Тема
LIGHT
LIGHT

Книгите на 2023 г.

Награждавани или обсъждани романи, разкази, нехудожествена литература, мемоари, детски книги, психология и други

My Name is Barbra, Барбара Стрейзънд

Изд. Viking

Новината на годината е дългоочакваният мемоар на Барбара Стрейзънд, който излезе през ноември на английски. Нито една от биографиите за певицата, които са публикувани досега, не са получавали нейното одобрение. За пръв път научаваме от първо лице за тежкия живот на талантливата музикантка и актриса. Стрейзънд произхожда от бедно семейство, отгледана е само от майка си и е трябвало сама да си пробива път в епоха на силен сексизъм. Това може да е последният шанс да се чуе силният феминистки глас на вече 81-годишната носителка на "Еми", "Грами", "Оскар" и "Тони", именно затова книгата е изпипана до последния детайл. Чрез този разказ преживяваме цяла една епоха в американската култура.

От Amazon.

"Април в Испания", Джон Банвил

Изд. "Лист"

Ако напоследък сте попадали предимно на скучни романи с претенция, "Април в Испания" ще ви върне удоволствието от четенето. Джон Банвил неслучайно е един от най-добрите съвременни ирландски писатели, носител на "Букър" за 2005. Умел разказвач с размах, който постига перфектния баланс между интересна история и психологическа дълбочина.

В последната си книга "Април в Испания" успява под маската на криминален роман в града на баските Сан Себастиан да прокара тежка критика към ирландския консерватизъм и фанатичното разделение по религиозна линия. От романа научаваме много за историята на Ирландия и Европа, а благодарение на брилянтното чувство за хумор на Банвил можем да признаем с горчивина и смях, че има още много над какво да работим в нашите развити демократични общества. Преводът на Иглика Василева е истинска наслада. От другата му книга - "Сняг" (също в неин превод), можете да научите верен ли е митът, че протестантите пият само "Бушмилс", а католиците - "Джеймисън".

"Методът на глюкозната богиня", Джеси Инчауспе

Изд. "Колибри"

В началото на декември излезе продължението на "Глюкозната революция", която също като първата книга на френската биохимичка предизвика истински фурор по цял свят. Простите правила на хранене на Инчауспе, които са изведени от най-новите научни проучвания за кръвната захар, предлагат решения за по-здравословен начин на живот и по-ефективно поддържане на желаните килограми. Тук откриваме четириседмична подробна програма със сто рецепти, които позволяват стабилизиране на глюкозата, връщане на енергията и овладяване на внезапния "вълчи глад".

"Приятели, любовници и голямото ужасно нещо", Матю Пери

Изд. "Рива"

"Членувам във фитнес, опитвам се да ходя четири дни в седмицата, но пропуснах последните 1200 пъти" - с тази и много други веселяшки закачки ще запомним Матю Пери в ролята му на Чандлър в "Приятели". За съжаление той почина преди месец само на 54 години. В автобиографията си Пери разказва по един много човешки начин за стремежа си да се справи с алкохолизма и наркоманията. Тези зависимости за довели до сериозни здравословни проблеми, на 49 е изпаднал в кома, лекарите не са давали шанс да оживее. Тогава успява да се възстанови и да напише книгата с философски поглед към живота си.

"Илън Мъск", Уолтър Айзъксън

Изд. Simon & Schuster

Авторът на биографията е известен с книгата си за Хенри Кисинджър, която светът си припомни сега, покрай кончината му, но и с умелия разказ за Стив Джобс и Леонардо да Винчи (последните две са преведени на български). И този път му се удава да покаже цялата сложност на личността на Илън Мъск: от гениалните му идеи, които успява да приложи - колите Tesla, космическата му компания SpaceX, до липсата му на емпатия и понякога безскрупулното му поведение. Четем за детството му, преминало в насилие, и за синдромa на Аспергер и си обясняваме много неща. Все още не е преведена на български, но се предлага в Ozone.

Demon Copperhead, Барбара Кингсолвър

Изд. Harper

Романът беше отличен с няколко награди тази година, включително и "Пулицър" за художествена литература. Кингсолвър успява да пренесе "Дейвид Копърфийлд" на Чарлз Дикенс в съвременната Югозападна Вирджиния, където живее писателката. Действието се развива в планинския регион Апалачи и в историята има много наркотици, но и много човещина в типичния за нейния човеколюбив стил. Може да слушате книгата на английски език в Storytel. Друг неин роман излезе тази година на български от изд. "Ерове" - "Евангелие на отровното дърво".

Трилогията "Бдение", "Бленуванията на Улав", Отмала", Юн Фосе

Изд. "Лист"

Юн Фосе е четвъртият норвежки писател, който печели Нобелова награда за литература. В неговата трилогия се разказва за младите Ашле и Алида, които напускат родния си край. В тази любовна история читателите стават свидетели и на много компромиси на съвестта. Четем за поколения и векове, драматизмът и интересният стил ни държат в напрежение, а междувременно откриваме и влиянието от скандинавските митове. Преводът е на Стела Джелепова.

The Coming Wave ("Идващата вълна"), Мустафа Сюлейман

Изд. Crown

Мустафа Сюлейман е един от основателите на британско-американската компания DeepMind, която се занимава с развиването на изкуствен интелект. В книгата той споделя, че заедно с огромните възможности, които се задават с новата технологична революция, идват и не по-малко рискове. Няма достатъчно яснота какво ще се случи, след като ChatGTP, Bard и подобни инструменти станат по-умели. Според него световните лидери и експерти не са достатъчно бързи в решенията си и светкавичното развитие в изкуствения интелект, на което сме свидетели, прилича на "оркестър без диригент". The Coming Wave е избрана от читателите в Goodreads сред десетте най-добри нехудожествени книги за 2023 г. От Amazon.

"С безмълвен глас", д-р Питър Левин

Изд. "Изток-Запад"

Питър Левин е известен не само като добър клиничен психиатър, но и като експерт по соматика. В предговора към книгата Габор Мате, нашумял с книгите и семинарите си за травмата, пише: "Соматичното преживяване помага да изживеем дадено травматично събитие на физиологично, сетивно и емоционално ниво и така да трансформираме усещанията за страх и безпомощност, които ни пречат да живеем пълноценно." Левин напомня, че травмата не е нито болест, нито психично разстройство, а страдание и може да бъде излекувано чрез мобилизиране на собствените ни ресурси. "С безмълвен глас" е синтез на над 20 години изследователската работа върху естеството на стреса и травмата.

Veiller sur elle ("Бди над нея"), Жан-Батист Андреа

Изд. L'Iconoclaste

Романът взе тазгодишната френска награда "Гонкур" - в обемната над 600 страници книга четем за Италия през XX век. Жан-Батист Андреа е филмов режисьор и успява да пресъздаде живота на неговия герой, скулптор, по кинематографичен начин на фона на италианската политика от Първата световна война до 80-те години на миналия век.

The Fraud, Зейди Смит

Изд. Hamish Hamilton

Британската писателка отдавна е спечелила читателското въображение с "Бели зъби" и "Време за суинг" - и двете издадени на български от "Жанет 45". Последният ѝ роман влезе в класацията за 10-те най-добри книги на New York Times, според тях това е наистина върхът в кариерата ѝ досега. Шотландката Илайза Туше ни превежда през Викторианската епоха в Англия и живота на Чарлз Дикенс. Втората линия, която кара читателите да препускат през страниците, проследява съдебен процес за благородник, изчезнал преди години. На сцената се появява човек, който твърди, че той е изчезналият богаташ и иска да си вземе имуществото, мистерията държи в напрежение дали това е така. И тук Смит не изневерява на любимите си теми за феминизма и расизма. От Amazon.

"Резервният", принц Хари

Изд. "Рива"

Принц Хари разказва искрено за болката от загубата на неговата майка, принцеса Даяна, за начина си да се справи с липсата като малко дете, за омерзението, което изпитва оттогава към таблоидите и папараците. На двайсет и една постъпва в Британската армия. Дисциплината внася ред в живота му, а двете му мисии го превръщат в герой у дома. Посттравматичният стрес обаче му докарва панически пристъпи. Естествено, център на книгата е бракът му с актрисата Меган Маркъл и вълната от расизъм и предразсъдъци, които отприщва той във Великобритания. Писателят в сянка, който му помага с написването на мемоарите, е Дж. Р. Морингър, написал и книгата на Андре Агаси.

Pandora's Box, Питър Бискинд

Изд. William Morrow

Как се променят сериалите днес, от "Семейство Сопрано" до "Тед Ласо". Телевизионният критик Бискинд с пиперливо чувство за хумор разказва за развитието на стрийминг платформите и формирането на зрителския вкус. Читателите могат да надникнат зад кулисите на HBO и Netflix, както и да разберат как са се създавали сериали като The Wire, Deadwood и др. Авторът на Pandora's Box смята, че понякога нещата в индустриите се разместват за малко, за да позволят иновации и интересни попадения, но после пак се връщат към скучните клишета.

"Времеубежище", Георги Господинов

Изд. "Жанет 45"

Новината на годината за българската литература беше Международната награда "Букър" за "Времеубежище" в превод на английски език от Анджела Родел. Романът на Георги Господинов се изчерпа веднага след наградата и беше преиздаден. Книгата разглежда няколко важни теми за съвременна Европа - носталгията по миналото, която е особено видима в България, и фалшивия патриотизъм, който се изразява в издигане на пилони като този на Рожен. Други централни теми в романа са болестите на застаряващото европейско население - Алцхаймер и деменция, и как се справяме въобще в съвременния свят със старостта и смъртта.

"Емпузион" на Олга Токарчук

Изд. ICU

Първият роман на полската писателка след Нобеловата й награда за литература стимулира любопитството на читателите още с вътрешната корица и печата, на който пише "натуротерапевтичен хорър". Романът съдържа много препратки към "Вълшебната планина" на Томас Ман и разобличаване на мизогинния начин на мислене. Полската писателка не изневерява на феминистките и екологичните линии в творчеството си и успява да покаже баналността на човешката жестокост чрез пренебрежението на главните си герои мъже към обесената чехкиня. Книгата изобилства от препратки към философията, психологията, историята. Преводът е на Крум Крумов.

"Рана", Захари Карабашлиев

Изд. "Сиела"

Четвъртият роман на Захари Карабашлиев се обръща към малко познати моменти от българската история, но вместо да сипе сол в раната, помага за нейното заздравяване. През тези тежки травматични събития ни превежда симпатичният герой Сава - бежанец от пепелищата на Одринска Тракия след Балканските войни, студент по право в София, който е мобилизиран на Добруджанския фронт. Другият главен герой е румънецът Теодор, чиито интимни писма до брат му ни разкриват румънската перспектива по време на войната, а четиригодишното момиченце и нейните детски реплики хвърлят читателя в две крайни емоционални състояния. Книгата беше отличена със "Златен лъв" от асоциация "Българска книга".

"Ако пътник в зимна нощ", Итало Калвино

Изд. "Колибри"

Tази година се отбелязват 100 години от рождението на един от най-талантливите италиански писатели, който е роден в Куба, въпреки че родителите му са италианци. В "Ако пътник в зимна нощ" главен герой е един читател, който десет поредни пъти започва нова книга, но не успява да я завърши. Калвино пише началата на десет романа от въображаеми автори. Основна тема в книгата е за удоволствието от четенето, а то е истинско с превода на Нева Мичева.

"2084. Краят на света", Буалем Сансал

Изд. "Алтера"

Алжирският писател, романист и есеист прави препратка към "1984" на Джордж Оруел и с талантлив разказ предупреждава за опасностите от радикалния религиозен фанатизъм. Сансал не е любимец на алжирската власт и книгите му са цензурирани. "2084. Краят на света" е носител на голямата награда на Френската академия през 2015 г. Буалем Сансал е обявен за носител на Наградата на арабския роман, но не получава паричната ѝ равностойност само защото участва в Йерусалимския писателски фестивал.

Victory City, Салман Рушди

Изд. Random House

Това е последният роман на британския писател, който излезе на английски език през февруари. Салман Рушди беше атакуван с нож и загуби окото си, след като години наред беше заплашван заради книгата си "Сатанински строфи". Иранският аятолах Рухола Хомейни го обяви за вероотстъпник и определи награда за убийството му. Въпреки тежката травма Victory City е определян като най-жизнерадостния роман на автора и сред най-продаваните книги в класацията на New York Times.

"Издихание", Тед Чанг

Изд. "Колибри"

На български излезе втората книга с разкази на един от най-интересните съвременни фантасти. Повечето му теми са свързани с роботи, хората липсват. Всъщност хуманоидите, макар и направени от метал, се нуждаят от въздух също като хората, обратите не разочароват читателите. Чанг е американец, носител на наградите "Хюго" и "Небюла", а някои от разказите му влизат в класациите на най-добрите съвременни примери в този жанр въобще, не само във фантастиката. Сравняват го с Борхес. Този сезон в "Театър 199" се играе постановка по неговите творби, казва се "Издишване", сценичната версия е на Стоян Радев. С трудната задача за превода Владимир Полеганов се е справил изключително добре.

