Колко бързо бягат старите гепарди

Макар и с по-бавни темпове компаниите в топ 3 от миналата година остават в калсацията през 2015 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първите три компании от миналия "Гепард" намират място и в тазгодишното подреждане - естествено темповете, с които растат, са далеч от тези преди година. Все пак има и такива, които запазват относително стабилен растеж на продажбите си.

Победителят от миналата година "О.М.С. Салери Истърн Юръп" сега е на 332 място. Компанията е с италианска собственост и съответно инвестиция, като в България произвежда сферични кранове и има шивашки цех, като и двете производства са във Враца. Бизнесът е собственост на италианската фамилия Салери.

През 2005 г. фамилията открива предприятието за луксозни връхни дрехи Р.Б.О. в града, което се развива добре и по тяхна препоръка OMS Saleri започва да подготвя изграждането на съвсем ново производство. Така през октомври 2012 г. официално е открит заводът за сферични кранове "О.М.С. Салери Истърн Юръп".

Първоначалната инвестиция в завода е 4 млн. евро, като плановете са през следващите години тя да достигне 15 млн. евро. В отчета на компанията за 2014 г. е посочено, че през тази година ще бъдат въведени нови производствени мощности, което най-вероятно означава, че компанията ще продължи да расте.

Подгласниците от миналата година запазват добри позиции и през тази. "Екотерм" произвежда и търгува с пелетни котли, дървесни пелети и чипс, пелетни камини, както и комбинирани котли на дърва и пелети, а "Бългериън билдинг къмпани" е в сектора на строителството.

Със стабилни темпове продължава да се развива и "Го Грил", която произвежда месни продукти за скара (кебапчета, кюфтета, наденички). Дружеството предлага и франчайз на обекти с "Горнооряховска скара" и грил Go Grill", които вече са около 70 в цялата страна. Единствената компания, която успява да ускори темпа си на растеж, е строителната "Хитбилдинг", която се занимава със строителство, реконструкция и почистване.

От класацията тази година обаче отсъства един постоянен гепард от предходните години - "Бритос", който произвежда едноименната бира във Велико Търново. Това обаче не е изненада, тъй като компанията успя да натовари производствените си мощности още през 2013/2014 г. Отчетът за миналата година показва, че продажбите са останали на нивото от 2013 г.

Все още няма коментари
Нов коментар