Слънчевият витамин

Недостигът или липсата на витамин D водят до нежелани последствия за организма

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нарушения на минерализацията на костите и намаляване на костната плътност. Това е крайният резултат от недостатъчния прием или изобщо от липсата на витамин D в организма.

"За съжаление национално представително проучване, проведено в България през 2012 година, констатира, че 76% от българите имат недостиг на витамин D", отбелязва д-р Антон Тирков, експерт "Медицинска информация и обучения" в "Софарма трейдинг".

Защо е важен

Витамин D, известен още като слънчевият витамин, има многобройни роли в организма. "Той помага за поддържане на здравето на костите, зъбите, имунната система, мозъка и нервната система. Оказва влияние при регулирането на нивата на инсулин и превенция на диабет тип 1 и 2, подпомага белодробната функция и здравето на сърцето, влияе благотворно върху процесите, участващи в развитието на рак, оказва благотворно влияние при бременност (намален риск от цезарово сечение и др.), както и при аутизъм, болестта на Алцхаймер и други мозъчни нарушения. Смята се, че витамин D е превантивно средство за някои автоимунни заболявания, високо кръвно налягане, невромускулни заболявания, остеопороза, хронични болки, настинка", изброява д-р Антон Тирков.

"Въпреки името си това не е обикновен витамин, а стероиден хормон, който има способността да влияе на около 2000 гена в човешкия организъм. Важен ген, който витамин D регулира, е например способността на организма да се бори с инфекции и хронично възпаление. Освен това той произвежда над 200 антимикробни пептида, най-важният от които е кателицидин, естествено срещащ се широкоспектърен антибиотик. Това е едно от обясненията защо витамин D е толкова ефективен срещу настинки и грип", обобщава д-р Тирков.

Кои са източниците

Добри хранителни източници на витамин D са млякото и млечните продукти, рибата, яйцата (жълтък), гъбите и др. "За разлика от "класическите" витамини, които непременно трябва да бъдат приемани с храната, витамин D може да бъде синтезиран и в организма, като за целта е нужно излагане на кожата на слънчеви лъчи (UV радиация). В процеса на производство участват черният дроб и бъбреците", коментира д-р Петър Димов, дм, главен асистент в катедра "Патофизиология към Медицински университет - Пловдив, медицински и регулаторен консултант - Queisser Pharma Bulgaria LTD.

Според лекарите най-добрият начин за набавяне на здравословни количества витамин D е чрез излагане на слънце всекидневно. "Честото излагане на слънце или друг метод за набавяне на витамина е важно, тъй като витамин D се разгражда бързо от организма и е необходимо постоянно неговото попълване. Тъй като през студените месеци цялостното излагане на тялото на светлина е ограничено, от изключителна важност е да се обърне внимание на здравословно и разнообразно хранене, а при нужда и от суплементация (приемане на хранителни добавки) и солариум. За повечето хора излагане на слънце между 5 и 15 минути 2-4 пъти в седмицата е достатъчно, за да дадат на тялото възможност да произведе необходимите му количества витамин D", обобщава д-р Антон Тирков.

При дефицит

Най-забележими примери при дефицит на витамин D са слаба имунна система, болка и слабост в стави, сухожилия и мускули. Недостиг на витамина се свързва и с някои по-тежки заболявания като остеопороза, диабет и рак, предупреждава д-р Антон Тирков. Според него основните външни симптоми за дефицит на витамин D са болка в костите и липса на мускулна сила. "При някои хора обаче симптомите могат да са по-фини и трудно доловими. Но дори и без осезаеми признаци малкото количество витамин D в организма може да допринесе за развиването или увеличаването на редица заболявания", предупреждава д-р Тирков. И изброява: сърдечносъдови, диабет, рак, когнитивни увреждания при възрастните хора, тежка форма на астма при децата, високо кръвно налягане, акне, различни алергични прояви, автоимунни заболявания. Възможно е също развитие на болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, деменция, депресия, бъбречна недостатъчност, артрит. Сред ужасните последици от липсата на витамин D са също хронична умора, простуда, различни бактериални и вирусни инфекции, образуване на стоматологични кухини и недобре координирани зъби, развитие на парадонтоза, остеопороза, болка, ревматоиден артрит, рахит, чести спортни травми, хронична обструктивна белодробна болест, туберкулоза, псориазис, изброява д-р Тирков.

"Симптомите на недостиг на витамин D обикновено са свързани с нарушения на минерализацията на костите поради смущения в калциевия метаболизъм, от което следва намаляване на костната плътност. Често дефицитът на витамин D се открива случайно и не е препоръчително да чакаме проява на симптоми, за да вземем мерки. В случай на тежък дефицит при деца може да се развие рахит", казва д-р Петър Димов. И припомня, че типично време от годината за допълване на диетата с витамин D са студените месеци, но предвид че животът на съвременния човек преминава в огромната си част на закрито, е нужна учестена профилактика през цялата година. "Известен факт е, че витамин D подпомага нормалното функциониране на имунната ни система, а този ефект е още по-добре изразен, ако се комбинира с прием на антиоксиданти, например витамин C", съветва д-р Петър Димов.

Рискови групи

Има няколко рискови групи, за които е установено, че е необходимо повишено внимание и допълнителна информираност за витамина, предупреждават лекарите. "Сред рисковите групи са кърмените бебета, защото кърмата е най-добрата храна за новородените, създадена директно от природата, но чрез нея е трудно да бъде предаден витамин D от майчиния организъм. Поради тази причина е важно бебетата да бъдат извеждани на разходки от най-ранна възраст. По препоръка на педиатър често се предписва и хранителна добавка под формата на капки с витамин D", коментира д-р Антон Тирков.

Хората в напреднала възраст също са застрашени. "Те не само прекарват по-малко време на открито, но с годините кожата им не успява да синтезира витамин D така ефективно, както млад организъм. Хората с тъмна кожа също са в рисковите групи. По-големите количества от пигмента меланин в кожата водят до намалената ѝ способност да синтезира витамин D от слънчевите лъчи и поради тази причина препоръчителните стойности за дневно излагане на слънце за тази група са завишени", обяснява д-р Антон Тирков.

Трябва да внимават и тези, чиято работа ги възпрепятства да излизат навън, както и тези, които избягват разходките или носят дрехи, обхващащи цялото тяло. Хора със специфични болести също попадат в рисковите групи. "Витамин D e мастноразтворимо съединение, което означава, че при заболявания с нарушен обмен на мазнините в тялото той не успява да бъде усвоен ефективно. Специално внимание на витамин D трябва да обърнат и хората с наднормено тегло, тъй като по-големите количества подкожни мазнини изискват по-големи количества витамин D", казва д-р Антон Тирков.

Допълнителен прием

С напредване на възрастта или при наличие на някакви заболявания собствената продукция на витамин D обикновено е недостатъчна. "Поради радикална промяна на начина на живот през последния век хората прекарват все по-малко време на открито, което рефлектира върху статуса на витамин D. Поради тази причина допълнителният прием на витамин D е от първостепенно значение", заключава д-р Петър Димов. Той цитира Наредба 1 на МЗ от 2018 г. за физиологичните норми за хранене на населението, според която препоръчителните дози за прием на витамин D за възрастни в България са 15 mcg, или 600 UI (международна единица). "Тези норми обаче са само с профилактична цел, а не при наличие на дефицит", уточнява д-р Петър Димов.

"Според ендокринолози 30-100 ng/ml от витамина са нужни на човека за поддържане на добро здраве. За деца до 1 година 400-1000 UI е препоръчваното дневно количество витамин D за прием на хранителни добавки. За деца от 1 до 18 години - 600-1000 UI/дневно, а за възрастни - 1500-2000 UI/дн.", препоръчва д-р Антон Тирков. Според него при здрави индивиди витамин D може да се приема профилактично в есенно-зимния сезон, а хората с доказан дефицит трябва да го приемат целогодишно, като на 6 месеца трябва се изследва серумното ниво на витамин D и да се прецезира дозата.

"При избор на продукт, съдържащ витамин D от водещо значение е дозировката, както и фирмата производител. Нужното количество витамин D може да бъде прието под различни форми - таблетни, капсулни, дори и като разтворима таблетка", изброява д-р Петър Димов.

Според д-р Антон Тирков най-добър е приемът на витамин D3 в течна форма заради по-добрата усвояемост и възможността за удобно дозиране.

Може ли да се предозира

"Съществуват проучвания, в които при хора са прилагани дози, многократно по-високи от препоръчителните и то за продължителен период от време, без каквито и да било нежелани реакции. В следствие на това можем да допуснем, че приемът на витамин D под формата на хранителна добавка на практика е безвреден", обобщава д-р Петър Димов.

Изследвания и проучвания са установили, че е почти невъзможно да се получи предозиране с витамин D по натурален начин - чрез излагане на слънце или чрез храна. Почти всяко регистрирано предозиране е било вследствие на прекомерен прием на хранителни добавки, предупреждава д-р Антон Тирков. Според него твърде големи количества витамин D могат да причинят "необичайно високо ниво на калций в кръвта, което от своя страна да доведе до гадене, запек, объркване, учестен сърдечен ритъм и дори камъни в бъбреците".

"И все пак - ако се съмнявате, че имате дефицит на витамин D и не сте сигурни дали трябва да го приемате в профилактична или лечебна доза - най-добре е да се консултирате с лекар", съветва д-р Петър Димов.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • - 3

    Статия от категория "спаси нацията"

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    До коментар [#1] от "vzoran":

    Нещо по-глупаво не можахте ли да измислите?!

    Нередност?
  • 3
    stanmislav peev avatar :-P
    stanmislav peev

    Супер статия! В нашия блог преди 2 седмици публикувахме също доста обширна статия за витамин Д, ако имате интерес, прочетете я - https://www.topforma.bg/articles/vitamin-d/

    Нередност?
Нов коментар