Магнезият – решаващият минерал за човешкото тяло

Около 85% от бременните и над 60% от общото население страдат от дефицит на магнезий

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четвъртият най-разпространен минерал. Един от макроелементите в човешкия организъм, участващ в стотици биохимични реакции. Кофактор за над 300 ензимни системи, влияещи върху функцията на мускулите и нервите, контрола на кръвната захар, регулирането на кръвното налягане и др. Това са част от определенията за магнезия - минерал, който е от решаващо значение за човешкото тяло.

Защо е важен

"В тялото на възрастен човек средно има 22-26 грама магнезий, като около 99% от него е разположен вътреклетъчно, основно в костите и мускулите", уточнява д-р Петър Димов, дм, главен асистент в катедра "Патофизиология" към Медицински университет – Пловдив, медицински и регулаторен консултант - Queisser Pharma Bulgaria LTD.

"Магнезият участва в редица жизненоважни процеси в тялото, той е важен елемент за много от функциите в организма. Неговата основна роля обаче е да се грижи за равновесието на нервната и мускулната система", коментира д-р Антон Тирков, експерт "Медицинска информация и обучения" в "Софарма трейдинг".

Магнезият помага при разпределянето на сигналите на нервните клетки, при производството на белтъчини, за регулиране на сърдечния ритъм. Участва в повече от 600 процеса в тялото, включително създаване на енергия, образуване на протеин, помага за възстановяване на ДНК и РНК, както и за мускулните движения. Ниският прием на този жизненоважен минерал в кръвта е свързан с по-висока степен на скованост, крампи и болки в ставите. Магнезият участва в регулирането на нервната система. Играе важна роля за мозъчната функция и настроението, а ниските нива са свързани с повишен риск от депресия. Понижава високото кръвно налягане, облекчава и намалява възпалението, изброява д-р Тирков. Изследвания показват, че при голям брой хора, които страдат от мигрена, се наблюдават признаци на недостиг на магнезий. Допълването с 1 грам магнезий осигурява по-бързо и ефективно освобождаване от остър мигренозен пристъп, отколкото обичайното лекарство, коментира още той.

Дефицитът на магнезий е пряко свързан с безсънието, затова приемането на магнезий намалява времето, необходимо за заспиване, и увеличава часовете сън. Минералът е важен и при образуването, изграждането и поддържането на здрави кости, а освен това помага и за по-добра памет и концентрация.

Магнезият регулира работата на стомашно-чревния тракт и именно поради тази причина се препоръчва за бебета, които страдат от колики. Други, които се нуждаят от повече магнезий, са бременните жени, кърмачките и възрастните хора. При физическа активност също трябва да се приема достатъчно от този важен елемент, защото при потенето се отделя значително количество от него, обобщава д-р Антон Тирков.

"Освен при хора, подложени на интензивни физически натоварвания (отделя се с потта), недостиг на магнезий може да се наблюдава и при страдащи от захарен диабет или приемащи алкохол (отделя се с урината), а също и при растеж на организма, бременност и кърмене", допълва д-р Петър Димов.

При недостиг

Дефицитът на магнезий се доказва, като се изследва серумното му ниво, а неговият недостиг дава симптоми, които често са объркващи, подчертава д-р Тирков.

Поради сравнително ниските количества на магнезий в кръвта е възможно нивата му да бъдат поддържани дълго време нормални (макар и с цената на изчерпване на магнезий от вътрешността на клетките), което да маскира магнезиев дефицит. "Ето защо дори нормални стойности на магнезий при изследване не гарантират, че количествата в организма са достатъчни", предупреждава д-р Петър Димов.

Според него един от ранните симптоми на магнезиев дефицит е болезненото схващане на различни мускули (крампа), което се проявява обикновено през нощта и засяга мускулите, най-често на подбедрицата. "При изразен недостиг на магнезий могат да се появят и по-тежки симптоми, свързани с различни системи – нервна (вкл. депресии), сърдечно-съдова (аритмии), опорно-двигателна и др., тъй като този елемент е от ключово значение за нервно-мускулната възбудимост. Други неприятни състояния, свързани с магнезиевия дефицит, са лесна уморяемост, раздразнителност и липса на здравословен сън", посочва д-р Петър Димов.

Причини за липсата

При здрави хора, които имат добър хранителен режим, дефицит на магнезий е рядкост. "Някои фактори обаче могат да доведат до липси и това са: честа консумация на алкохол, използване на дехидратиращи напитки (кафе), стрес, физическо или психическо претоварване. Ако тренирате тежко и интензивно и имате натоварено ежедневие, това е още една причина, поради която може да изпитвате недостиг на магнезий", отбелязва д-р Антон Тирков.

Практиката показва, че честа липса на магнезий се наблюдава при ученици, студенти и хора с усилен умствен труд, при подложените нда тежки физически натоварвания, както и на постоянен стрес, бременни жени и жени в менопауза, спазващите някои диети за отслабване, спортисти, особено когато тренировните са при високи температури, изброява още д-р Антон Тирков.

"Все пак основна причина за ниски нива на магнезий си остава пониженият внос с храната", посочва д-р Петър Димов. И уточнява, че магнезият не може да бъде синтезиран от организма, тялото няма запаси от магнезий. Затова трябва ежедневно да се приемат храни, богати на веществото, съветват лекарите. Добри хранителни източници на магнезий са ядки, спанак, бобови култури, авокадо.

Дозата

Изследвания показват, че около 85% от бременните и над 60% от общото население страдат от дефицит на магнезий. "Това означава, че по-голяма част от хората не успяват да си набавят препоръчителната дневна доза от 400 mg. Неблагоприятна последица е, че ако тази доза не се набавя ежедневно, организмът спира да усвоява нормално и други важни витамини и минерали – като калций, цинк и някои B витамини", предупреждава д-р Антон Тирков.

Д-р Петър Димов цитира Наредба 1 на МЗ от 2018 г., според която препоръчителният и адекватен дневен прием на магнезий за възрастни е 300 mg за жени и 350 mg за мъже.

Прием

Съществуват множество химични съединения на магнезия, които са одобрени за влагане в хранителни добавки. "Някои от тях са соли на органични киселини (магнезиев цитрат, магнезиев оротат, магнезиев аспартат и др.), а други са неорганични съединения (магнезиев оксид, магнезиев хидроксид, магнезиев сулфат и др.). От особена важност при подбиране на хранителна добавка с магнезий е да се провери дали декларираното от производителя съдържание в милиграми представлява количеството на използваното съединение или количеството на чистите магнезиеви йони, които приемът на продукта ще осигури", коментира д-р Петър Димов. И съветва: "В зависимост от нуждите и целта, която си поставяме, можем да изберем магнезий в различни фармацевтични форми – разтворим или под формата на микропелети за максимално бързо усвояване (например при интензивни физически натоварвания) или на таблетки с удължено освобождаване, от които минералът се освобождава бавно с течение на времето и осигурява по-пълноценно усвояване. Много удачен вариант е приемът на магнезий в двуфазна депо таблетка, тъй като това дава възможност на част от включения магнезий да се освободи бързо и да покрие нуждите на организма в момента, а останалата част да се освобождава бавно в продължение на часове."

При предозиране

Спред д-р Антон Тирков симптомите на предозиране с магнезий са: летаргия, фатално зачервяване, диарична неразположеност, депресия, мускулна слабост, неравномерен сърдечен ритъм, високо кръвно налягане. "Почти невъзможно е да предозираме с магнезий, когато си го набавяме чрез храната. Прекомерният прием под формата на хранителни добавки обаче може да бъде опасен, дори токсичен за организма", предупреждава д-р Антон Тирков.

"Предозирането е рядкост, описани са подобни случаи с прием на дози около 10 пъти по-високи от споменатите. Симптомите на предозиране могат да включват диария, слаб мускулен тонус, ниско кръвно налягане, сънливост, сърдечни нарушения и др.

Но, ако се прилага според препоръките, предозиране с магнезий е малко вероятно", обобщава д-р Петър Димов.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    qvd50491823 avatar :-P
    Костадин Иванов
    • - 1
    • + 3

    "Изследвания показват, че около 85% от бременните и над 60% от общото население страдат от дефицит на магнезий"
    ===============
    Келнер, два магнезия, моля!

    Нередност?
  • 4
    rvy1546629341593999 avatar :-|
    Anton Dimitrov
    • + 1

    Капитал дава шанс на всеки

    Нередност?
  • 5
    stoineff avatar :-|
    Даниел Стойнев

    Изберете по-добрата форма на магнезия. По - точно магнезиев цитрат . Ето защо : https://dietyc.com/kakuv-magnezii-citrat-ili-oksid/

    Нередност?
Нов коментар