Малки стъпки за по-зелен офис

Рециклирането на хартията, батериите и другите отпадъци може да се допълни с електромобили и солари на покривите

Зеленият офис е въпрос най-вече на мотивация и желание за работа в една по-екологична и щадяща природата среда.
Зеленият офис е въпрос най-вече на мотивация и желание за работа в една по-екологична и щадяща природата среда.
Зеленият офис е въпрос най-вече на мотивация и желание за работа в една по-екологична и щадяща природата среда.    ©  Цветелина Белутова
Зеленият офис е въпрос най-вече на мотивация и желание за работа в една по-екологична и щадяща природата среда.    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Зеленият офис не е невъзможна мисия, а начин на мислене.
  • Рециклирането и раздялата с хартията са едно добро начало.
  • Собственото ВЕИ или градината на покрива вече не са екзотика.

Колко време прекарваме в офиса? Въпрос, чийто отговор накратко е много повече, отколкото си мислим. Осемчасовата работна седмица предполага регламентирано застояване пред компютъра, но на мнозина се е случвало да остават и до по-късно, "защото има нещо за довършване". Така се оказва, че времето, прекарано с колегите, е почти равно на това със семейството. В резултат все повече компании се опитват да направят работната среда уютна, приятна и щадяща околната среда. Дейностите, свързани с опазването на околната среда и намаляването на вредните емисии, имат и още един позитив - сближават колегите и ги правят неформално ангажирани.

И ако доскоро зеленият офис се свързваше основно с гасенето на лампите и замяната на хартиените чаши за кафе със стъклени, сега той придобива съвсем различно измерение - от замяната на дизеловите или бензинови служебни автомобили с електрически до частичното собствено производство на електроенергия.

Как всъщност да направим офиса по-зелен и защо намаляването на вредните емисии не минава единствено през редовното поливане на цветята по бюрата и контейнера за употребявани батерии?

Стъпка 1 - редуцирай хартията

По данни на германската организация "Форум за екология и хартия" (цитирани от DW) всяко пето дърво на планетата се превръща в хартия. Приносът на България вероятно не е голям на фона на общото, но все пак достатъчно показателно е, че общият брой на принтерите в министерства, агенции и др., които неуморно бълват хартия, е близо 66 000 (по данни на последния доклад за състоянието на държавната администрация за 2020 г.). По-притеснителното е, че това е увеличение с 16.9% спрямо предходната 2019 г.

За разлика от чиновниците голяма част от бизнеса е преминал към електронния обмен на документи. Точно какви разходи спестява това на година е трудно да се каже, защото всичко зависи от дейността на компанията и навиците на служителите, но е ясно, че редуцирането на хартията ще спаси не едно и две дървета. И все пак правилото е по-малко грешки в самите документи - по-малко принтирани копия, двустранен печат и отказ от това да видим всичко на хартия.

Рециклиране и пак рециклиране

Помните ли кои бяха цветовете на разделното събиране? Жълто - пластмаса и метал, зелено - стъкло, синьо - хартия. Не е трудно това да се въведе и в офисите, там където до момента не е сторено. Разделното събиране на употребените батерии също е важно с оглед въглеродния отпечатък - в Германия например броят на използваните литиево-йонни батерии се е утроил между 2009 и 2017 г. от 3300 на 10 000 тона според Федералната агенция за околната среда на Германия, цитирана от Българската асоциация по рециклиране.

Затова поставянето на такива контейнери за отпадъци насърчава отговорното поведение и грижата за околната среда не само навън и вкъщи, но и в офиса. Що се отнася до използването на хартия, друг анализ показва, че преди около 5-6 години отново в Германия е била постигната рекордна употреба на рециклирана хартия от 74.5%. Ситуацията в момента вероятно е дори още по-щадяща околна среда и нищо чудно вече почти целият германски документооборот да се случва на хартия "втора употреба".

Ток вместо дизел

Факт - България изостава от световните тенденции за навлизане на електромобилите. Подмяната на автопарка у нас е труден и сложен процес, но някои компании вече гледат към възможностите на електроавтомобилите, особено с повишаването на цените на горивата. България си е поставила цел до 2026 г. броят им да достигне 30 000 при около 3000 в момента (при около 530 зарядни станции), но част от бизнеса е скептичен.

Според анализ на организацията на европейската електроенергийна индустрия Eurelectric (обединяваща 3500 компании от над 30 държави в ЕС) именно електрификацията на европейските служебни автомобилни паркове ще бъде катализаторът за чиста мобилност, ускорявайки декарбонизацията на транспорта и подобрявайки качеството на въздуха в градовете.

Експертите на Eurelectric смятат, че до 2030 г. може да се очаква 24 пъти увеличаване на електрификацията на служебния автопарк в Европа. В момента той се състои от 63 милиона автомобила, микробуси, автобуси и камиони, които се използват от фирми или институции. Въпреки че имат само 20% дял от общия автопарк, те представляват 40% от всички изминати километри и 50% от емисиите на въглероден двуокис от транспорта. Впечатляващо, нали?

Енергия от слънцето, градина на покрива

Все повече български компании инвестират в развитието на възобновяеми източници за собствена употреба. Ако електроенергията, произведена от теб и предназначена за теб, е повече от добра и предпочитана алтернатива, създаването на градина на покрива или в двора на офиса е по-рядко срещана гледка. Освен спокойствието и гледката това ще доведе до компенсиране на част от замърсяването, което неминуемо е свързано с работата в офис. Поставянето на компостираща инсталация в двора на офиса пък изглежда съвсем екзотично, но ако мястото позволява - каква по-добра възможност за оползотворяване на остатъци от плодове, сухи листа и други, които да се превърнат в биотор?

Възможностите за намаляването на въглеродния отпечатък на офисите са много и тепърва ще се развиват предвид мръсния въздух в големите градове и корпоративната социална и екоангажираност на голяма част от бизнеса. Ако все пак част от идеите на този етап изглеждат трудни за реализация, но въпреки това искате да започнете от някъде - засадете дърво. Това би било едно добро начало по пътя към опазването на околната среда.

Код "зелено"

  • Намалете хартията - принтирайте само в краен случай
  • Определете кът за вестници, списания и други, които да предадете за рециклиране
  • Събирайте отпадъците разделно. Старите батерии също
  • Кафето е по-вкусно от стъклена чаша. Откажете се от картона
  • Поливайте редовно цветята. Ще се радвате на повече кислород и на по-малко стрес
  • Гасете компютъра си вечер, освен ако не сте решили да нощувате в офиса, за да наваксате с графика
  • "Капачки за бъдеще"? Защо не - хем рециклирате, хем помагате.


1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар