🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Janssen е сред най-бързо растящите фармацевтични компании в България

Руслана Тончева, изпълнителен директор за България, Албания и Северна Македония на Janssen

Капитал
Капитал
Капитал    ©  Надежда Чипева
Капитал    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил: Руслана Тончева е изпълнителен директор за България, Албания и Северна Македония на Janssen, една от водещите иновативни фармацевтични компании в света, част от семейството на компаниите на Johnson&Johnson. Експерт с повече от 15 години опит във фармацевтичния бизнес, тя е заемала множество местни и международни ръководни позиции в мултинационални иновативни фармацевтични компании, преди да оглави екипа на "Janssen България". Руслана Тончева има магистърска степен по икономика от УНСС - София, и магистърска степен по бизнес администрация от Rotterdam School of Management, Холандия. Гост-лектор е в Webster University Geneva и Американския университет в България.

Историята на Janssen започва през 1953 г. в белгийския град Берсе. Млад лекар на име Пол Янсен създава изследователската лаборатория Janssen Pharmaceutica. По това време голяма част от произвежданите лекарства представлявали комбинация от вече съществуващи химични съставки. Д-р Пол осъзнавал, че бъдещето се крие в разработката на оригинални молекули с иновативен механизъм на действие. Успехът идва бързо и петата молекула, която д-р Пол синтезира, притежава изключителни терапевтични свойства. В хода на дългата си кариера той има повече от 100 патента. Днес 10 от лекарствените продукти на Janssen са в списъка на основните лекарства на СЗО, последният от които е за лечение на белодробна мултирезистентна туберкулоза. Компанията се фокусира в ключови области в медицината, а именно онкология, невронауки, имунология, инфекциозни заболявания и ваксини, сърдечно-съдови и метаболитни заболявания и пулмонална хипертония.

Изминалата година беше много динамична за "Janssen България". На първо място, възобновихме директните си бизнес операции в България, създадохме нова структура и екип. Едновременно с това грижата за всички наши пациенти беше приоритет и пуснахме на пазара продукти за лечение на множествен миелом, първия инхибитор на интерлевкин-23 в имунологията за лечение на плакатен псориазис, както и четирикомпонентно антивирусно лекарство за лечение на инфекция с човешки имунодефицитен вирус тип 1. Предстои ни да пуснем на българския пазар и нов медикамент за лечение на рак на простатата съвсем скоро. Приключихме и придобиването на продуктите на "Актелион", които вече се маркетират от Janssen в България. Също така пуснахме и онлайн платформата Janssen for Patients (J4P), която е уникална концепция за подкрепа на пациентите, техните близки и тези, които се грижат за тях. www.janssen4patients.com се оказа много необходима и търсена платформа. От стартирането й до днес 1 на всеки 30 българи е посетил сайта да търси информация.

Работата ни се промени много в условията на пандемия, като нашият основен приоритет са безопасността на служителите ни и грижата за пациента. През изминалите 3 месеца бяхме фокусирани върху две основни направления - надеждни доставки на нашите медикаменти, за да осигурим непрекъснато лечение на пациентите ни, както и адекватен и навременен достъп до информация за медицинските специалисти. "Janssen България" премина много бързо, плавно и адекватно към дигитални и дистанционни канали за работа и подкрепа на медицинските специалисти, разбирайки тежестта на ситуацията и натовареността, в които работят те. За нас е много важно да бъдем истински партньори в тези предизвикателни и трудни времена за всички. За съжаление достъпът до лечение и диагностика на пациентите беше (и все още е до голяма степен) силно затруднен. На практика новодиагностицирани пациенти почти нямаше, проследяването на съществуващи пациенти в областите, в които ние работим, беше много ограничено. Най-потърпевши от тази криза са хронично болните пациенти, основно в онкологията, автоимунните заболявания и психиатрията. Особено уязвими в тази ситуация са психиатричните пациенти, към които ние в Janssen подхождаме с голяма грижа като водеща компания в развитието на дългодействащите терапии в шизофренията, която в момента засяга почти 4 млн. души в Европа и около 70 000 души в България. Фармацевтичният пазар ще се възстанови, когато пациентите получат отново пълен достъп до диагностика и лечение и това трябва да стане във вече подобрен и осъвременен формат. Държавните институции трябва да предприемат холистични мерки, които са за цялостната по-добра грижа за пациента и трябва да са в посока на електронно здравеопазване, дигитализация, телемедицина и всякакви вече прилагани успешно от години в други страни мерки за осигуряване на улеснена, безопасна и непрекъсната грижа за пациентите. Радвам се да видя, че в момента се обединяват усилията на държавните институции, пациентските организации, медицинските дружества и фармацевтичните компании и се полагат основите на партньорска работа в тази посока.

Безпрецедентните нива на партньорство между обществените здравни организации и академични институции, както и сътрудничеството в рамките на фармацевтичната индустрия ще бъдат от решаващо значение за справяне с тази глобална пандемия. Johnson & Johnson бързо се ангажира с многопрофилен отговор на COVID-19 и нашите екипи усърдно работят от януари 2020 г. След сътрудничеството с учени в множество академични институции ваксинните конструкции бяха тествани, за да се идентифицират онези, които са най-обещаващи за създаване на имунен отговор при предклинични тестове. Въз основа на тази работа Johnson & Johnson определиха водещия кандидат за ваксина срещу COVID-19 (с двa резервни варианта), който ще премине в първите производствени стъпки. При ускорени срокове компанията се стреми да започне клинично проучване фаза 1 през септември 2020 г., като клиничните данни за безопасност и ефикасност се очаква да бъдат налични до края на годината. Това може да позволи наличието на ваксина за спешна употреба в началото на 2021 г. Целта ни е да се доставят повече от един милиард дози от ваксината в световен мащаб с нестопанска цел.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wlr26637645 avatar :-|
    wlr26637645
    • - 1
    • + 2

    Слабо.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал