Запазване на умерените печалби

Рентабилността на малките и средните предприятия остава на сравнително скромните си равнища отпреди година

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общият резултат остава съизмерим с реализирания през 2010 г., когато средната норма на печалба беше 33.24%.

Стабилизиране на резултатите. Това показва тазгодишното издание на класацията на 100-те най-печеливши динамични малки и средни компании в "Гепард". През изминалата година рентабилността им е 33.52%, т.е. за всеки лев приходи дружествата са реализирали печалба от 33.52 стотинки. Увеличението спрямо миналата година е минимално – тогава данните показаха средна рентабилност от 33.1%, но все пак го има и това е положителен знак. Не само понеже обръща тенденцията на свиване на нормите на печалби, наблюдавана през последните две години, а и защото говори за това, че подобно на големия бизнес малките и средните предприятия, които са гръбнакът на икономиката, също постепенно оставят кризата в миналото и поемат отново по пътя на растежа. При това отчетената вече втора поредна година средна рентабилност сред най-печелившите измежду корпоративните гиганти в "Капитал 100" е доста по-скромна – 19%.

Задържане на позициите

Общият резултат остава съизмерим с реализирания през 2010 г., когато средната норма на печалба беше 33.24%. Иначе казано, в новата среда за бизнес и големият, и не чак толкова големият бизнес продължават да търсят трайно печелившата си формула на растеж. Задачата е предизвикателна, но не невъзможна. Доказват го и компаниите, които в тазгодишното издание на класацията съставляват клуба на най-печелившите – при тях ръстът на печалбите е доста по-осезаем в сравнение с резултатите им отпреди година, когато средната им рентабилност е била 25.95 стотинки на всеки лев приходи.

В абсолютни стойности обаче реализираната от тях печалба от 328.7 млн. лв. е по-скромна в сравнение с постигнатата от най-рентабилните 100 компании в миналогодишното издание на "Гепард", които отчетоха обща печалба от 363.3 млн. лв. за 2013 г. В челната десетка представянето също остава малко по-слабо в сравнение с година по-рано. През 2014 г. фирмите, които са се представили най-добре по този показател, имат средно по 60.10 стотинки печалба за всеки лев приходи, който са реализирали. Година по-рано дружествата от топ 10 са записали средна рентабилност от 63.17%. За постепенното стабилизиране говори и минималното понижаване на прага за попадане в топ 100 през последната година. В подреждането за 2014 г. той е 23.44% при 23.83% за 2013 г. и 26.82% за 2012 г.

Класацията за най-печелившите компании следва общата тенденция, очертана и от основното подреждане. Изминалите 12 месеца, в които за пръв път от няколко години потреблението растеше устойчиво, дадоха глътка въздух на бизнеса, който продължава да е изправен пред предизвикателството да се адаптира в променената среда. В тези условия групата на най-рентабилните компании успява да се представи по-добре спрямо общата извадка на дружествата в "Гепард" и по отношение на приходите си за годината. През 2014 г. постъпленията им от оперативна дейност нарастват с 44.01% при среден за общата класация ръст от близо 35%. Представянето им обаче остава по-скромно в сравнение с миналогодишните шампиони по рентабилност, чиито обороти за 2013 г. отчетоха повишаване с 45.34% на годишна база. В номинално изражение резултатите също са по-скромни – общите приходи на най-печелившите дружества през 2014 г. са 980.7 млн. лв., докато преди година резултатът беше близо 1.1 млрд. лв. Всичко това потвърждава и друга тенденция, оформила се през последните години, а именно, че по-малките по-размер компании успяват да реагират по-гъвкаво и да се адаптират по-успешно в новата среда за правене на бизнес.

Триумфът на малките

Доминацията на по-малките по размер дружества в тазгодишното подреждане на най-рентабилните компании е абсолютна. Сред топ 100 от тях няма нито едно с приходи от над 50 млн. лв. Нещо повече - едва една трета от тях (32) имат обороти от по над 10 млн. лв. за миналата година, докато в миналогодишното издание на класацията "Гепард" те заемаха две трети от местата в класацията за рентабилност.

Най-голямата сред малките и печелившите е "Атоменергоремонт Козлодуй", чиито постъпления за 2014 г. 42.4 млн. лв. Нормата й на печалба за годината е 28.01%. В групата на "големите" с приходи от 33.3 млн. лв. и рентабилност от 31.61% се подрежда и производителят на стени за катерене "Уолтопия", който преди броени месеци привлече нови финансови инвеститори и се готви за глобална експанзия на бизнеса си. Сред най-големите компании измежду 100-те най-рентабилни е и един от лидерите в зърнопроизводството – "Кристера агро", чиито постъпления за миналата година са били 30.9 млн. лв. За всеки лев от тях компанията е реализирала печалба от 24.99 стотинки.

Междувременно класацията показва и лек спад в броя на най-печелившите дружества, чийто бизнес се е увеличил с трицифрен темп на растеж. През миналата година те са общо 15 в сравнение със 17 от топ 100 за 2013 г. Най-добре по този показател се представя бургаското "Ер енд Чи", което се занимава с фасилити мениджмънт. За 2014 г. бизнесът му е нараснал с 681.56% до 5.8 млн. лв., а нормата на печалба е 27.45%.

Лидерите

Софийските компании успяват да си върнат лидерските позиции в тазгодишното издание на "Гепард", след като миналата година челното място зае регистрирано в Чирпан дружество. Резултатите им обаче остават по-скромни. Най-рентабилното дружество в класацията за 2014 г. е производителят на електроенергия "БАД Гранитоид", чиято норма на печалба е 68.55% (профил на компанията четете тук). За сравнение - лидерът в класирането преди година, винопроизводителят "Новико – Норд", който е еднолична собственост на близката до групата "Химимпорт" "Нова индустриална компания", можеше да се похвали със завидната рентабилност от 83.31%. През 2014 г. приходите на "БАД Гранитоид" са почти 12 млн. лв., като нарастват с 10.9% спрямо година по-рано.

В битката за второто място със съвсем малка преднина печели производителят на трикотаж "Брод и компания холдинг". За миналата година дружеството отчита приходи от 3.9 млн. лв. и печалба от 2.7 млн. лв., което му дава рентабилност от 67.36%. На третата позиция с норма на печалба 67.34 стотинки на всеки лев приходи остава "Транзакт пеймънт сървисиз груп – България". Дъщерната компания на американската група за финансови услуги Bancorp има постъпления от 12.7 млн. лв. за изминалата година, а отчетената за периода печалба е 8.6 млн. лв.

Софийска доминация

Както и в предишни години, представителите на столицата доминират осезаемо класирането на най-рентабилните дружества в "Гепард". В тазгодишното му издание те са общо 43 измежду най-печелившите 100 в сравнение с 46 година по-рано.

Географското разпределение на останалите компании обаче се променя спрямо миналата година, когато беше с лек превес на представителите на Северна България. В тазгодишното подреждане сред най-печелившите 100 попадат 23 дружества от северната част на страната срещу 34 от Южна България. Регионалното разпределение извън столицата е равномерно – Пловдив, Варна и Бургас имат по четири представителя в челната стотица по рентабилност, а по три компании от класацията са с регистрация в Сливен и Стара Загора.

Възходът на технологиите

Подобно на общото подреждане на най-динамично развиващия се малък и среден бизнес, сред най-печелившите също се откроява силното представяне на технологичния сектор. Компаниите, които работят в тази сфера, са най-многобройни в подреждането по рентабилност – общо 13, като изместват от лидерската позиция представителите на сектор селско стопанство, които традиционно доминираха подреждането през последните години. За поредна година силно присъствие отчитат и строителните дружества, които са втората най-многобройна група в тазгодишното издание на класацията – общо 12. Така 11-те дружества от селското стопанство остават трети по численост в подреждането.

Все още няма коментари
Нов коментар