Планът за Ловеч: Спортна зала, парк и икономическо развитие

Кметът Страцимир Петков в интервю за "Капитал Градове"

Страцимир Петков, кмет на Ловеч    ©  Община Ловеч
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Страцимир Петков е избран за кмет на Ловеч от листата на местната коалиция "Има такъв народ" - "Български възход". В продължение на три мандата преди това е общински съветник. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч с профил английски език. Има магистърска степен по счетоводна отчетност от Стопанска академия "Д. А. Ценов" - Свищов. Президент е на "Ротари клуб", съосновател и председател на фондация "За ловешката Eзикова".

На 4 април 2024 г. (четвъртък) "Капитал" организира събитието "Среща на бизнеса в Плевен, Ловеч и региона", в което ще вземе участие и Страцимир Петков. По време на форума представители на местната власт, бизнеса и неправителствения сектор ще дискутират важните за региона въпроси и ще търсят работещи решения за икономическия растеж на двете области.

Може да се регистрирате за присъствие или гледане онлайн на сайта на конференцията, където може да откриете програмата, темите и участниците.

Какви проверки направихте досега на предишното управление на Ловеч и какво показват резултатите?

- Нормално е, когато започне ново управление, с нов екип, да има проверки, за да се знае какво е реалното състояние на общината - както финансово, така и чисто като активи и пасиви. В началото на януари възложих да се направи пълна инвентаризация на активите и пасивите, така ще разберем какво притежава общината като движимо и недвижимо имущество, защото скоро не е правена цялостна инвентаризация. Тя не е завършила още.

Запознах се с абсолютно всички договори, които има общината. Доста от тях бяха на високи цени. Направихме предоговаряне с общинската фирма "Еко", която се занимава с почистване и озеленяване, и намалихме договора с 380 хил. лв. Получаваме разбиране от фирмите и имаме предоговорени и други договори - по договора за почистване на язовири и язовирни стени бяха намалени самите ставки, както и по договора за ремонт на сгради, съоръжения и площи - с 10%.

Предстои да бъде извършена и проверка на обществените поръчки за периода януари 2020 г. - септември 2023 г.

Подал съм и един сигнал в прокуратурата - за неосигурени средства при започнало изграждане на клетка №2 на депото за отпадъци. Това най-много ощетява новия бюджет и капиталовата програма.

На какви средства е разчитало предишното управление за този проект?

- Към момента, когато общинският съвет е взел решение, сме имали 8.2 млн. лв. в сметката ни в РИОСВ - Плевен, където отчисляваме за депонирането на отпадъци. Но общината и РИОСВ - Плевен, не са били стигнали до споразумение (за освобождаване на част от средствата - бел. ред.) - разменяли са се някакви писма, изпълнявали сме някакви условия и предписания, но окончателно споразумение не е имало. След встъпването ми в длъжност още на втората седмица бях в Министерството на околната среда и водите, откъдето потвърдиха, че ние не сме изпълнили целите, които са ни заложени, и затова не получаваме средства. Общината е пропуснала да участва в проекти, затова нямаме сепарираща инсталация, нямаме компостираща, нямаме площадка за едрогабаритни отпадъци, всичко това трябва тепърва да се прави.

По темата зелена община започваме почти от нула. Имаме само един договор с "Екопак" за разделно събиране на стъкло, картон и пластмаса и договор с изпълнител, който събира текстил.

По темата зелена община започваме почти от нула.

Колко дължите на изпълнителя на клетка №2 и какви варианти има общината за финансиране?

- Има издадени фактури за близо 4 млн. лв., те са въз основа на откриването на строителната площадка. По капиталовата програма имаме 2.5 млн. лв. компенсиране, които са предвидени за това, останалите 1.5 млн. лв. ще се опитваме с икономии и от собствени средства да ги съберем.

Кандидатстваме по Закона за държавния бюджет, чл. 107, по който се отпускат пари на общините. Ще се опитаме по този начин да получим остатъка от средствата, който е 4.1 млн. лв., след тези, които ще платим. Ако не, вървим към изпълнение на някоя от целите. Имаме предложение за мобилна сепарираща инсталация, която, ако поставим, ще ни бъдат освободени част от средствата, докато изградим наша инсталация.

Как работите с общинския съвет?

- Общинският съвет е доста пъстър. Десетгодишният ми опит като общински съветник помага. За разлика от София, при нас имахме избран председател още на първо гласуване, което последните години не се беше случвало. Това е въз основа на политически разговори, совалки, това, че тримата ресорни заместник-кметове са от различни политически сили и има баланс, но и те са професионалисти в своята област. Вероятно ще е трудна работата с общинските съветници, но се надявам разумните решения да бъдат приемани. Приемам и критики, разбира се, аз съм диалогичен човек.

Кои са трите ви основни приоритета в рамките на мандата?

- Двата са свързани със строителство. Като наследник на спортно семейство, на хора, които са се занимавали с хандбал в града, имам голямото желание Ловеч да има една нова многофункционална спортна зала или една миниарена. За сегашната зала имаше проект за ремонт, но парите бяха пренасочени за клетката на депото. Зимата е голям проблем, защото имаме отбор в А група по хандбал, а през зимата не можем да достигнем температурата, която е по изискванията на федерацията за провеждане на състезания. Кампанията, която съм подел в момента със спортни личности и с хора от местния бизнес, е да помогнат да направим тези аварийни и спешни ремонти. Защото идеята за нова спортна зала изисква повече време. Там трябва да бъде намерен парцел, трябва да има проект, трябва да му се намери финансиране, това ще отнеме повече от един мандат.

Другият приоритет е казармата, която заема 65 дка в централната градска част. Тя още в миналото е предвидена за градски парк, такива са плановете и сега. Проектът, който имаме, включва и много зони за спорт - 2 тенис корта, едно игрище за минифутбол и едно комбинирано за волейбол и баскетбол. Мястото е естествена връзка между жк "Червен бряг" и центъра на града с една алея, която преминава през средата на обекта.

Третият приоритет е икономическото развитие. Започнал съм работа с местния бизнес да запазим това, което имаме. Имаме един съвместен проект за довеждаща инфраструктура, в който общината просто е партньор на "Балкан", те са кандидатствали за индустриален парк по Плана за възстановяване и устойчивост. Разговарял съм с други бизнеси в града, очакванията са, че един такъв парк би довел инвеститори.

Защо според вас инвеститорите заобикалят Ловеч и какво може да направи общината?

- Има грешки и в годините назад, които са отчитани. Ловеч изпусна момента, когато беше един от първите газифицирани градове. Точно заради тази газификация първоначалният интерес на American Standard е бил да дойдат в Ловеч, а не в Севлиево. Не знам как са протекли преговорите и защо не е станало. Дълго време стоеше една табела Ideal Standard Future Project. Сега на мястото има един малък фотоволтаичен парк с 4-ма пазачи, вместо да има 1500 работници. Около завода в Севлиево стана цяла индустриална зона.

Помощта, която даваме на местния съществуващ бизнес, показва отношение и към бизнеса, който би дошъл отвън. Тя е свързана с устройство на територията, по-бързото изпълнение на ПУП-овете. Постоянно водя разговори с бизнеса, не чакам фирмите да дойдат тук, аз ги каня. Участвам във форуми, лични срещи, включително въз основа на мои контакти.

Постоянно водя разговори с бизнеса, не чакам фирмите да дойдат тук, аз ги каня.

Имате ли впечатления млади хора да се връщат в града - от чужбина, от София, от друго място?

- Имаме, по време на ковид се върнаха, основно IT специалисти, които могат да си позволят да работят навсякъде. Дори доста от хората живеят по селата. Затова невъзможността в момента да подобряваме в голяма степен инфраструктурата е минус за нас. За тези млади хора е важно да има инфраструктура, здравеопазване, особено детско, и образование.

Ловеч от години страда от водни режими. Има ли някакъв шанс проблемът да бъде разрешен?

- Проблемът е изключително голям. Нашият основен и практически единствен водоизточник е река Черни Осъм, той захранва освен града и 12 села около Ловеч. Магистралният водопровод е с изтекъл експлоатационен срок вече няколко години, на места тръбата е много изтъняла. Предложението, което ще направим, понеже целият проект до Плевен е може би 200 млн. лв., а Плевен има 4 водоизточника, ако може държавата да направи така, че да се изгради половината водопровод до Ловеч, а впоследствие и останалата част до Плевен. Това е държавна собственост и държавно финансиране, но е приоритетен проект, тъй като Ловеч вече започва да остава без вода и зимните месеци. При амортизирана тръба загубите са над 60%.

Имате интересни планове за Деветашката пещера, разкажете за тях.

- Деветашката пещера има мониторинг на прилепите, тъй като тя е един от най-големите хабитати на прилепи в Европа. В пещерата има ниши, които са изграждани по време на комунизма като таен ГСМ, така че да могат да влизат цистерни с нафта и мазут. Разговарях със "Зелени Балкани" и специалистите, които водят мониторинга, за дейности, които можем да направим, за да разширим туризма, без те да пречат на популацията. В тунелите може да се направят осветени зали, където да има различни кътове - например археология, кът за прилепите, кът за комунизма, защото на младите хора този период им е абсолютно непознат и ще им бъде интересно. Другата идея, която обсъждахме с тях, беше да направим филм, който да може да се гледа на VR очила, или да се постави термокамера, която да бъде включена онлайн. За това ще се търсят спонсори, програми, можем да се справим, не струва толкова много, там трябва желание.

Кои са предимствата на Ловеч, има ли градът неоткрит потенциал?

- Ловеч е комплексно хубав град - като местоположение, като ландшафт. Защитен е от тежки природни въздействия, реката е направена с широко корито, не сме в тежка земетръсна зона. Освен това градът има история - още римска станция, царски град (тук са родени четирима царе), революционна столица на Апостола. Очакванията са построяването на магистралата да помогне за развитието на региона и най-вече този индустриален парк да даде тласък на града, ако бъде спечелен проектът.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    birdman avatar :-|
    birdman
    • + 2

    В поредицата ви всички региони градое се изредиха , защо нямате нито едно издание за регион Ямбол-Сливен ?

    Нередност?
  • 4
    katia_1 avatar :-|
    Rational

    В малките градове няма работещи болници, цели специалности липсват, зъболекарите стават главно да вадят зъби и нищо повече, но пък населението се радва на нови спортни зали, построени от наши хора, с които въртим далавери.

    Нередност?
Нов коментар