Когато се режеше металът

Търговецът на високотехнологични металорежещи машини "Машин комерс" е най-динамичната компания в "Гепард"

Една от високотехнологичните машини на "Милко"
Една от високотехнологичните машини на "Милко"
Една от високотехнологичните машини на "Милко"    ©  Капитал
Една от високотехнологичните машини на "Милко"    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Aсеновградската компания "Машин комерс" е най-динамично развиващата се компания за миналата година. Тя е в една фамилия с "Милко", която заема престижното 13-о място. Това, което ги обединява, е първо техният собственик - българският гражданин от ливански произход Абдул Карим Мохамад Хассун, и второ - предметът на дейност, който е производство и търговия с високотехнологични металорежещи машини - стругове, фрези, преси,шлифовъчни машини и други, като производството е съсредоточено в "Милко".

Бизнесът на Хассун започва в началото на 90-те но началото на развитие в сегашния му вид е в края на десетилетието с приватизацията на  обособена част от "Завод за шлифовъчни машини" в Асеновград за 515 хил. лв. Абдул Хассун отказа да се срещне с екип на "Гепард" за повече информация около бизнеса и компаниите му.

Силна година

Отчетите и докладите за дейността на двете компании обае показват, че 2014 г. определено е била най-добрата за бизнеса на Хассун, откакто е в България. Приходите от продажбата на металорежещи машини, производство на детайли по поръчка, както и ремонт и модернизация на металорежещи машини на "Машин комерс" нарастват с 1127.56% до 4.321 млн. лв. При "Милко" ЕООД също има впечатляващ ръст на приходите от 387.8% до 62.331 млн. лв. Производителят разполага с около 25 000 кв.м закрита производствена и складова площ. В двете компании работят общо 70 души, като основна част са в производителя.

От доклада за дейността на "Милко" става ясно, че значителна част от ръста на продажбите се дължи на спечелени поръчки за доставка на машини и оборудване по оперативни програми за регионално развитие. Производителят реализира и добра печалба - над 5 млн. лв. за 2014 г. От ръководството посочват, че освен в модернизация на производството ще се съсредоточат към повишаване на печалбата чрез съкращаване на разходите и повишаване на приходите. Очевидно групата не спира да инвестира и с помощта на еврофондовете - през 2014 г. "Машин комерс" реализира проект по оперативна програма "Развитие на ефективността на българската икономика" на стойност 1.97 млн. лв.

Гражданство срещу бизнес

Всъщност именно и бизнесът, а и семейството, дават на Хассун българско гражданство с указ от 2007 г. Още тогава в мотивите за гражданство е посочено, че той е инвестирал над 5 млн. лв. Гражданството му е дадено по предложение от тогавашния министър на финансите Пламен Орешарски в кабинета на тройната коалиция на Сергей Станишев.

Все още няма коментари
Нов коментар