Какво има в млякото

"Бултех 2000" произвежда ултразвукови анализатори на хранителни суровини и е сред лидерите в света

Инж. Младен Стоянов твърди, че винаги е инвестирал в иновации и няма да спре да го прави
Инж. Младен Стоянов твърди, че винаги е инвестирал в иновации и няма да спре да го прави
Инж. Младен Стоянов твърди, че винаги е инвестирал в иновации и няма да спре да го прави    ©  Сашка Панайотова
Инж. Младен Стоянов твърди, че винаги е инвестирал в иновации и няма да спре да го прави    ©  Сашка Панайотова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

80% от продукцията на компанията се изнася за Индия

"Още когато учех за инженер, мечтата ми беше да създам полезен продукт, който да намери място на пазара. Разсъждавах така - ако продуктът наистина е полезен, той няма начин да не бъде продаван." Това разказва инж. Младен Стоянов, собственик и основател на "Бултех 2000". И очевидно интуицията и стратегията му не са го излъгали.

Днес компанията му произвежда ултразвукови анализатори за мляко и за хранителната промишленост, с които е сред лидерите в света по продажби. Ултразвуковият анализатор на мляко е необходим във всеки събирателен център, защото за секунди той прави анализ за масленост, протеини, плътност, оводняване, лактоза и други основни параметри на млякото. Компанията произвежда и анализатори за броене на соматичните клетки в млякото, както и ебулиометри за винарската промишленост.

Старозагорската фирма е първият производител на такива изделия в България от 1996 г., а днес изнася продукцията си в над 50 страни по света, като сред основните и клиенти са Китай и Индия. "През изминалите години непрекъснато усъвършенстваме своя продукт, постигнали сме много успехи, защото залагаме и инвестираме най-много в развойната си дейност", казва Стоянов.

Идеята

Преди да се захване с частен бизнес, бъдещият предприемач работи като електронен инженер в ДЗУ - Стара Загора. Занимавал се предимно с програмни продукти и му предложили да създаде компютърна система за събиране на млякото в тогавашния завод "Млечен път". Харесали продукта му в много мандри. Системата обработвала информация за качествата на внесеното мляко. "Още по това време се убедих в необходимостта от комплексен анализатор, който да прави бърз анализ на състава на млякото, допълва той.

Подобни анализатори на мляко, произведени на Запад, в онези години се продавали на цени от 30 - 40 хил. евро, сума, която е недостъпна за млекосъбирателните пунктове по селата. Старозагорската фирма пуска анализаторите си на мляко на цена около 300 долара, без продуктът да отстъпва по качество на чуждестранните.

"В първите години не се съмнявах, че ще успеем на българския пазар, но и не смеех дори да мечтая, че ще бъдем важен фактор на световния пазар", казва днес предприемачът. В началото инж. Стоянов сключва договор с "Млечен път", а програмните му продукти обслужват над 4000 млековносители на фирмата. Получавал около 1000 долара месечно, от които половината влагал в дейността си. "В началото продавахме 2-3 млекоанализатора, а сега продаваме хиляди в цял свят", казва Стоянов. Днес в България може би няма село, което да не разполага с млекоанализатор, произведен от "Бултех 2000".

Постоянни иновации

Целият ни успех до момента се дължи на иновациите, които непрекъснато налагаме в производството, казва инж. Стоянов. Фирмата разполага с развойно звено, в което работят 20 инженери. "Целенасочено изучих двете си деца в САЩ, които завършиха компютърни науки и математика. Целта ми беше, когато завършат, да подсилят развойния ни отдел. Те се върнаха тук и вече успешно работят за фирмата", казва основателят на "Бултех 2000". Ако анализирам икономиката в България, бих казал, че основната грешка е, че в нея няма развой. Фирмите, които имат развойна дейност, създават и усъвършенстват свой продукт, няма как да не вървят напред", убеден е той.

Когато създават първия си анализатор, апаратът прави пълните измервания на състава на млякото за 180 секунди. Последните модели на компанията вече правят анализ за 25-26 секунди. Подобен напредък никак не е лесно да се постигне, казват от старозагорската фирма. Той е резултат от непрекъснат стремеж за подобряване на качеството на продуктите.

"Днес нашият анализатор е като малък компютър, който може да се свърже с интернет и дори с мобилните мрежи. Той може да подава в реално време подробна информация към мандрата за качеството на млякото", посочва инж. Стоянов. Последните разработки на компанията му са за създаване на анализатори на принципа на инфрачервената спектроскопия.

Очаква се първите анализатори на мляко, работещи на този принцип, да бъдат произведени през следващата година. Фирмата е инвестирала и в ново оборудване. По програма "Конкурентоспособност" "Бултех 2000" успява да реализира инвестиция от 1.6 млн. лв., с която закупува нови машини.

Старозагорската компания инвестира и в изграждането на лаборатория за производство на бактерията лактобацилус булгарикус и други чисти култури, свързани с технологичните процеси при преработката на млякото. Произведените култури се тестват в Украйна и Индия. Възможно е значително да увеличим производството на чисти култури през следващите години, казва инж. Стоянов.

Продажбите поемат на изток

Около 80% от продукцията на "Бултех 2000" заминават за Индия. Там интересът към нашите анализатори е много голям, тъй като Индия произвежда 1/3 от млякото в целия свят, казва Стоянов. Фирмата продава и в Бразилия, Китай, Аржентина, Гватемала, Египет, Украйна, Китай, Индонезия, както и за балканските страни. За вътрешния пазар остава едва около 1% от продукцията.

През 2014 г. "Бултех 2000" увеличава двойно производството си, а приходите растат с над 130% до 22.8 млн. лв., а печалбата и маржът са забележителни - 10.1 млн. лв. "Постигнахме много високи резултати, което се дължи, от една страна, на усилията на нашите специалисти, от друга, на голямото търсене на нашата продукция на международните пазари", казва инж. Стоянов.

Големият ръст на производството и финансовите резултати важи като цяло за последните 2-3 години от развитието на фирмата. За 2015 г. обаче "Бултех 2000" прогнозира значително намаление на производството си. Надяваме се, че това е временно явление. То е свързано със свръхпроизводството на мляко в световен мащаб, което натрупва много готова продукция по складовете.

Така се появява липса на финансов ресурс за инвестиране в развитието на мандрите, на млекопроизводителните пунктове, казват от старозагорската фирма. "Това обаче няма да промени инвестиционните ни намерения. Разходите за развойна дейност със сигурност ще бъдат значително по-големи от миналите години", оптимист е инж. Стоянов.

Все още няма коментари
Нов коментар