🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Тема
LIGHT
LIGHT

Гид | На винтидж кафе в Букурещ

Бел епок на 400 км от София, или три места за ретро ентусиасти

Italian Vintage Caffè e Prosecco Bar
Italian Vintage Caffè e Prosecco Bar
Italian Vintage Caffè e Prosecco Bar    ©  Мартина Ганчева
Italian Vintage Caffè e Prosecco Bar    ©  Мартина Ганчева

Le Petit Paris. Малкият Париж. Така наричали Букурещ в периода между двете световни войни. Това била епохата, в която младежи ходели да учат във френската столица, а след това се връщали и привнасяли в румънското общество изисканите маниери, мода, стил, език, литература и дори житейски навици.

Френските архитекти били поканени да допринесат за градското развитие на Букурещ, менютата на местните ресторанти съдържали френски думи, френски художници и журналисти обикаляли румънската столица и правели паралели с парижкия квартал "Сен Жермен".

Днес румънците си спомнят с носталгия за загубения рай на бел епок и се опитват да го консервират не само в музеи и библиотеки, но и във винтидж кафенета.

Mingle - Vintage & Coffee Shop

адрес: Strada General Eremia Grigorescu 5

Ако сте почитатели на места с парижки привкус, шик атмосфера и искате да се насладите на кафето или чая си, докато в главата ви звучи песента "Non, je ne regrette rien" на Едит Пиаф, време е да се отбиете в Mingle. Идеята за мястото се ражда по време на пандемията, докато настоящите собственици Каталин и Николета разхождат кучето си Фриц в района на улица "Артур Верона" - цялата покрита с графити.

"Бяхме завладени от бохемския чар на квартала. А мисълта, която възникна спонтанно, беше да си направим място, което да е смесица между моята страст към кафето, тъй като съм бариста, и любовта на Николета към винтидж предметите. Затова го нарекохме Mingle - в превод от английски "микс", обяснява Каталин.

Николета има предишен опит в търговията с антики и ретро предмети. Бащата ѝ и брат ѝ често участват в антикварни базари в Яш.

"Искаме да въведем тези, които прекрачват прага на Mingle, в атмосферата на миналото, на стари, благороднически къщи, където се чува дрънченето на порцеланови чаши на фона на разкошните стилни мебели, с предмети, натоварени с история", споделят Николета и Каталин.

Всеки месец Николета избира лично предметите, които да бъдат изложени в кафенето. Те са насочени предимно към ценителите на антиквариата. "Всеки обаче може неочаквано да се влюби в предмет на нашите рафтове. За нас беше истинска радост да забележим, че има ретро ентусиасти", казва с усмивка Каталин.

Italian Vintage Caffè e Prosecco Bar

адрес: Strada Vasile Alecsandri 3

Ретро бижута, фин порцелан, мелодичeн кристал, сребърни прибори и кокетни мебели, подредени красиво в стара къща. Прекрачвам прага на Italian Vintage Caffè e Prosecco Bar в Букурещ, а вътре нежно ме обгръщат италианска музика и аромат на кафе. Ако La Dolce Vita беше кафене, това щеше да е то, мисля си. А неговата създателка Анамария Хайдар сякаш чете мислите ми.

"Парфюмът, ароматът от минали години е най-специалният за мен. Колекционирам красота от някогашни времена. Всичко започна със страстта ми към антиките. Обикнах ги, докато живеех в столицата на изкуството Флоренция и учех в Академията за изящни изкуства. Работех като професионален аранжор на витрини на магазини в центъра на града", разказва Анамария.

Когато се връща в родината, мечтае да продължи тази страст към винтиджа. Започва като колекционер, после да търгува. Привличат я финият порцелан, сребърните прибори и уникални предмети.

"Идеята за откриването на малко кафене, придружено от колекцията Italian Vintage - бижута, прибори, картини, които всеки посетител би могъл да купи или просто да разгледа, се роди от желанието ми да предложа на тези, които прекрачат прага ни una attenzione. Това е като да имате гости вкъщи и да ги поканите на "аперитиво". Когато мисля за Италия, се сещам за вечеря с идеално подредени маси, с пресовани памучни покривки, със свещи, с вино, сервирано при перфектната температура в техните класически чаши и тоскански кростини като предястие, всичко поднесено с толкова отдаденост. Исках да предложа на хората нещо специално, една уникална комбинация от минало с настоящето", споделя Анамария.

Резултатът е instagrammable място, както го наричат самите посетители. В Italian Vintage Caffè e Prosecco можете да се любувате и/или да купувате ретро предмети, но също така и съвременно изкуство, да пиете добро кафе, да се насладите на чаша вино, да слушате музика.

"Някои от изложените предмети са от личната ми колекция, но имаме и сътрудничества. Има хора, които ни носят продукти на консигнация", допълва собственичката.

Camera din fața

адрес: Str. D. I. Mendeleev 22

Camera din fața в превод от румънски "Предната стая" е кафене от миналото. Атмосферата, музиката и декорът са като извадени от албума на Букурещ между Първата и Втората световна война. Черно-белите снимки, закачени по стените, са от автентични семейни албуми. За четирима приятели (Пол, Калин, Габриел и Раду) това е мястото, което им напомня за детството им, за техните баби и дядовци, за хубавите неща, които са били някога, но вече ги няма.

"Предната стая" е онази стая, където се приемаха гости, където се влизаше само в специални дни, където баба държеше хубави покривки и сребърни прибори, където в моя случай ухаеше на теменужки и получавах хубаво сладко", споделя един от младежите.

Менюто е под формата на вестник, на табло са написани специалитетите. Пет-шест масички или по-точно стари шевни машини, подредени на не повече от 50 кв.м до стелажи с буркани с над 150 вида чай. От зелен до черен, от смеси до билкови отвари, изложени на цяла стена. Тук се предлага и най-голямото капучино в Букурещ, направено с 6 шота еспресо за 48 леи (19 лв.).

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар