🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проф. д-р Давид Хаят: Ракът е политически въпрос, защото засяга много голям брой хора и семейства

Ако България има нужда от моята помощ, аз съм готов да я дам, казва авторът на френския антираков план

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Проф. д-р Давид Хаят, дмн, FASCO, е ръководител на отделението по медицинска онкология в болница Pitié-Salpêtrière в Париж, Франция. Преди това е бил президент на Френския национален онкологичен институт в периода 2004-2006 г. Като член на сдружението на клиничните онколози (ASCO) от 1987 г. д-р Хаят работи в Комисията за обучение в областта на онкологията и специалните постижения. Бил е председател на Комисията по международни отношения и е асоцииран редактор на списанието по клинична онкология наред с редица други научни дейности. Участвал е в няколко редакционни колегии за онкология и вътрешна медицина. Той е създател и е първият председател на Френската федерация на медицинските онколози (FFOM) и е носител на Националния орден за високи постижения и на Ордена на Почетния легион.

Ако приемем, че цигарите са 100% вредни, бихте ли могли да класифицирате като проценти останалите храни, тютюневи изделия, напитки?

Трудно е да се направи сравнение кое е най-малко вредно. Най-доброто доказателство за намалена вреда е, че например FDA на САЩ разреши устройството за нагряване на тютюн без горене IQOS да бъде пуснато на пазара, което само по себе си означава, че то не е толкова опасно. Защото FDA няма правомощията да пуска на пазара тютюневи изделия, ако те не са по-малко опасни от традиционните. Така че от гледна точка на сравнението, защото мисията на Световната здравна организация е да определи дали един продукт е вреден или не, а всичко е вредно при тютюна, въпросът не е в абсолютната стойност, а в относителната - дали е по-лошо или по-добро. И очевидно е по-добро. А е-цигарите са дори още по-добри, защото в тях няма абсолютно никакъв тютюн. Има обаче потребители, които ги използват не с никотинов, а с THС резервоар (активната съставка на канабиса), а за да се разреди тя, обикновено се използват масла. В маслата се съдържа витамин Е, а когато витамин Е влезе в контакт с белите дробове, той е много силно токсичен.

Кои са храните, напитките и навиците, които могат да помогнат за предпазване от рака в наше време? Има ли универсална рецепта?

Превенцията на рака преминава първо през откриване и превенция срещу рисковите фактори. Днес ние знаем, че тютюнът, начинът на хранене, хормоните, излагането на слънце, липсата на физическа активност, затлъстяването и много други неща, като вирусите в Африка например, са рискови фактори. След като сме определили рисковите фактори, трябва да определим стратегия за намаляване на вредите, свързани с всеки от тях. Например при тютюна човек трябва да спре да пуши - това е най-доброто, което може да се направи. Но ако не може, е по-добре да пуши е-цигари или изделия без горене. Начинът на хранене също може да бъде подобрен, например с повече плодове и зеленчуци, по-малко червено месо, по-малко обработени меса, да се ядат зеленчуци без пестициди, да се ядат повече зърнени храни и хляб например. И също по-малко алкохол, по-висока физическа активност - тя е необходима поне три-четири пъти седмично. Затлъстяването - човек трябва да се опита да отслабне, да постигне оптимално тегло - това, което наричаме индекс на телесната маса. Излагането на слънце трябва да се избягва между 11 ч. сутринта и 4 ч. следобед. При децата трябва да се избягва напълно. Ето, има толкова много неща, които могат да бъдат направени.

Много пациенти смятат, че трябва да престанат да ядат сладко, за да се предпазят. Трябва ли да премахнем захарта от диетата си?

Захарта не води до рак, това е митология. Това изобщо не е вярно. Но затлъстяването може да доведе и това е ясно на всички. То увеличава риска от много видове рак, в това число на гърдата, на простатата, на дебелото черво - с около 30%. Болните с рак могат да ядат захар, няма проблем. Говори се и че аспартамът причинява рак - това също не е вярно. Говори се, че бялата захар причинява рак - това също не е вярно. Но тъй като хората не разбират каква е тази болест - например появява се рак на гърдата, отстранява се гърдата и три години по-късно се появява рак на черния дроб. Хората не разбират какво е ракът. Затова той е като черна кутия: ние не знаем какво се случва в нея и поради това е много лесна появата на митове.

А какво задължително трябва да правим, за да се предпазим от рак или да елиминираме рисковите фактори един по един?

Да, точно така. Това е като алгоритъм. Трябва да използвате всички възможни начини за избягване на риска. Също и да се ваксинирате - не споменах за това, но ваксинацията срещу човешки папилома вирус и срещу хепатит е изключително важна.

Вие сте един от лекарите, поставили Франция на едно от първите места в света в превенцията и лечението на рака в страната с вашата национална програма. Кое е най-голямото ви постижение в тази сфера и кой е най-големият ви стремеж?

Най-голямото ми постижение е Националният план за борба с рака, за който аз отговарях по времето на Жак Ширак в периода 2002-2006 година. Имаше 70 мерки, една от които беше създаването на Националния институт за рака на Франция, който да контролира, да оценява, да финансира, да стимулира и да разработва всичко в сферата на борбата с рака, включително превенция, скрининг, достъп до лечение, определяне на най-доброто лечение, рехабилитация и социалните аспекти на заболяването. Но сред мерките, които считам, че са определящи, е, че само болници, които могат да демонстрират, че знаят как да лекуват даден вид рак, могат да получат разрешение да го правят. Оттогава всяка болница, обществена, частна или каквато и да е друга, трябва да демонстрира на всеки четири години, че разполага с уменията и знанията, и средствата за лечение на рак на гърдата, на дебелото черво, на белите дробове, и така получава разрешително за провеждане на това лечение. Така можем да гарантираме на всеки френски гражданин, че където и да отиде и да бъде диагностициран с рак, ако болницата приеме да го лекува, тя знае как да го направи. Мисля, че това беше най-важното, което направихме.

България няма антираков план. Според вас какви би трябвало да бъдат първите стъпки, които трябва да направим?

Това е жалко. Първата стъпка е да намерите някого, който да се заеме с изготвянето на национален план за борба с рака, защото това е битка, война и хората не са щастливи в нея. Те трябва да променят навиците си, да се промени системата. Но ако някой има силата и убеждението да го направи, тогава трябва да му се осигури политическа подкрепа. И това, което аз направих, беше да убедя Жак Ширак, френския президент - във Франция президентът има голяма власт - че ракът е политически въпрос, защото засяга много голям брой хора и семейства и предизвиква огромно страдание и безпокойство, и разтърсва съдби. Затова е политически, а не само медицински и научен въпрос. Той беше убеден и реши да направи нещо за френската нация, и тогава формирахме комисия, която да анализира и прецени кои са най-добрите мерки. Оттогава съм правил национални планове за борба с рака за много държави - направих го за Мароко, за Украйна, САЩ, Русия, помогнах на Англия и на много други държави за националните планове, защото когато имаш опит, а националните планове са много сложни и изчерпателни, това е много сложен инструмент, който включва превенция, достъп до лечение, определяне на най-добра грижа, всичко това на едно място. Затова трябва да се координират действията, мислите, всичко. Важното е да знаеш как да го направиш и ако България има нужда от моята помощ, аз съм готов да я дам.

Ракът безсмъртен ли е?

Ако убиеш клетката, е смъртна. В противен случай не е.

Интервюто взе Десислава Николова

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tqb49541797 avatar :-|
    scott

    тоя е убъркал тренда.
    Днеска сичко се разболява и умира от коронавирус. Рака не убива, не се шуми около него, не се тества.

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..

    Икоз помага ли за еректилна дисфункция?

    Нередност?
Нов коментар