🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Грижата за болни и възрастни е призвание също като медицината

Трябва да обичаш пациентите си, да им дадеш сигурност и да ги уважаваш за всичко, което са дали на обществото, казват създателите на хоспис "Зора"

Можем да помогнем на семействата да се съхранят, без да лишават от грижи нито близките си, нито децата, казват д-р Боряна Иринкова (вляво) и проф. д-р Ива Петкова.
Можем да помогнем на семействата да се съхранят, без да лишават от грижи нито близките си, нито децата, казват д-р Боряна Иринкова (вляво) и проф. д-р Ива Петкова.
Можем да помогнем на семействата да се съхранят, без да лишават от грижи нито близките си, нито децата, казват д-р Боряна Иринкова (вляво) и проф. д-р Ива Петкова.    ©  Петър Чолаков
Можем да помогнем на семействата да се съхранят, без да лишават от грижи нито близките си, нито децата, казват д-р Боряна Иринкова (вляво) и проф. д-р Ива Петкова.    ©  Петър Чолаков
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Само този, който се е грижил за болен родител, знае какво наистина означава това. Ежедневието се обръща наопаки - чувстваш вина, времето не стига за грижите, работата, партньора, децата, домакинството. Непосилно е, особено ако си на стотици или хиляди километри. Истинско изпитание.

"Преминали сме през това и можем да помогнем на семействата да се съхранят, без да лишават от грижи нито близките си, нито децата", казват създателите на хоспис "Зора". Новооткритият хоспис се намира в столицата, в сградата на комплекс "Зора", където се помещават едноименната очна болница и медицински център.

Хосписът е създаден от семейството на проф. д-р Ива Петкова - дългогодишен национален консултант по офталмология, основател на очната болница. Управител е нейната племенница - също офталмолог, д-р Боряна Иринкова. Майката на д-р Иринкова е анестезиолог-реаниматор.

Не само физическо обгрижване, а и социална среда

"Хоспис "Зора" е посветен на нашата майка и баба. Когато тя се парализира след два инсулта и остава на легло, семейството ни се грижи за нея 21 години. Това се случва през 1995 г. Децата са малки и ходят на училище. Ние трябва да работим. Преживели сме всички трудности и терзания, пред които се изправя всяко семейство в подобна ситуация. Първият проблем е, че някой трябва да не работи, за да гледа болния. На пръв поглед е решение, но един болен човек има нужда от специфична грижа. Дори и за нашето лекарско семейство това беше трудно. Тогава хората търсят външна помощ - обикновено жена, която да идва вкъщи. Но има ситуации, в които човекът изисква денонощна грижа и надзор, а това не е по силите само на една жена. Болният губи социалните си контакти, което също му се отразява зле. Създадохме хосписа с разбирането и опита, който имаме - да осигурим на възрастните хора не само физическо обгрижване, а и социална среда", казват проф. Ива Петкова и д-р Боряна Иринкова.

Грижата за болни и възрастни изисква специална нагласа. Тя, също както медицината, е призвание, посочва проф. Петкова. Трябва да обичаш пациентите си, да им осигуряваш социални контакти, да им предложиш сигурност, комфорт и достойнство в последните години от живота. Да ги уважаваш за това, което са дали на обществото, да ги изслушваш и цениш.

Това е философията на създателите на хоспис "Зора", които благодарение на личния опит и медицинското образование подбират и обучават екипа. Услугите са добре обмислени и целта им е да бъдат в помощ на всички заети хора, които желаят родителите им да бъдат гледани професионално в отлични условия, да не губят социалните контакти и достойнството си.

Денонощна грижа и дневен стационар

Хосписът предлага както постоянна денонощна грижа за възрастни и болни, така и дневен стационар в добра социална среда, с осигурени различни занимания. Разполага с 21 стаи за по един или двама души. Обзавеждането е правено по поръчка, мобилно е и може да се премества или комбинира. Има специално обзаведени стаи за трудноподвижни и тежко болни пациенти.

Това е единственото място в столицата, предлагащо целодневен пансион и възможност за прием на хора с намалено зрение. Предстои закупуване на специфично оборудване, което да им помага да не губят връзката със света. Огромното предимство на хоспис "Зора" е, че е създаден и проектиран специално за да бъде хоспис, намира се в една сграда с болница, медицински център, лаборатория, което при нужда може да осигури бърза и навременна реакция на работещите тук лекари. Това е трудно при заведения от такъв тип, намиращи се извън градовете. Добре поддържана градина осигурява нуждата от разходки и зеленина.

Обратна връзка за роднини на разстояние

Хората живеят все по-дълго, но застаряващото население има нужда от адекватни грижи и това е световна тенденция. За работещите в София, но с възрастни родители в страната, почти винаги настъпва моментът на размисъл дали не е време те да се преместят тук. Живеещите в чужбина не могат нито да намерят, нито да контролират дали за родителите им се полага адекватна грижа, особено ако разчитат на приходящи в дома болногледачи. "Имаме изградена цялостна концепция за обратна връзка, платформи за видеоконференции, мобилни устройства, с които родителите да се чувстват свързани с децата си", посочва д-р Иринкова.

Хоспис "Зора" има разрешение за дейност от 1 март, но започва да приема пациенти едва сега. Създателите смятат, че не е етично да отворят по време на извънредното положение, докато не се отговори на всички въпроси около пандемията от коронавирус. Вече имат и готово решение за безопасността на всички настанени - тестове за персонала, тестове преди постъпване, настаняване в самостоятелни стаи.