🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Софтуер за здраве

Препоръките на "Капитал" за здравни приложения през 2020 г.

Едва ли не сте го забелязали, но текущата година със сигурност принадлежи на коронавируса. Като всеки модерен проблем, и при него има огромно желание от страна на софтуерните компании да помогнат с писане на код. На практика всяка страна по света има по едно или повече приложения, създадени, за да помагат на официалните власти да следят хората със симптоми, активните случаи и струпванията на такива. В България например това е ViruSafe (виж по-долу). Един пример от САЩ е Covid Watch. Приложенията са нож с две остриета - от една страна, те решават проблем в настоящето, но от друга, показват колко лесно могат да бъдат следени всички чрез сигналите, които излъчват телефоните им.

Коронавирусът обаче не е всичко, което се случва по света, и много разработчици продължават да предлагат на пазара нови приложения, които могат да ви помогнат да подобрите здравето си. "Капитал" събра своите препоръки за 2020 г. - с корона и без.

SleepCycle

Никога не подценявайте колко е важен сънят за общото ви здраве. SleepCycle е най-напредналото и интересно приложение в тази посока. То работи по няколко начина - като следи циклите на съня ви, дава ви препоръки, както и като умен будилник, който ви буди в момент около зададения час, когато сънят ви е в леката си фаза и се чувствате отпочинали (ако някога сте се чудили защо се будите уморени дори когато сте спали осем часа - отговорът се крие тук). За разлика от повечето си конкуренти на пазара SleepCycle няма нужда от умен часовник или фитнес гривна, а вместо това засича или дишането ви чрез микрофон, или вибрациите на тялото ви, когато е поставен на правилното място на матрака. Като бонус могат да се добавят и любопитните статистики, които едноименната компания публикува - към момента на писане на този текст например 518 хил. потребители на приложението спят, а 570 хил. са будни. Средно те са спали по седем и половина часа през последната нощ - един доста добър резултат.

ViruSafe

ViruSafe е българско приложение за следене на коронавируса, разработено от ScaleFocus и официално одобрено от Министерството на здравеопазването. Чрез него ведомството може да следи лица, които проявяват симптоми, по локация и създава температурна карта на потенциално заразени хора. Освен това в него има и много съвети как да се защитите по най-добрия начин от заплахата, както и възможност сами да следите състоянието си и как да действате при влошаване на ситуацията. Лошата новина около приложението е, че за да го използвате, ще трябва да споделите много лични данни - включително и здравното си досие, ако имате хронични заболявания. Добрата е, че решението е изцяло ваше и можете да влезете в системата на ViruSafe само доброволно.

Covid Watch

Разработен от университета "Станфорд", Covid Watch поема по друг път при локирането на случаи на коронавируса. Приложението работи изцяло анонимно и всъщност взима нужната информация от включения блутуут на вашия телефон, а не от другаде, т.е. не се захранва с данни. Апликацията дава сигнали, когато сте близо до някого, който е с позитивен тест за COVID-19, като всички данни са анонимизирани. За разлика от повечето подобни приложения Covid Watch забранява на всички трети страни, включително и правителството, да следи потребителите или да разбере кои потребители са били в близост до заразени. Приложението е и едно от първите в сферата, направени с отворен код и с децентрализирана база данни за допълнителна сигурност. Разбира се, Covid Watch няма да ви помогне, ако се намирате в България, но може да ви помогне, ако сте в САЩ или Великобритания например.

Charity Miles

Парковете отново са отворени за тичане и може би е добра идея да се възползвате. Ако ви липсва мотивация, Charity Miles може да помогне - приложението дава възможност да си изберете кауза, за която да тичате. Тя ще получава пари - при това не вашите, а на корпоративните спонсори на приложението - за всеки изминат километър. Charity Miles работи и ако сте на колело, както и ако просто ходите. Към тази особеност се добавят и всички традиционни плюсове на множеството приложения за тичане, с които вече почти всеки е запознат. Досега през Charity Miles са събрани над 3 млн. долара по света.

HealthTap

Всички имаме въпроси за здравето си, а Google понякога е прекалено обширен океан за тази цел. HealthTap предлага над 2.6 млн. отговора на всякакви въпроси - от често задавани до крайно специфични - всички от които идват от медицински лица и не е нужно да се чудите доколко е достоверна информацията. Освен директни въпроси и отговори приложението е пълно и с цели статии за стотици болести. Безплатната версия дава възможност за задаване на въпрос и получаване на отговор от лекар, а платената - за моментална консултация, която обаче е възможна само в много малък брой страни на Запад.

8Fit

Никой не може да се оплаче от липса на фитнес приложения - те са напълно достатъчно като брой и във всеки случай няма как да останете без съвети за упражнения. Въпросът е кое от тях е най-добро, а отговорът в много случаи е субективен. 8Fit със сигурност е едно от най-отличаващите се предложения на пазара. Освен че има огромна библиотека с упражнения, опция за следене на хранене, 8Fit ви дава възможност да зададете конкретните цели, които искате да постигнете - при това не просто колко килограма искате да свалите или качите. Оттам нататък ще получите съвети за хранене, програми, а в платената версия може да имате и личен треньор, който да ви напътства.

Всички приложения са налични за iOS и Android.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар