🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проф. Питър Харпър: Пушенето на горими цигари е най-големият убиец на хора

Вредностите на околната среда не са толкова големи, колкото тютюнът

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Д-р Питър Харпър e сертифициран лекар и медицински онколог и един от четиримата основатели на Лондонската клиника по онкология. Автор е на повече от 400 доклада и глави в рецензирани монографии и публикации, той е признат в световен мащаб за работата си в изследването на нови лекарства и разработването на подобрени методики за лечение на рак. Бил е председател и член на много международни изпълнителни комитети, проучващи нови подходи при лечението на рак, редакционни съвети за професионални публикации и понастоящем е член на осем надзорни съвета на фармацевтични компании и член на 16 професионални органи по целия свят, включително е член на управителния съвет на Американското дружество на клиничните онколози (ASCO).

Националната здравна служба (NHS) беше една от институциите, използвани в кампанията за Брекзит с мотива, че при излизането от ЕС ще има повече средства за нея. Защо тя е толкова важна във Великобритания?

Трябва да внимавам какво ще кажа, защото във Великобритания Националната здравна служба е нещо като трета религия. Тя е институция, в която всички вярват. Спешната помощ през NHS ни спасява живота. Ако пострадате в катастрофа, паднете по стълбите или получите удар, това е една прекрасна услуга, която не се заплаща в момента на получаването ѝ. Не трябва да плащаме, защото сме платили през данъците си. Услугата е достъпна за всички и по еднакъв начин. Така че, ако аз отида в NHS като старши консултант, ще получа същата услуга като моя пощаджия. Всички в държавата получават една и съща услуга. От тази гледна точка службата е част от нашия живот още от 1947 г., веднага след войната. И никой не се притеснява, че няма да получи здравни грижи, защото не може да си ги позволи. Ще получите медицинска помощ. И затова тя е толкова важна. Когато става дума за лечение на хронични заболявания - смяна на тазобедрена става или колянна става - където няма спешност, тогава има много дълъг списък на чакащите.

Какви са разходите във Великобритания за лечение на онкологични заболявания на глава от населението?

Различно е, но цялото лечение се покрива. Ако даден медикамент е разрешен за употреба във Великобритания, той се покрива. Няма бариера за лечението. Бариерите са по-скоро свързани с диагностицирането. Около една трета от случаите на рак на дебелото черво например се диагностицират в спешните отделения, когато вече има запушване. Поради естеството си повечето от тези случаи са в напреднал стадий. Т.е. ние не се справяме много добре със скрининга и профилактиката. А здравната служба всъщност осигурява помощ, когато човек вече е болен, но не и когато човек е добре, така че да не се разболее. Това се променя. Следим нивата на холестерол и статини, кръвно налягане, говорим за затлъстяването, което и една от темите на тази конференция.

Говорим за солта. Говорим за всички проблеми. Но въпросът е какво правим за населението всеки ден и във всяко село и град. С това според мен можем да се справяме и по-добре.

Но Великобритания е лидер в областта на намаляването на вредата от тютюна. Какво предприемате в този смисъл?

Да. По отношение на намаляването на вредата от тютюна ние всъщност анализираме доказателствата. Приели сме, че зависимостта от цигарите е част от живота. Приели сме, че в света има един милиард пушачи. И затова трябва да мислим как да помогнем на пушачите. На първо място, не трябва да допускаме непушачите да започват да пушат. Провеждаме активни образователни кампании за обществено здраве в опит да възпрем младежите да пропушат. До голяма степен неуспехите са свързани с жените, защото те искат да са слаби. А пушенето несъмнено води до по-малко тегло и по-малък размер. Но можеш да ядеш и да не напълняваш. Така че със сигурност превенцията на започване на пушене е едно от нещата, които правим.

Вече има и доказателства, че съществуват и методи за намаляване на вредата. Затова, ако искаме да намалим вредата от цигарите за тези, които не могат да спрат, трябва да ги пренасочим към нещо друго. То може да бъде никотин, никотинов пластир, а може да бъде и електронна цигара. Както изтъкна проф. Роузен, няма много доказателства за вреда от никотина. Има доказателства, че той води до пристрастяване, но много хора са пристрастени и към кафето. Така че разглеждаме вейпинга и токсичността на електронните цигари. Вече има надеждни доказателства, че електронните цигари не съдържат масла и не съдържат тютюн. При изделията с нагряване без горене катраните са намалени до минимум. Всички известни токсини са под 10%, а много от тях са дори нула, 1% или 2%. Така че на база данните за известните токсини те са по-безопасни. Ако има нещо, за което не знаем, ние не сме го измерили. Но като цяло известните токсини са значително по-малко.

Като онколог имате ли наблюдения от свои пациенти по отношение на различните маркери при пушачи на цигари и хора, които са преминали на електронни цигари или изделия с нагряване без горене за една или две години?

Това, което наблюдавам, е, че повечето хора спират да пушат. Имам повече пациенти, които спират с помощта на такива изделия. За мен нагреваемите тютюневи изделия са най-доброто, което мога да предложа на пациента като заместител. Аз често говоря с близките, които също са пушачи, и успявам да ги убедя да не пушат. Те преминават на нагреваемо изделие и с течение на времето успяват дори да спрат да употребяват и такива продукти. Това са доказателствата, които имаме.

Как трябва да се промени начинът на живот на пациентите, за да бъдат по-здрави?

Говорим много за начина на живот. Имаше чудесен слайд за това колко смъртни случаи могат да бъдат предотвратени. А от Полша показаха икономическите ползи, ако всички възстановят нормалния си базов метаболитен индекс, индекса на телесната маса, това ще спести много средства за здравеопазване - смяна на коленни, на тазобедрени стави, коронографии. А и много животи ще бъдат спасени.

Смятате ли, че околната среда, в която живеем, е по-вредна от пушенето например?

Не. Даже не може да се сравнява с тютюна. Тя е вредна, но пушенето на горими цигари е най-големият убиец. И не става дума само за ХОББ, за рак на пикочния мехур, на бъбреците, на белия дроб, атеросклероза, съдови заболявания. Всички те са свързани с пушенето. Тоест трябва да ядем по-малко, макар че едва ли ще можем да ядем само японска храна, трябва да контролираме теглото си и никога да не пушим. И тогава ще бъдем толкова дълголетни, колкото японците.

Вие пушили ли сте някога?

Да. Пури. Много лошо.

Интервюто взе Десислава Николова

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolayv avatar :-P
    Nikolay
    • + 1

    Филип Морис, а?

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 1

    Неква друга реклама... за еректилна дисфункция?.. Космодиск за...
    Как да вдигнем самолета?

    Нередност?
Нов коментар