Регионалният исторически музей: Съкровищницата на Плевен

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Регионалният исторически музей е един от най-големите в страната, а колекцията му е внушителна - близо 270 хил. ценности.
  • През лятото дворът на музея става домакин на различни събития, фестивали и пленери и се превръща в своеобразен център на културния живот на града.

През 1878 г. руското командване предлага в Плевен да се построи казарма, която да бъде една от най-големите в страната. Същата година общината взема решение за създаването й, а веднага след съгласуването на проекта с Министерството на войната започва строителството. То продължава до 1888 г. Строежът е по проект на италиански архитекти. Основната казармена сграда заемала около 2000 кв.м площ. Симетрична е, с подчертан централен вход, завършващ с бойници, които подсказват предназначението й.

Така започва историята на внушителната както като архитектура, така и по размери сграда - паметник на културата, в Плевен, която в днешни дни е дом на Регионалния исторически музей в града. Той съхранява внушителните близо 270 хил. музейни ценности - богатата експозиция с артефакти от древността до наши дни. Историческите експонати заемат два етажа в едното крило на зданието, което само по себе си също е историческа ценност. Другото й крило е заето от богата природонаучна сбирка, също част от Регионалния исторически музей. Към институцията има и специализирана библиотека, в която се съхраняват главно научни книги, свързани с история на България, история на балканските държави, археология, природни науки, етнография и фолклор, книги от местни краеведи и др.

Фотогалерия: Съкровищата на регионалния исторически музей в Плевен

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Цялата галерия

От археологическото дружество до музея

Зад днешния музей стои дълга история, чието начало започва през далечната 1903 г., когато по идея на проф. Иван Шишманов в Плевен е създаден клон на Българското археологическо дружество. Неговата задача е била да издирва, съхранява и изучава паметниците на миналото в границите на района, а също и да създаде музей. Последното идва няколко години по-късно, когато дружеството разкрива малка музейна сбирка, по-късно прераснала в няколко музейни експозиции, разположени на различни места в града. И така до 1984 г. Това е годината, в която РИМ - Плевен, се настанява в сегашния си дом, а благодарение на дейността на няколко поколения музейни работници днес музеят е един от най-големите в страната.

Минало, настояще и природа под един покрив

В историческия музей могат да се видят както прекрасни артефакти от римско време - възстановка на глава на жена от четвъртото хилядолетие преди новата ера, барелефи на бог Митра, който е бил популярен тук в древността, римски стъклени съдове от началото на новата ера, оригинали и копия на златни и сребърни съкровища (от Бохот и от Голяма Брестница), така и предмети от съвременната културна история на града и региона - например специалната секция, посветена на оперната певица Гена Димитрова, в която на фона на личните й вещи и снимки от най-добрите й роли звучат и нейни незабравими изпълнения.

Подобаващо място, разбира се, заемат експонатите, свързани с възрожденската история на Плевен, както и експонатите от стопанската история и етнографията на региона. Подобаващо място е отделено и на руско-турската освободителна война 1877-1878, чиято преломна точка е битката за Плевен. В детайли са показани както униформите, така и въоръжението и личните вещи на двете воюващи армии.

Освен постоянните експозиции РИМ - Плевен, организира и тематични изложби, издава исторически книги и каталози. Един от последните издадени от музея каталози е посветен на 155 години от рождението на ген. Владимир Вазов. В него са събрани фотоси от началото на военната му кариера като юнкер във Военното училище в София през 1888 г. до 1942 г.

Забавни приключения в музея

Експозициите, изложбите, библиотеката и издателската дейност обаче далеч не е всичко, което се случва и може да се види под покрива и прилежащата градина към красивата сграда в центъра. Екипът на РИМ - Плевен, е инициатор и домакин и редица други прояви, каквито са например тематичните работилнички, които етнографите на музея организират преди всеки по-голям празник. По време на тези работилници, насочени към децата, освен че малчуганите изработват било мартеници, сурвачки или "писани" яйца, те се запознават и със съответните обичаи, тяхното възникване и символиката, която стои зад тях. А програмата "Лято в музея" може да разпали нещотърсаческия дух у всеки малък мечтател. По време на летните занимания децата търсят скрити в пясъчник на двора на музея артефакти, сглобяват пъзели. Така под формата на игра те придобиват нови знания за историята на региона и развиват уменията за работа в екип, бърза мисъл и концентрация.

Забавленията и приятните емоции, които мястото предлага през лятото, далеч не са само за деца. През топлите месеци на годината пространството около музея се превръща в своеобразен център на културния живот на града. Тук се провеждат есенният джаз фестивал, винарското изложение "Сторгозия" и дори ножарски пленер.

А сега: открехваме ви вратата към малка част от скритите в прекрасната сграда история и природа на региона, показани през обектива на фоторедактора на "Капитал" Надежда Чипева. Надяваме се атмосферата, която тя е доловила, да събуди любопитството ви и да ви накара да посетите Регионалния исторически музей в Плевен. Заслужава си!

От затвора до музея

Историята започва така: През ноември 2018 г. затворници от плевенския затвор извършвали земеделска работа в м. Кайлъка, където е разположен и затворът. По време на работата си те се натъкват на необичайна находка - керамичен съд, заровен на неголяма дълбочина (на около 30 см). Но не съдът е толкова интересен, колкото неговото съдържание - 7046 къса сребърни монети с общо тегло над 8.3 кг. Управата на затвора веднага се свързва с Регионалния исторически музей и не след дълго на място са изпратени специалисти от отдел "Археология", които установяват, че става въпрос за голяма колективна находка предимно османски монети. Днес това съкровище се намира в музея, а работата по датирането и проучването на нумизматичния материал продължава и в момента. Предполага се, че находката е резултат от разбойническа дейност, а укриването на монетите е станало през 20-те години на ХV век. Смята се също така, че бандитите са действали в цялата Никополска каза, а мястото на укриване е избрано заради запазени руини на тогавашния терен. Това обаче е част от историята, ако ви е станало любопитно и искате да видите това съкровище, вече знаете къде се съхранява то.



3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар