Продуктите на "Лебозол"® са новаторски решения за устойчиво земеделие

Янко Борисов, продуктов мениджър на "Лебозол"®

Янко Борисов, продуктов мениджър на "Лебозол България"
Янко Борисов, продуктов мениджър на "Лебозол България"
Янко Борисов, продуктов мениджър на "Лебозол България"
Янко Борисов, продуктов мениджър на "Лебозол България"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 4 април 2024 г. (четвъртък) "Капитал" организира събитието "Среща на бизнеса в Плевен, Ловеч и региона". По време на форума представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор ще дискутират важните за региона въпроси и ще търсят работещи решения за икономическия растеж на двете области.

Може да се регистрирате за присъствие или гледане онлайн на сайта на конференцията, където може да откриете програмата, темите и участниците.

Зеленият преход в земеделието в ЕС в момента е на спирачка и среща сериозна съпротива от фермерите. Един от аргументите им е, че отказът от агресивните химични торове и пестициди ще се отрази тежко на продуктивността. Имат ли наистина алтернатива подобни продукти и каква е тя? Какво предлага вашата компания?

Наистина има алтернативи на пестицидите и химическите торове, които могат да помогнат на фермерите да поддържат или дори да подобрят добивите си, като същевременно намаляват въздействието върху околната среда.

Продуктите на Lebosol са новаторски решения за устойчиво земеделие, които съчетават силата на природата с най-съвременните научни изследвания. Нашата гама от течни торове е специално създадена да подобри здравето и производителността на културите, като същевременно минимизира въздействието върху околната среда.

Алтернативните продукти подходящи и достатъчно ефективни ли са?

В основата на нашите продукти е разбирането, че доброто хранене на растенията е ключът към тяхното здраве, устойчивост и продуктивност. Когато растенията получават балансирана диета от хранителни вещества, те са по-способни да устояват на стреса, болестите и вредителите, което води до по-високи добиви и качество. И обратно, дефицитът или излишъкът на хранителни вещества може да доведе до редица проблеми с болести и неприятели. Съществува пряка връзка между развитието на определени болести и снабдяването на растението с хранителни вещества. Прилагането на подходящи практики за управление на хранителните вещества може да редуцира значително нуждата от използване на ПРЗ.

Чрез осигуряване на оптимално листно подхранване на растенията продуктите на "Лебозол"® подобряват способността на културите да абсорбират други хранителни вещества от почвата, повишавайки тяхната ефективност и намалявайки необходимостта от прилагане на синтетични почвени торове. Това не само спестява разходи на фермерите, но също така помага за опазването на природните ресурси и намаляване на проникването на хранителни вещества в подпочвените води.

Смятате ли, че ЕС може успешно да постигне зелените си цели по отношение на намаляването на пестицидите до 2030 г.?

Да, ЕС може успешно да постигне своите зелени цели за намаляване на употребата на пестициди до 2030 г. Това обаче ще изисква значителни усилия и сътрудничество от всички страни членки, както и приемане на иновативни земеделски практики и технологии. Зелената сделка има за цел да направи европейското земеделие по-устойчиво, като същевременно увеличи неговата производителност и продоволствена сигурност. Въпреки това е важно да се отбележи, че докато ЕС се опива да остане конкурентоспособен, той ще трябва непрекъснато да се адаптира и да се развива, за да отговори на променящите се условия като геополитическа ситуация, пазари и очаквания на потребителите.

Смятате ли, че този преход е ключов за бъдещето?"

Преходът към устойчиво земеделие е от решаващо значение за бъдещето, но той няма да бъде ефективен, ако се извършва само в рамките на ЕС. Това е така, защото глобалните предизвикателства като изменението на климата, загубата на биоразнообразие и продоволствената сигурност изискват колективни действия от всички страни по света.

Профил

"Лебозол България" е регистрирана през 2010 година. Тя е част от голямото семейство на Lebosol® Dünger GmbH. В България дружеството се управлява от Хусейн Ахриев, чиято любов към растенията го кара да стартира бизнес в посока на тяхното пълноценно хранене. Във фирмата работят над 30 души - агрономи, консултанти, административен персонал. Амбициите на компанията за България са в разширяване на търговската и складовата база, както и към възможности за осъществяване на част от производството на техните продукти именно тук.