Д-р Стоян Пеев: 30% от всички аномалии в детска възраст са в областта на пикочно-половата система

Завеждащият отделението по детска урология на УМБАЛСМ "Пирогов" пред "Капитал Здраве"

Д-р Стоян Пеев, завеждащ отделението по детска урология на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"
Д-р Стоян Пеев, завеждащ отделението по детска урология на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"
Д-р Стоян Пеев, завеждащ отделението по детска урология на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"    ©  Надежда Чипева
Д-р Стоян Пеев, завеждащ отделението по детска урология на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Във втория конкурс на вестник "Капитал" и биофармацевтичната компания AbbVie "Иновации и добри практики в здравния сектор" участваха общо 52 проекта, а в конкурса бяха представени най-големите университетски държавни и частни болници в София, Пловдив, Варна, Русе и др. Сред финалистите в него са авторски колективи, лекарски екипи, неправителствени организации и обединения на специалисти.

Конкурсът ни запозна с изключителни достижения на медицината и фармацията в България. Благодарим на участниците в конкурса, че са тук и имат силата и способностите да лекуват и помагат така. Журито беше изключително затруднено в определянето на победителите и това се случи с изключително малки разлики между проектите. Смятаме, че обществото трябва да познава още по-добре какво се случва в българското здравеопазване, голямата хирургия, голямата наука и медицината на бъдещето. Затова ще обобщим постъпилите проекти и те ще бъдат представени на читателите на вестник "Капитал" в отделно издание.



Второ място

Носители на приза са проф. д-р Диян Енчев, завеждащ секцията по травматология на университетската болница за спешна медицина "Пирогов", и д-р Стоян Пеев, завеждащ отделението по детска урология в "Пирогов", и техните екипи. Наградата е за най-сложната урологична операция, която се извършва на бебета на двумесечна възраст. Екстрофията на пикочния мехур е най-тежкото вродено заболяване в урологията. В този случай детето се ражда без затворен тазов пръстен, без част от предната коремна стена, пикочния мехур и половите органи. Ако не се оперира, детето ще бъде с постоянно изливане на урина на коремната стена, неправилна стойка и походка.

Лекарите формират смесен екип от детски уролози и травматолози за лечение на децата с тази аномалия в най-ранна възраст – през първите два месеца от раждането на детето. До момента са оперирани 12 деца, като при тях са направени и допълнителни операции за изграждане на половите органи и корекция на изпускането на урината на 3-4-годишна възраст.

От името на проф. Енчев наградата прие проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Наградата връчи д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз.

"Благодаря на журито, което ни е оценило така високо. Аномалията, за която говорим, е най-тежката в детската урология и изисква задължително участието на интердисциплинарен екип. Благодарение на възможността да съчетаем нужните специалисти в "Пирогов" децата имат възможността за нормално развитие в бъдеще. Благодаря на проф. Балтов за координационното ръководство и на екипите на детската урология и детската травматология", каза д-р Пеев.

Д-р Стоян Пеев е завършил Медицинския факултет на Медицинския университет - София. През 2001 г. започва работа като лекар ординатор в Центъра за спешна медицинска помощ - гр. София. Шест месеца по-късно е специализант в Секцията по спешна и детска урология на "Пирогов". От 2007 г. е главен асистент към същото звено в университетската болница по спешна медицина. Д-р Пеев е преминал редица курсове и обучения, за да надгради уменията си и да се утвърди като един от добрите уролози в България. През 1999 г. е бил на клиничен стаж по урология в Словакия, по акушерство и гинекология в Испания, по ендоурология в България, преминал е специализиран курс по бъбречна трансплантация при деца и по детска урология и трансплантация в гр. Париж, Франция. От есента на 2018 г. д-р Пеев оглавява отделението по детска урология на "Пирогов".

Какво представлява вродената аномалия, с чиято операция спечелихте награда?

Екстрофията на пикочния мехур е най-тежката аномалия в детската урология. Тя представлява вродена липса на предна стена на пикочния мехур, предна стена на мускулите на коремната стена и незатваряне отпред на тазовите кости. В следствие на това бебето се ражда с отворен дефект на долната част на коремчето, откъдето се вижда задната стена на мехура и урината се излива директно на кожата. Аномалията се среща и при двата пола, като честотата е по-висока при момченцата - 1.5 към 1. В нашите среди се казва, че тази аномалия е един от неуспешните опити на Бог при създаването на човека. Тя може да бъде съчетана и с други аномалии на вътрешните органи. Това, което ние правим като интердисциплинарен метод заедно с травматологичния екип на проф. Енчев, е операция на детето около втория месец от раждането. При нея се счупват тазовите кости от двете страни на определено място, което позволява сгъването и зашиването на таза, така че да се формира един тазов пръстен, който да бъде основа за затварянето на коремната стена и впоследствие да даде стабилност на човешкото тяло и походката на децата.

При тази комбинирана операция, която продължава приблизително 7-8 часа, едновременно с реконструкцията на тазовите кости правим затварянето на пикочния мехур, като целим да се създаде един задържащ механизъм в областта на мехурната шийка, който да възпрепятства постоянното изпускане на урина. Затварят се пикочният мехур, предните коремни стени и кожата, така че детето след тази операция вече няма външен дефект. Целите на тази операция са две – да не се позволява постоянно изпускане на урината и да се предпазят горните пикочни пътища (уретерите и бъбреците). След затварянето на мехурната шийка налягането в пикочния мехур се увеличава и има опасност след първата операция да започнат инфекции на горните пикочни пътища, които могат да бъдат много опасни. По тази причина много често на възраст от около 3 до 5 години правим последваща операция, при която запазваме уретерите и увеличаваме обема на пикочния мехур. Тогава може да се наложи да се доизгражда мехура с част от тънкото черво и/или да се създаде изкуствена комуникация между повърхността на кожата и мехура, най-често с помощта на иначе ненужния апендикс. При момченцата тази аномалия е съчетана и с еписпадия - липса на предната част на пениса. Затова на по-късен етап (между 3- и 4-годишна възраст) се налага операция, при която се затваря и се оформя пенисът, за да има възможно най-близък до нормалния си вид. При момиченцата тази аномалия е съчетана и с вродено разцепване на клитора на две, при което ние още на първата операция го зашиваме и оформяме малките срамни устни. След първата манипулация поради частта, която се извършва от травматологичния екип на проф. Енчев, имаме принудително фиксирано положение за около 30 дни за детето, като ние използваме за това хамак, за да помогнем за зарастването на костите.

Организмът на децата успява ли да израсте операцията?

Да, организмът на децата има способността много бързо да се възстановява от всички преживени интервенции и вследствие на операцията се получава допълнително срастване на хрущялите, което осигурява стабилен пръстен за тяхното движение, за нормалната им походка, за вграждането им в социалния живот.

На каква възраст е сега първият ви пациент?

Първият ми пациент вече е ученик на 15 години, играе футбол, вратар е на футболен отбор, ходи на училище и е щастлив млад човек.

Какви са най-честите операции, които извършвате?

Детската урология покрива всички заболявания на пикочно-отделителната и половата система при момченцата на възраст от 0 до 18 години. Много висок процент от нашите заболявания са т.нар. вродени аномалии. Трийсет процента от всички аномалии в детска възраст са в областта на пикочно-половата система. При нас оперираме вродените аномалии на бъбреците, уретерите, пикочния мехур, уретрата, аномалиите на пениса, като една от най-честите е хипоспадията. Тя представлява недоразвитие на уретрата при момченцата, вследствие на което отворчето, от което излиза урината, не се разполага на върха на члена, а на по-ниско ниво по предната му страна и при тежките случаи дори до основата на тестисите. Тази аномалия e съчетана в 90% от случаите с изкривяване на членчето и се налага операция. Ние се ангажираме и със заболяванията на половите органи – много често се срещат задържани тестиси, фимозата, хидроцеле (течност в обвивката на тестисите). Отделно се занимаваме и с бъбречнокаменната болест в детска възраст, която налага хирургично лечение.

Каква част от тези операции са отворени и каква мининвазивни?

Благодарение на съвременните инструментариуми и методики 95% от лечението на бъбречнокаменнната болест при нас е ендоскопско (през уретрата, която е естественият отвор на пикочно-половата система) или перкутанно (през кожата на лумбалната област се достига директно до бъбрека). По тези начини ние можем да манипулиране в кухините на уретрата, пикочния мехур, уретерите и бъбрека, където разбиваме камъните с лазер.

Отворените операции се използват при лечението на половите органи, вродените аномалии, туморните заболявания или по-комплексни или усложнение случаи.

Каква е причината да сте единственото отделение по детска урология? Има ли интерес към вашата специалност?

Най-вероятно една от причините е, че урологията не е толкова известна специалност в медицината. Освен това в България хирургичното лечение на пикочно-половата система в детска възраст се поема от уролозите, докато в световен и европейски мащаб тези случаи най-често се лекуват от детски хирурзи, специализирани в тази област. Нашата клиника е формирана като специализирана за детска урология още от създаването й от академик Н. Минков през 70-те години на миналия век и се е запазила като такава.

Колко пациенти имате годишно?

Годишно лекуваме над 1200 пациенти. Обслужваме цяла България. Ние сме уролози, които сме строго специализирани в детската област, имаме огромен контингент от пациенти и се стараем да поддържаме високо професионално ниво.

Достатъчно добре ли е финансирана вашата дейност по здравната каса?

Винаги може да се иска и повече. Като цяло няма строго определени клинични пътеки за деца или за възрастни. Те са разделени според заболяванията в областта на урологията. Но има случаи, като тази рядка аномалия, за която говорихме, при които клиничната пътека е остойностена за около 2500 лева, които не са достатъчни. Престоят на едно дете с този тип тежка аномалия при нас е минимум месец и половина. Отделно от това то има нужда от постоянно антибиотично лечение, от обезболяване, от наблюдение, от консумативи.

Какво притеснява родителите, когато разговаряте с тях преди операциите?

Много важно е родителите да бъдат добре осведомени за заболяването, за методите, които прилагаме, за успеваемостта на съответните техники, защото решението за операцията е изцяло тяхно. Хората винаги идват с големи очаквания и надежди и трябва да бъдат добре запознати и с възможните усложнения и изходи на една операция. От особена важност е и самият лекар да притежава и т.нар. плацебо ефект, т.е. да може да убеди родителите и пациентите в своите качества и в резултатите, които ще постигне.

Интервюто взе Десислава Николова

Все още няма коментари
Нов коментар