🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бъдещето на "Рубин" - модернизация, нови мощности и повече клиенти

Стъкларският завод инвестира ударно и разширява присъствието си в Плевен

Бъдещето на "Рубин" - модернизация, нови мощности и повече клиенти
Бъдещето на "Рубин" - модернизация, нови мощности и повече клиенти
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 4 април 2024 г. (четвъртък) "Капитал" организира събитието "Среща на бизнеса в Плевен, Ловеч и региона". По време на форума представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор ще дискутират важните за региона въпроси и ще търсят работещи решения за икономическия растеж на двете области.

Може да се регистрирате за присъствие или гледане онлайн на сайта на конференцията, където може да откриете програмата, темите и участниците.

Инвестициите в производствени мощности в България отбелязаха рязък скок през 2023 г. Основната част от тях са в разширение на вече съществуващи съоръжения. Плевен е сред дестинациите, които са начело по този показател. Тъкмо там е и инвестицията в продължаващия проект за модернизация и разширение на производството на стъкларския завод "Рубин". Досега в него са вложени над 200 млн. лв. в първите два етапа, които включват две нови пещи с общ капацитет 450 тона на денонощие. Строи се трета пещ, а на хоризонта има и четвърта въпреки трудностите, които съпътстват работата на компаниите, избрали Северозападна България.

Конкурентни предимства

Стъкларският завод "Рубин" е една от най-големите компании в Плевен - и като приходи, и като брой служители - 400 към края на 2023 г.

Промяната за вече близо 60-годишния завод започва преди около 6 години, когато е изготвена инвестиционна програма от няколко фази. Тя е за общо 400 млн. лв. и залага на внедряването на иновативните технологии в партньорство с водещи доставчици в индустрията. Очакваният резултат, който в голяма степен вече е налице по отношение на модернизацията, е поддържане на максимално качество и производителност, но и значително намаляване на въглеродните емисии и потреблението на ресурси. Това дава и важно конкурентно предимство на предприятието.

Ключов етап от програмата е изграждането, което продължава в момента, на третата пещ в сътрудничество със SORG, EME, IPA, Bucher Emhart, SEFPRO и Eirich. Основен консултант и проектант е германската CM.Project.Ing, чрез която са изпълнени най-модерните предприятия в бранша глобално.

Третата пещ е от ново поколение, което осигурява същия капацитет при по-малък обем на съоръжението, намалени разходи за поддръжка и по-малко вредни емисии.

Системите за допълнително подгряване с електроенергия подпомагат топенето на суровините с над 30% от необходимата мощност и така намалява потреблението на природен газ, както и въглеродните и азотните емисии.

Подменена е технологията за транспортиране, смесване и дозиране на суровините, чийто проектант и изпълнител е германската EME. Проследяването на технологичния цикъл се осъществява автоматично чрез внедрената иновационна система САТ, като по този начин се изключва субективният фактор.

Ключовият въпрос за водното охлаждане на ванната пещ е решен чрез революционна система за третиране на оборотна вода, която ще доведе до нулево изпускане на отпадни води и минимална консумация на свеж ресурс.

Капацитетът с третата пещ се повишава с 300 тона. Заедно с изграждането й инвестициите надхвърлят 250 млн. лв., очаква се привличането на повече клиенти. Затова в плановете на дружеството влиза и четвърта пещ, чието строителство предстои.

Технологични решенияне само в производството

Модерните технологични решения са във всяка производствена част на завода, а също и извън производството. В цеха има иновативна система за естествена вентилация, която намалява шума, праха и топлината и така осигурява най-висок стандарт на работната среда в индустрията. Тя е дело на компаниите CM.Project.Ing и Aerotec Europa.

Продуктите накрая се транспортират чрез напълно автоматизирана централизирана система. Софтуер контролира и координира всички модули, свеждайки до минимум нуждата от ръчни корекции.

Изкуственият интелект също вече се използва в дейността на предприятието - например при окачествяването на продукцията чрез система на компанията Bucher Emhart Glass. Тя адаптира в реално време поведението си, което прави надеждна и точна визуалната инспекция на стъклените съдове и съответно намалява разходите.

Последно поколение система на компанията Pennekamp се използва в темперирането на готовата продукция - вторият след пещта голям консуматор на природен газ в производството след самата пещ. Системата го свива наполовина.

Всичко това осигурява конкурентни предимства на "Рубин". "Насочени сме към постигане на безупречно качество и не допускаме компромиси. Това, че не сме част от голяма група предприятия, както повечето ни конкуренти, всъщност ни дава предимство в много отношения, особено във възможността да проявим гъвкавост при производствените програми, като можем да съобразим приоритетите си с нуждите на нашите клиенти", коментира Георги Пасков, изпълнителен директор на "Рубин".

Ръстове в Плевен

Две от големите инвестиции в индустриално производство през 2023 г. са с адрес Плевен. В класацията по градове на Световната банка Doing business 2018 градът заема втора позиция при лидер Варна за страната за започване на бизнес. Той е на 8 място по критерия "издаване на разрешително за строеж", където лидер е София. Класацията по градове е общо в Румъния, България и Унгария. Плевен е на 13 място по присъединяване към електроразпределителната мрежа. През миналата година Световната банка започна нов преглед на градовете, а данните се очаква да бъдат публикувани през лятото.

Лошата инфраструктура и влошаващата се демографска картина обаче утежняват живота на инвеститорите в тази част на страната. Бизнесът от години чака дострояването на магистрала "Хемус". В допълнение на това общините на практика не са финансовото децентрализирани, за да могат да заделят достатъчно средства за капиталови разходи, от което зависи състоянието на съществуващите пътища. В същото време чисто логистично градът е на много добро място.

Проблем за бизнеса и тук е липсата на квалифицирана работна ръка, което "Рубин" решава със собствена академия. Георги Пасков коментира, че България определено вече не е дестинация с евтина работна ръка и това важи с пълна сила за стъкларската индустрия, където е необходим квалифициран персонал.

"При ниво на средна заплата 1400 лева за град Плевен в "Рубин" средната заплата надвишава 2100 лева. За нас добрите професионалисти си остават най-важният актив и поле, на което съществува конкуренция. Именно затова разработихме академия "Рубин" - уникален проект, включващ множество програми за обучение и буквално култивиране на висококвалифицирани експерти", допълва той.

Въпреки трудностите и малкото нови инвеститори обаче има установили се компании в Плевен, които разширяват производството си и отварят допълнителни работни места. Община Плевен и в частност индустриалните зони в рамките на града концентрират голяма част от индустриалната заетост на областно ниво.