичен пазар са под тези в последния кръг за набиране на средства за повече от четири пети от еднорозите според Caplight, доставчик на данни. Discord, услуга за чат, популярна сред геймърите, наскоро беше оценена на вторичния пазар на 6 млрд. долара, което е спад от оценка близо 15 млрд. долара, когато за последен път набра средства през 2021 г.

По време на сушата някои еднорози просто се сринаха. Convoy, логистичен стартъп, който за последно набра средства през 2022 г. при оценка близо 4 млрд. долара, затвори през октомври. Veev, еднорог, решен да промени жилищното строителство, затвори врати през ноември и ликвидира активите си. Самир Каджи от Allocate, фирма, която свързва инвеститори с рискови фондове, вярва, че много еднорози "ще бъдат придобити тихомълком за части".

Обратно в гаража

Това е тъжна съдба за основателите, служителите и инвеститорите на тези някога обещаващи фирми. Но другите не трябва да се тревожат прекалено много. Том Тунгуз от Theory Ventures, друга компания за рисков капитал, смята, че спадът на финансирането от 2021 г. насам е просто връщане към дългосрочна тенденция, която излезе извън курс през пандемията. И има много за празнуване в трезвостта на Силициевата долина.

В днешно време е рядкост да се намери стартиращ бизнес, който подкрепя растежа на всяка цена. Основателите са преоткрили концепцията за пестеливост. Мнозина са предпазливи при наемането им, което е поразителен контраст с надпреварата за таланти по време на пандемията. Помага фактът, че гигантите в индустрията наводниха пазара с хиляди IT-та след поредица от съкращения. През последните две години Alphabet, Amazon, Meta и Microsoft са уволнили повече от 75 000 служители.

Нещо повече - AI предоставя на американските стартиращи фирми не само нови бизнес идеи, но и начини да правят повече с по-малко. Стартъпите изразходват приблизително половината от парите си за продажба на своите продукти и една трета за инженеринг. AI асистентите за продажби и програмисти повишават производителността с повече от една трета в някои стартиращи фирми, намалявайки размера на капитала, който трябва да наберат. След време ерата на еднорозите може и да не липсва. ■

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар