Тема
LIGHT
LIGHT

Изложба на Кольо Карамфилов, който на 7 декември щеше да навърши 60

Непоказвани досега картини са част от експозицията в пловдивската галерия L' Union

"Сърце мое", 2003 г., дърво, златен варак, 26х38 см
"Сърце мое", 2003 г., дърво, златен варак, 26х38 см
"Сърце мое", 2003 г., дърво, златен варак, 26х38 см    ©  Кольо Карамфилов
"Сърце мое", 2003 г., дърво, златен варак, 26х38 см    ©  Кольо Карамфилов

На 7 декември един от най-обичаните и оригинални съвременни български художници Кольо Карамфилов (1963 - 2014), когото поетът Елин Рахнев веднъж определи като "вулкан от идеи и талант", щеше да навърши 60 години. Талантът му е не просто видим, той се усеща с всички сетива - ценителите споделят, че преживяват неговите работи, общуват с тях, независимо дали са графика, живопис, скулптура, сценография.

Кольо Карамфилов винаги е бил крачка напред, той е от артистите, които създават тенденции - през 1989 сформира авангардната група "Ръб" заедно с Димитър Грозданов, Албена Михайлова, Димитър Митовски, Емил Миразчиев, Моника Роменска, Надя Генова, Румен Жеков.

Арт инсталациите също са сред силните проявления на идеите на Кольо Карамфилов - през 2012 г. по време на "Аполония" той заедно с приятеля си Стефан Божков представи инсталация "Джепето School - Випуск 2012" - със спасени чинове от старото училище в Трявна. През 2008 г. в търсене на поле за изява той отвори собствена галерия U.P.A.R.K. в родния си град Пловдив.

"Голямата ми битка е да направя нещо, което ще изненада самия мен", казва художникът в посветения на него документален филм "Хеликоптер" (БНТ) от поредицата "Умно село".

Наскоро открита изложба в Пловдив по повод 60-годишнината от рождението му припомня забележителната личност на Кольо Карамфилов, неговата философия и вродената му способност за импровизация, неделима от стремежа му да търси и изненадва.

Инициативата е на галерия L' Union, които през годините създават собствена колекция от съвременни български художници. Сред тях е и Кольо Карамфилов, с когото работят усилено през последните десет години от живота му. В настоящата изложба са включени непоказвани творби, които са постъпили в колекцията им през последните две години.

Една от тези картини е "Сърце мое". Изпълнена е върху дърво от орех с акрил и златен варак. Други две работи са от 2002 - "Маската" и "Дом", създадени с нестандартна форма и авторска техника върху дърво. "Те носят комбинативната страст на Кольо Карамфилов към материалите и формата, чрез които обичаше много да експериментира и разказва", казва Павлина Маринова, съсобственичка на галерията и куратор на изложбата.

Включените литографиите са три: едната е от "Сонетите на Шекспир" от 2013 г., другата е много ранна, "Моето хвърчило е и твое" (1987), третата се нарича "Човек муха". В изложбата има и серия от рисунки, някои от които много лични, с посвещения към любими хора.

"Изкуството на Карамфилов е съкровено, поетично, наситено, докосващо с лекота образа и душата на човека", казва кураторката. Тя обръща внимание как в създадените от него светове преминава низ от повтарящи се образи: ръка, глава, цвете, сърце, дърво, къща.

Политиката на L' Union е да организират изложби, предимно с работи от собствената им колекция. Именно техните произведения на Кольо Карамфилов заедно с картините на колекционера Георги Иванов бяха показани в изложбата "Път. Знаци. Откровения" в Националната галерия през 2015 г. в памет на Карамфилов.

Няколко негови работи -"Съвременна дилема", "Фигура с огън" и други, са изложени (и се продават) и в галерия Little Bird Place в София.

Интересът към творчеството на Кольо Карамфилов не отслабва, напротив. Работите му са все по-търсени и това доведе до няколко скандала с фалшификати през последните години. Неговите близки съветват, когато човек има съмнения дали купува оригинал, добре е да се запознае със съдържанието на kolio-karamfilov.com или да се свърже с тях. Защото по думите на големия бохем и творец: "Винаги трябва да има хепиенд, не е нужно да е в моята приказка."

Изложбата в L' Union, Пловдив, продължава до 15 януари, работното време на галерията е от понеделник до петък от 11 до 19 ч., а в събота от 11 до 16 ч. Каталогът е качен на сайта www.gallerylunion.com

Все още няма коментари
Нов коментар