🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Димо Гатев: Един на всеки 10 пациенти с Крон получава фистули

Автоимунните заболявания имат редица усложнения

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Димо Гатев е заместник-председател на Българската асоциация болест на Крон и улцерозен колит (БАБКУК). Той е пациент с болест на Крон от 2004 г. Завършил е висше образование в Техническия университет - София, специалност "Електроника и автоматика", в момента работи в IT сферата.

Какво представлява болестта на Крон, какви са нейните усложнения, как протича и къде и с какво най-често се срещат пациентите?

Става въпрос за две автоимунни заболявания, хронични възпаления на червата - болестта на Крон и улцерозният колит. Болестта на Крон е основно в тънкото черво, но може да обхване и целия хранопровод, докато улцерозният колит е ситуиран основно в дебелото черво. И двете са автоимунни, т.е. имунната система атакува собствените си клетки, като поддържа това възпаление. Тези болести засягат работоспособната част от населението в активна възраст и пречат на много пациенти да изпълняват служебните си задължения, което естествено рефлектира върху работодателя и държавата, които трябва да плащат болнични листове и отсъствие от работа, както и основно върху качеството на живот на тези млади хора.

Какви са първите признаци, как се диагностицира и лекува болестта на Крон?

Първите признаци са болки в стомаха, при някои хора се забелязват и чести изхождания. Тъй като става въпрос за възпаление на тънкото черво, болките не са толкова силни, но има кървене от червото с тъмночервен цвят. Понеже придружаващо заболяване в случая са хемороидите, при които кървенето е в светлочервен цвят, част от пациентите се притесняват и от тях. Всъщност вътрешното кървене отшумява доста по-трудно и трябва при проявата му пациентите веднага да бъдат прегледани от лекар. При мен лично диагностицирането се случи, след като изгубих над литър кръв наведнъж, което ме принуди да посетя спешно отделение и чрез колоноскопия ми беше установено заболяването. Три или четири дни след това бях само на желирани и щадящи чревната лигавица храни. Усложненията при болестта на Крон са две - стеноза и фистули. Стенозата е стесняване на участък от тънкото черво, което може да доведе до непроходимостта му. Това е крайно и опасно състояние, което задължително трябва да бъде проследено от лекар и да се направи операция. Фистулата е каналче, което се образува най-често между долната част на тънкото черво и съседните органи - пикочния мехур и дебелото черво. Също така могат да излязат и навън към кожата - в долната част на корема или около ануса.

Как се лекуват?

Аз самият имах такива фистули и лечението беше определено от лекарите като активно и пасивно. Активното е с операция под пълна упойка, а пасивното - чрез силен курс антибиотици и престой в болница. Имал съм случаи, в които фистулата образува абсцес, който пък се пука, което е доста неприятно и има опасност от навлизане на гной в кръвта. Един на всеки 10 пациенти с болест на Крон се среща с фистулите. Болните общо с двете заболявания са около 4000 - 5000, предполагаме, че са поне два пъти повече заради трудната диагностика и неясно изразените симптоми. Така че фистулите са голям проблем. Те са много неприятни и заради тях се налага да се отсъства от работа за неопределен период от време. Зная, че има лечение за тях, но засега то не се прилага в България.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал