🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ръст въпреки трудностите

По-слабата за зърнопроизводството 2014 г. нареди повече компании и от други сектори сред най-динамичните в земеделието

Лидерът в класирането изнася 98% от продукцията си и иска да увеличи значително капацитета си. "Сега имаме 40 хил. снасящи кокошки, а ми трябват поне 100 хил.", обяснява собственичката на "Ети 81" Нела Калъчева
Лидерът в класирането изнася 98% от продукцията си и иска да увеличи значително капацитета си. "Сега имаме 40 хил. снасящи кокошки, а ми трябват поне 100 хил.", обяснява собственичката на "Ети 81" Нела Калъчева
Лидерът в класирането изнася 98% от продукцията си и иска да увеличи значително капацитета си. "Сега имаме 40 хил. снасящи кокошки, а ми трябват поне 100 хил.", обяснява собственичката на "Ети 81" Нела Калъчева    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Лидерът в класирането изнася 98% от продукцията си и иска да увеличи значително капацитета си. "Сега имаме 40 хил. снасящи кокошки, а ми трябват поне 100 хил.", обяснява собственичката на "Ети 81" Нела Калъчева    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ръстът на приходите на компаниите в селското стопанство рядко следва универсална логика или общи пазарни тенденции поради силната диференциация на по-малките сектори в него. Зърнопроизводството, овощарството, зеленчукопроизводството и животновъдството имат свои различни пазари, а освен това всеки от тези сектори е и силно зависим, но по различен начин, и от метеорологичните условия и от болестите по насажденията и животните в конкретната година.

Ето защо и управителите на земеделските компании знаят добре, че каквото и развитие да планират и по каквито и начини да опитват да минимализират загуби в добивите на продукцията, в бизнес, който се случва буквално на полето, добрите финансови резултати често са и въпрос на доза късмет.

Това зависи в много по-малка степен за производствата на закрито като оранжериите, птицефермите или свинекомплексите. В тези сегменти достигането на по-голям производствен капацитет на една компания, по-добрите цени за продукцията й или разширяването към нови пазари са традиционните двигатели на растежа. В класацията на 20-те най-динамични малки и средни компании в селското стопанство за 2014 г. има по малко от всичко това.

Забавяне в зърнения сектор

Класацията на най-бързо растящите компании в земеделието и през 2014 г. е доминирана от зърнопроизводителите. Със зърнопроизводство се занимават повече от половината фирми в подреждането. Миналата година обаче секторът изпита известни затруднения и за пръв път след няколко поредни силни години ръстът на бизнеса се забави. Основна причина за това бяха по-лошите климатични условия в страната и по-ниските цени на зърното на международните борси, които дойдоха вследствие на рекордните световни добиви и зърнени запаси. Производителите от различните райони на България усетиха това по различен начин. Докато при някои реколтата беше напълно пропаднала, при други имаше сравнително добри добиви. Видно е обаче, че по-слабата година е забавила и малките и средните зърнопроизводители. Темпът на нарастване на приходите на фирмите от зърнения сектора в същата класация, но година по-рано, е бил 10-20% по-голям. За пръв път и лидерската позиция в сектор земеделие в "Гепард" не е заета от компания зърнопроизводител, макар такива да са всички останали в топ 5.

"Земеделска къща Аграрика – Михаил Шевкенов" е увеличила оборотите си с близо 112%, което я нарежда на второ място сред 20-те най-динамични земеделски фирми и на първо сред зърнопроизводителите. Компанията обработва земя в района на Ямбол, но няма налична публична информация за размера на собствените и наетите площи. Собственикът на "Аграрика" Михаил Шевкенов е председател на регионална асоциация на зърнопроизводителите. Трета е компанията "София Кампо", която обработва около 50 хил. дка с царевица, пшеница, слънчоглед, рапица, сорго в околностите на София. Регистрираната в с. Кривина компания е собственост на Димитър Димитров и племенника му Георги Георгиев. Печалбата на фирмата през 2014 г. е 1.4 млн. лв.

Сред другите зърнопроизводители в топ 20 е "АЖД-Агро", чийто ръст е близо 45%. Компанията е собственост и се управлява от Димитър Мачуганов и има над 55 хил. дка собствена и наета земя със зърнени и маслодайни култури в района на Ловеч. Димитър Мачуганов казва, че макар да има ръст, той не е чак толкова голям повод за радост предвид това, че бизнесът на стопанството е растял с много повече в предишните години. "Във времето компанията акумулира ресурсна мощност и затова успяхме да оптимизираме процесите при отглеждането на зърно, така че да има по-малки загуби дори в трудни години. Оттам идва и ръстът през 2014 г.", казва собственикът. По думите му, тези оптимизации са много важни. "Когато колегите засяват едва 10-15% от площите си, ние сме вече на 80%", дава пример Мачуганов. "АЖД–Агро" увеличава посевите си всяка година, но ръстът на приходите в зърнопроизводството по правило не се дължи на това, защото новите площи са неблагодарни по отношение на добиви. Сега Димитър Мачуганов инвестира и в строителството на преработвателна фабрика, която трябва да бъде отворена най-късно през юни 2016 г. "Ще влеем доста средства в това предприятие, но за нас е важно да започнем да изнасяме и добавена стойност, а не само суровина", обяснява той.

<#text>

Яйца, бекон и биосалата

Най-бързо растящата компания в сектора на селското стопанство през 2014 г. е бургаската "Ети 81". Фирмата е специализирана в производството на разплодни яйца за мътене на бройлери, а мажоритарен собственик и управител е Нела Калъчева. Тя е в бизнеса от около 20 години, но в това време се занимавала само с търговията на тези продукти. "Вместо да внасям и да правя реекспорт, реших да започна и да произвеждам", казва тя. 2014 г. е първата за продажбите на собствената продукция, откъдето идва и големият скок от 385% в приходите на "Ети 81". "Деветдесет и осем процента от продукцията ни са за износ. Основните пазари, с които работим, са Украйна и Европа", споделя Калъчева. Инвестицията в собственото производството е 8 млн. лв. и е частично финансирана със средства по мярката за модернизация на стопанствата по Програмата за развитие на селските райони. Плащанията по проекта обаче са спрени и сега Калъчева ще съди фонд "Земеделие". Въпреки тези трудности и през 2015 г. е планиран ръст на приходите на предприятието, а собственичката признава, че търсенето изпреварва капацитета, който производството й може да обслужи. "Сега имаме 40 хил. снасящи кокошки, а ми трябват поне 100 хил.", обяснява Калъчева. Освен своите продукти фирмата продава на чуждите пазари и продуктите на костинбродската "Галус къмпани", която е шеста в класацията. Основната дейност на "Галус къмпани" също е отглеждане на домашни птици за разплодни яйца, а собствеността на дружеството е свързана с производителя на охладено и замразено пилешко месо "Галус трейд" на Анжело и Емил Милеви.

Топ 20 на най-динамичните малки и средни компании в земеделието се допълва от още няколко фирми извън зърнопроизводството. Сред тях са оранжериите на биопроизводителя "Гимел" и "Мело 98", която отглежда зеленчуци в района на град Сандански. Групата "Гимел" влиза за втора поредна година в класацията. Тя обединява дружествата "Оранжерии Гимел", "Оранжерии Гимел II" и регистрираната в Чехия "Гимел Европа". Те обработват над 800 дка с краставици, домати, салати, подправки, тикви и други култури, отглеждани по методите на биологичното земеделие. Обектите на компанията са в близост до Пазарджик и град Левски.

Представители на животновъдството са свинекомплексът на едноличния търговец Милена Митова, свързана със зърнопроизводителя от Търговище Божидар Митов. Приходите на ЕТ "Милена Митова" през 2014 г. са били малко над 8 млн. лв., което е близо 50% ръст спрямо предходната година. Около 30% пък е ръстът на "Планета 98", която има голяма кравеферма в село Поликраище, област Велико Търново. Компанията е собственост на агробизнесмена Цанко Цанев. Освен с говедовъдство Цанев се занимава и със зърнопроизводство, има инвестиции и в други земеделски сектори.

Все още няма коментари
Нов коментар