Yellowface, Ребека Ф. Куанг

Изд. William Morrow

Това е книгата, която спечели първо място вGoodreads през декември, след като събра най-много гласове на читателите по цял по свят. Yellowface разказва историята на две писателки - след като едната умира, другата ѝ открадва ръкописите. Ребека Ф. Куанг е фентъзи авторка с множество награди. Родена е в Гуанджоу, Китай, но от малка живее в САЩ. Книгите й, много от които са преведени на български от изд. "Ориндж", са повлияни от японското завладяване на Хунан. На 19 години Куанг написва първата си книга, която е част от трилогия - "Войната на маковете". Можете да я слушате в оригинал в Storytel, има я и в Elephant.

Scaling People: Tactics for Management and Company Building, Claire Hughes Johnson

Изд. Stripe Press

Авторът е бил мениджър на висока позиция в Google и Stripe. Той дава полезни практични съвети за ръководители на отговорни позиции, които трябва да вдъхновяват екипите и служителите си. Книгата представя по увлекателен начин най-новите тенденции в мениджмънта, както и конкретни идеи как да водите по-добре срещите, как да предоставяте най-добре обратна връзка, така че отсреща да ви чуят и разберат. От Amazon.

The Last Devil To Die, Ричард Озмън

Изд. Viking

Четвърта част на една от най-свежите криминални поредици през последните години. Автор е британският комик Озмън, който беше казал, че няма да продължава историята за симпатичните възрастни хора, които разкриват престъпления в криминален клуб "Четвъртък". Но явно феновете са го принудили - и в тази част ни води през заплетени истории, докато обсъжда теми като ейджизма и предразсъдъците не само към възрастните хора, но и към емигрантите в Англия. На български са издадени предишните 3 части от "Софтпрес". A тази книга я има в Ozone.

"Иги Пек архитект", "Роузи Ревер инженер", "Ейда Туиг, химик и физик", Андреа Бийти

Изд. "Мармот"

Поредицата е замислена така, че да вдъхнови децата да се занимават с наука или архитектура без значение дали са момичета или момчета. Интересните истории на Андреа Бийти и красивите илюстрации на Дейвид Робъртс постигат желания ефект, защото Иги, Роузи и Ейда са любими герои на децата по цял свят. Изборът на името Роузи едва ли е случаен, препратка към превърналия се в символ плакат на силна жена, свила ръката си, Rosie the Riveter, тук откриваме и известната ѝ лента за коса. Преводът на Мария Донева е майсторски и в запомнящи се рими, децата и без да искат, ги научават наизуст.

"Още един ден в музея", Зорница Христова и Тодор Петев

Изд. "Точица"

Продължението на "Един ден в музея" е също толкова вълнуващо за учениците, колкото и предишната книга. Читателите, малки и големи, ще разберат къде в София има фосил от муха, праисторическо "призраче", предмети от приказното царство Бенин. Тази книга превръща разходките из столичните музеи в приключения, от което и децата, и родителите научават много. Четем как насекомите гласуват, за праисторически животни, за Африка и за картините на Златю Бояджиев и др.

"Откривателски атлас", Тиаго де Мораеш

Изд. "Жанет 45"

Трета книга от поредицата красиви енциклопедии "Митологичен атлас" и "Исторически атлас". Наситените с детайли страници разказват за важни изобретения и хитри открития. Децата пътешестват през хиляди години човешка история и научават как са възникнали писмеността, рисуването, автомобилите и шоколадът. Разбира се, не може без роботи и динозаври. Изненадите са космическите сонди, древните сирена и останките на "Титаник". Преводът е на Мария Змийчарова.

"Ще произнасям само гласните", Цочо Бояджиев

Изд. "Да"

Стихосбирката на проф. Цочо Бояджиев предизвика бурен отклик. В стиховете на философа и специалист по европейското Средновековие, Ренесанса и Античността откриваме много препратки към различни проявления на хуманитаристиката, но и към фотографията - другото му любимо занимание. Заглавието авторът обяснява така - "зададоха ми въпрос дали имам луда частица, от която да се срамувам и гордея - стихотворението е отговор, а именно вълкът, който произнася само гласните, защото никога не е съгласен". Вдъхновение черпи и от фотографи като Анри Картие-Бресон и Алфред Щиглиц.

Все още няма коментари
Нов коментар