🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Д-р Димитър Георгиев: Персонализираната медицина дава по-добри решения за здравето на пациентите

Д-р Димитър Георгиев: Персонализираната медицина дава по-добри решения за здравето на пациентите
Д-р Димитър Георгиев: Персонализираната медицина дава по-добри решения за здравето на пациентите
   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил: Д-р Димитър Георгиев е акушер-гинеколог, работил в болница "Шейново" до 2014 г. През 2012 г. заедно с колегата си д-р Начко Чалманов основават "НМ Дженомикс" - компания, фокусирана в интегриране на българския пазар на утвърдени в световен мащаб генетични изследвания.

Персонализираната (наричана още прецизна) медицина често се дефинира като точното хапче, в точната доза за точния пациент. По същество представлява взимане под внимание на индивидуални молекулярно-генетични характеристики на пациентите в диагностиката, здравната превенция и лечението им. Преди повече от 10 години заедно с моя колега и приятел д-р Начко Чалманов създадохме

компанията за персонализирана медицина NM Genomix (www.nmgenomix.com)

Мисията ни е свързана точно с това - да даваме възможност на българските пациенти да правят модерни молекулярно-генетични изследвания, извършвани във високотехнологични лаборатории в целия свят, на базата на които да се вземат по-добри решения за здравето им.

Компанията стартира с въвеждането в България на първия тест за неинвазивна пренатална диагностика "Пренатест". С него се открива синдром на Даун или друго генетично заболяване при плода с почти 100% точност само и единствено чрез кръвна проба от майката. Тестът дава спокойствие на бъдещите майки по време на бременността, спестявайки неприятни и рискови инвазивни процедури като амниоцентеза или хорионбиопсия.

Персонализираната медицина се развива в различни направления. В световен мащаб може би все още

най-популярна е персонализираната онкология

Тя дава възможност на база молекулярно-генетични анализи да се профилира лечението спрямо уникалните характеристики на всеки един тумор, за да бъде то максимално ефективно и с минимум странични ефекти.

NM Genomix, като лидер в предлагането на услуги за персонализирана медицина, има онкологично портфолио, но и много повече. Компанията например въведе у нас първия фармакогенетичен тест в сферата на персонализираната психиатрия - Genomind Professional PGx. Този тест помага да се намали процесът проба-грешка в лечението на пациенти с емоционални и ментални разстройства. Само който не е бил засегнат от подобна диагноза или не е имал близък с такъв проблем, не знае колко мъчително и продължително може да бъде лечението. Анализът дава насоки с кои медикаменти може да се постигне стандартно очакваният ефект, с кои може да се предвидят засилени странични реакции или липса на ефективност и съответно е добре да се избягват, а също и как да се адаптира дозата според индивидуалното метаболизиране. Портфолиото на NM Genomix е богато, понастоящем въвеждаме и редица тестове за откриване на генетична предразположеност или по-висок риск от отключване на редица заболявания, за да може медицинската грижа от реактивна (лекуваща възникнало заболяване) да бъде превантивна (да предотвратява или отлага напред във времето дадено заболяване). Освен повече здраве за пациентите това води и до намаляване на разходите за лечение и помага да имаме вместо лечение истинско здравеопазване буквално.
Да бъдеш пръв е огромно предизвикателство. Всички са единодушни, че персонализираната медицина е медицината на бъдещето, но ние се борим да я превръщаме в настояще. И успяваме, вече повече от 10 години. Усилията ни са насочени към преодоляване на съществуващата консервативност и към обучаване и на специалистите, и на пациентите на безспорните предимства от ползването на тези иновативни медицински услуги. Борим се и с остарели нагласи, останки от недалечното минало, че всичко трябва да е безплатно. Когато искаш по-добри решения за здравето си, е нормално да си готов да заплатиш за тях, както е и разбираемо, че държавният здравноосигурителен фонд може да покрие едно по-базисно ниво на лечение.

Заедно със съмишленици преди години създадохме Българската асоциация по персонализирана медицина (БАПЕМЕД) - първата и единствена подобна структура у нас, работеща за имплементирането на персонализираната медицина в полза на пациентите и здравната система.

NM Genomix като иновативна компания за персонализирана медицина ще участва и тази година в най-големия биотехнологичен форум у нас, обединяващ бизнеса и науката на международно ниво - Biotech Atelier (https://biotech-atelier.com/).

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivahristova92 avatar :-|
    ivahristova92

    Искам да се оплача от гинеколожката Доктор Любомира Икономова, според мен тя не трябва да работи с хора, защото може наистина да ги докара до стерилитет. Тази жена е опасна и се подиграва с клиентите си.

    Нередност?
  • 2
    RalicaK avatar :-|
    Ралица Кирова

    Тази гинеколожка е страшно нагла и невъзпитана. Заяви, че синът ми ще стане обратен, понеже го кърмя твърде дълго. Арогатното й отношение ме притесни безкрайно много.

    Нередност?
  • 3
    deqnvasev avatar :-|
    Деян Васев

    След като жена ми отиде на рутинен преглед, се оплака, че е получила толкова грубо професионално отношение от гинеколожката, че цяла седмица след прегледа имаше зверски болки заради действията й. И за капак, Икономова изобщо не си направи труда да й обясни какъв проблем има, а директно й изписа супер скъп антибиотик – за 60 лева. При положение, че има подобен, струващ едва 10 лева. Плюс допълнително 60 лева за пробиотик. Очевидно гинеколожката е избрала тази иначе благородна професия не, за да помага на жените, а само и единствено с цел да печели. Нещо, което очевидно й се получава.

    Нередност?
  • 4
    boo23681102 avatar :-|
    Севда Кротнева

    Д-р Любомира Икономова е по известна с прякорът си д-р Франкенщайн сред бившите си клиенти. Срещу докторицата са подадени цял куп жалби. Действия по тях обаче все още няма, тъй като Икономова очевидно си има стабилен гръб в Българския лекарски съюз. Е от отговорност може и да избяга, но от прякорът си няма да може. Скандалната Д-р Франкенщайн, която докарва жени до стерилитет.

    Нередност?
  • 5
    irenstoeva avatar :-@
    Ирен Стоева

    Поведението на въпросната гинеколожка е наистина скандално. Тази жена явно няма основно възпитание и се държи с клиентите си сякаш са утрепки и не заслужават уважение без дори да ги познава. Безцеремонно обижда, присмива се и дори те проклина когато не си съгласен с мнението й. Тя иска всички да я слушат без да се замислят и май приема жените като банкноти, които й принадлежат. Разбирам защо я наричат д-р Франкенщайн - заслужава го.

    Нередност?
  • 6
    agd59683897 avatar :-(
    Любомир Калинов

    За съжаление това не е единичен случай на груби и непрофесионални действия от страна на Икономова към жените, доверили се да отидат на преглед при нея. Съжалих,че съм завел жена ми при нея . Не се отнесе адекватно към нея и смея да кажа,че след прегледа се чувстваше емоционално срината. Наплаши я излишно. Не препоръчвам дори за профилактичен преглед да посетите тази гинеколожка.

    Нередност?
  • 7
    ivelinkirov avatar :-|
    Ивелин Киров
    • + 1

    Веднъж водих жена си на преглед при въпросната гинеколожка и след като излезе от кабинета едва не се разплака. Толкова бях бесен, че жена ми страда та едва не влязох вътре да я пребия. Никоя жена не заслужава подобно поведение!

    Нередност?
  • 8
    xlx22686868 avatar :-|
    Михаела Георгиева

    Здравейте! Чета вашите коментари и си мисля за това как протече моят преглед при нея. Опитваше се да ме накара да се притесня за здравословното ми състояние и искаше незабавно да си направя операция. При консултация с друг специалист се оказа,че нищо не е така, както ми го представи д-р Икономова.

    Нередност?
  • 9
    anichavdar avatar :-|
    Ani Chavdarova

    Тази подла генеколожка не се интересува от здравето на клиентките си, а само от финасовата облага. Опасна е за здравето на толкова много жени. Искаше от мен да се подложа на лечение без да има нужда. Бясна съм!

    Нередност?
  • 10
    mhs00691540 avatar :-|
    Борислава Данева

    Въпросната гинеколожка Икономова не успява да предразположи пациентите си. Липсва й отдадеността към работата и това си личи още при първият преглед.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал