Проф. д-р Асен Балтов: Ортопедията е най-удовлетворяващата лекаря специалност

Председателят на Българската ортопедична и травматологична асоциация и изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" пред "Капитал Здраве"

"Българската ортопедична и травматологична асоциация се договори със здравната каса да покрива раменни и лакътни протези", разказва проф. д-р Асен Балтов
"Българската ортопедична и травматологична асоциация се договори със здравната каса да покрива раменни и лакътни протези", разказва проф. д-р Асен Балтов
"Българската ортопедична и травматологична асоциация се договори със здравната каса да покрива раменни и лакътни протези", разказва проф. д-р Асен Балтов    ©  Надежда Чипева
"Българската ортопедична и травматологична асоциация се договори със здравната каса да покрива раменни и лакътни протези", разказва проф. д-р Асен Балтов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Проф. д-р Асен Балтов, дм, е изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" от февруари 2017 г. Преди това е началник на Първа травматологична клиника на университетската спешна болница. От 1 април 2019 г. е координатор на Експертния съвет по ортопедия и травматология към Министерството на здравеопазването. Роден е на 19.09.1966 г. в гр. София. През 1984 г. завършва 22-ро ЕСПУ "Г. С. Раковски" - София. През 1994 г. завършва Медицинския университет - гр. София. Две години по-късно започва специализация по ортопедия и травматология към Втора травматологична клиника на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Работи в спешната болница до декември 2006 г. От края на 2006 до февруари 2013 г. е ординатор в катедра "Ортопедична травматология и Реконструктивна хирургия" – ВМА.

Специалист в областта на оперативно лечение на фрактури и изкълчвания на крайниците и таза; на лечение на политравма и посттравматични увреждания на крайниците; ендопротезиране на стави на горен крайник – рамо и лакът. През юни 2016 г. придобива степен професор. Към момента председателства за втори мандат Българската ортопедо-травматологична асоциация, чийто член е от 1997 г. Членува в EFORT – от 2003 г. AO "Алумни асоциация България" – от 2005 г.; Международна Кюнчер асоциация – от 2009 г.; АО "Травма България" – от 2010 г.; АО "Травма Европа" – от 2011 г. Участвал е в над 100 международни конгреса и срещи с международно участие. Владее руски, френски и английски.

Готова ли е здравната система да посрещне иновациите в ортопедията и травматологията?

Да, мисля, че е готова, защото дори и да има нови техники, които навлизат в ортопедията и травматологията, те в никакъв случай няма да бъдат в тежест на здравната система, напротив – ще ни подпомагат както за по-доброто лечение на пациентите, така и за по-бързото им възстановяване, защото когато се използват мининвазивните методи на лечение, те водят до по-леки травми, които се нанасят от хирурга или ортопеда, и съответно – по-бързо възстановяване.

Смятам, че поне в нашата специалност – ортопедията и травматологията, се прави всичко възможно максимално бързо да бъдат обслужени пациентите и да имат достъп до наистина качествена медицина. Имплантологията се разви изключително бързо, навсякъде има възможност пациентите да получат най-доброто. Независимо дали ще бъде в "Пирогов", в Търговище, Бургас или някой по-малък град, навсякъде има развита ортопедия и травматология, независимо от нивото на компетентност на болницата, и колегите знаят какво да правят.

За съжаление не бих казал, че системата е готова да заплати напълно инструментариума и имплантите. Това, за което със сигурност се договорихме със здравната каса, е от 1 декември да започне реимбурсирането на раменните и лакътните протези, което е едно добро начало. Досега се реимбурсираха частично само коленни и тазобедрени стави.

В момента пациентите плащат между 3500 и 5000 лв. в зависимост от това какво е изделието и типът протеза. Това са едни по-бутикови протези, отколкото тези, свързани с тазобедрената и колянната хирургия, и затова тяхната цена е по-висока не само в България, но и навсякъде по света. НЗОК ще реимбурсира 1400 лв. от тази цена и е хубаво, че в страната ще влязат представители на най-добрите световни производители и ще имаме едни наистина иновативни и качествени продукти, които ще ни позволят да подобряваме качеството на живот на нашите пациенти.

Дружеството даде и още едно предложение, което беше прието и се надяваме да влезе в сила от следващата година с Националния рамков договор. То е имплантите при метастатични фрактури при онкозаболявания да бъдат безплатни за пациентите. Така ще можем да поемем изключително тежките случаи, които досега не се лекуваха в България, а в чужбина. Например големи туморни процеси в областта на тазобедрената става, на колянната става, изискващи специфични импланти и протези, ще бъдат правени вече в България от наши екипи съвместно с гост-оператори от Германия, така че да запазим този ресурс тук.

Може би отстрани изглежда, че това не е достатъчно, но все пак е някаква първа крачка, за което съм изключително благодарен за съдействието както на надзорния съвет на касата и нейния председател Жени Начева, така и на управителя на касата д-р Дечо Дечев и подуправителя д-р Йорданка Пенкова, които направиха възможно това да се случи.

Най-честото усложнение при вашите операции не е свързано със самите тях, а с тромбозите и белодробните емболии. Често срещани ли са и могат ли да се предотвратят?

Ние имаме консенсус, който беше разработен и досега важеше за антикоагулантите - инжекционната форма, но в момента се разработва консенсус и за пероралните антикоагуланти, тъй като има вече второ поколение перорални антикоагуланти. В това отношение нашите пациенти са пролифактирани. Естествено, има много рискови пациенти, които независимо от профилактика не могат да бъдат покрити 100%. Това са хора с диабет, с хронични разширени вени, пациенти с генетични дефекти, свързани с образуването на тромби. Когато говорим за една планова хирургия, тези заболявания и състояния се изясняват и е много по-лесно да бъдат предвидени и да се вземат мерки. Когато обаче става въпрос за спешен случай, какъвто е една фрактура в областта на таза или тазобедрената става, или колянната става, която е тежка и като интервенция, и като състояние, тогава много трудно бихме могли да реагираме. Взимат се всички мерки – профилактика, покриване с антикоагуланти в подходящи дози, така че да се постигне максималната превенция.

Дружеството организира за пръв път дискусия по етичните аспекти на специалността, какво се случва?

Искаме да наблегнем отново на етичните норми и взаимоотношенията между колеги – както от една болница и клиника, така и между конкуриращи се болници, защото за никого не е тайна, че в момента има огромна конкуренция между болниците за лечение на пациенти, най-вече в София, Пловдив, забелязва се дори и във Варна. Това, че пациентът е избрал да бъде лекуван от един колега, не е лошо. Лошо е, когато някой на гърба на други колеги се опитва да манипулира пациентите и да им обяснява, че техният избор не е правилен. За съжаление такива случаи зачестяват.

Беше демонстриран случай, в който колегите са си свършили много добре работата, но след това друг колега с лекота е изрекъл пред пациентите негативно мнение. Това е довело до много сериозни действия от тяхна страна – те са завели дело срещу операторите. Вероятно ще бъдат оправдани, но въпреки това насаждането у пациентите на съмнения в компетентността на лекарите е проблем за гилдията.

Всеки пациент има право на второ, на трето мнение, но в никакъв случай не може да бъдеш неколегиален и докато се мъчиш да спечелиш пациента, с лека ръка да кажеш, че човекът преди теб нищо не е направил, нищо не разбира, че не е професионалист. Това беше акцентът на тази сесия.

Това се случва заради високата конкуренция в специалността в София и големите градове ли?

Конкуренцията в София наистина е висока, тя вече има над 2 млн. души население, но това, че е толкова силна, не я прави вредна. Тя е много полезна. В крайна сметка болниците, които предлагат качествено и комплексно лечение, не са толкова много. И доказаните специалисти, които могат да поемат тежки случаи, го правят. Сериозните случаи по правило се насочват към големите университетски болници. Има достатъчно лекари и за по-леките случаи.

Не се ли получава обиране на черешките на тортата от болници, които лекуват само по-леки случаи?

Виждали сме много случаи и за съжаление "черешките на тортата" след това идват да се долекуват при нас в "Пирогов". В никакъв случай обаче не смятам, че има ортопед в София, който страда от липса на пациенти.

Имат ли интерес младите лекари към вашата специалност?

Категорично смятам, че нашата специалност е изключително атрактивна и желана от младите колеги, които завършват медицина. Тя е много бързо развиваща се, а нашите пациенти се възстановяват в рамките до 2-3 месеца и може би е специалността, която носи изключително голяма удовлетвореността от работата в сравнение с всички останали. При нас виждаме пациента напълно излекуван след няколко месеца и това е изключително радостен момент и за двете страни.

Нашата специалност си остава мъжка, макар че съвременните оперативни техники позволяват да не се използва толкова много физическа сила при работата. Получава се така, че 95% от травматолозите са мъже и едва 5% са жени. Естествено фината хирургия е област на дамите и по-лесно се възприема от тях – съвсем фините, елегантни техники като хирургията на ръка, на ходило са тяхната стихия.

Интервюто взе Десислава Николова

Все още няма коментари
Нов коментар