🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Договорът с фонд "Асистирана репродукция" ще даде по-голям шанс на пациентите

Д-р Мефтуне Шефкетова, началник на Центъра за асистирана репродукция на "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда"

Договорът с фонд "Асистирана репродукция" ще даде по-голям шанс на пациентите
Договорът с фонд "Асистирана репродукция" ще даде по-голям шанс на пациентите
   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил: Д-р Мефтуне Шефкетова е началник на Центъра за асистирана репродукция на "Аджибадем Сити клиник Болница Токуда". Има над 10-годишен опит в процедурите, спомагащи диагностицирането на инфертилитета при двойката - ултразвукова диагностика, хистеросалпингография, както и в хирургични дейности като хистероскопия, лапароскопия.

Наскоро сключихте договор с фонд "Асистирана репродукция". Как това ще помогне на повече двойки да осъществят желанието си да имат дете?

Тази крачка е много важна за нас, защото за нас нашите пациенти са на първо място. Сключването на този договор ще даде възможност на много двойки да направят инвитро процедура, ако досега финансовата страна ги е спирала.

В световен мащаб инвитро процедурите са доста натоварващи финансово и много пациенти теглят големи кредити, за да сбъднат своята мечта. Фондът за асистирана репродукция подпомага финансово такива двойки. При определени критерии той им осигурява четири безплатни процедури. Отскоро се предоставя и финансиране на онкоболни момичета, които имат нужда да замразят яйцеклетки, а също така и на пациенти с генетични заболявания, при които задължително трябва да се направи инвитро процедура с последващо изследване на ембриона, което също представлява сериозна сума.

До момента ние работехме с пациенти, които самофинансираха процедури, като сме се опитвали да ги подпомогнем по всякакъв начин - и ние, и ръководството на болницата. Участвали сме в много благотворителни мероприятия, но не успяваме да стигнем до всички нуждаещи се. Така че тази крачка ще даде шанс на много пациенти, които са искали да пристъпят към инвитро процедура.

Какви са изискванията на фонда?

Изискванията на фонда малко се промениха в последните години и тези, които трябваше да покрием, са 100 процедури инвитро, 25% клинични бременни и 15% родени деца за новооткрит център. Ние трябваше да изчакаме, за да се родят тези бебета.

Смея да се похваля, че ние не само покрихме критерия от 25%, а покрихме и световните критерии, защото успеваемостта за този период при нас като новооткрит център е 35.5%. Успеваемостта при инсеминация в световен мащаб е между 10 и 15%.

Къде се намирате спрямо най-добрите практики в световен мащаб?

Преди откриването на центъра бяхме изпратени на обучение в "Аджибадем Маслак" в Турция, където успеваемостта е много висока. Изяснихме си, че в България възрастовата група на нашите пациентки е много по-висока - тук тя е между 37 и 42 години. Има разлика в работата с пациентка на 25 години, която има прекрасен яйчников резерв и при която си осъден на успех, а съвсем различно е да постигнеш такъв висок процент на успеваемост при пациентка с 2-3 неуспешни инвитро процедури, която е на 40 години и при която е предизвикателство и изкуство да постигнеш бременност. Тъй като в началото нямахме договор с фонда и процедурите бяха платени, много двойки отиваха в други клиники. При нас се върнаха най-трудните и неуспешни случаи. Препоръчваме на двойките да не чакат дълго, но все още в обществото ни има много табута и недостатъчна информация за възможностите.

Двойките си казват, че живеят в 21-ви век и има инвитро. То обаче не е панацея, защото за него е необходим добър генетичен материал, който може да се получи в по-ранна възраст. Съвременната жена трябва да знае, че има алтернатива. Например, ако е на 36 години и още гони кариера или не е срещнала мъжа на живота си, е препоръчително да посети център за асистирана репродукция, за да провери какво се случва с яйчниковия й резерв, и ако не е добър, има възможност да си замрази яйцеклетки.

Какви са последните световни протоколи в инвитро процедурите и как те увеличават успеваемостта?

Ние се стремим да се водим по всички европейски и световни гайдлайни и протоколи. В нашия център не допускаме да се извършват процедури, за които няма доказателства, че са успешни и безвредни за нашите пациенти. Новите световни тенденции, от които сме част, касаят подбора на яйцеклетки и сперматозоиди, за да дадем началото на една успешна бременност.

Как ви се отрази забраната за дейност по време на COVID-19?

Ние следяхме европейските и американските гайдлайни и преустановихме дейност веднага след като такива решения бяха взети в тези държави. В началото коронавирусът беше свързан с много неизвестности и ние избрахме здравето на нашите пациенти.

Имахме брожения от пациенти, които виждаха, че други клиники работят, но аз им обясних, че за нас е важно пациентката първо да бъде здрава бременна, а след това и здрава майка и да наблюдаваме придружаващите заболявания. Притеснявахме се най-много за пациентките с изчерпващ се яйчников резерв, защото за тях всеки месец е ценен, и започнахме процедурите възможно най-бързо, след като имаше сигурност.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал