🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лечение под медицински сън в Дентална клиника "Петър Дучев"

Д-р Петър Дучев
Д-р Петър Дучев
Д-р Петър Дучев
Д-р Петър Дучев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните пет години над 600 пациенти са били лекувани под упойка.

Вие сте над 45 г. и добре си спомняте социалистическата стоматология. Машините, задвижвани чрез ластици, натрапчивият мирис в зъболекарските кабинети, опашките пред тях.

Давате си сметка, че зъбите ви се развалят, но ходите на зъболекар само ако ситуацията е нетърпима. Разбирате, че трябва да предприемете нещо, но непрекъснато го отлагате.

Започнали сте да забелязвате, че хората, с които разговаряте, леко отстъпват назад. Дъвките и освежителите за уста невинаги помагат.

Много се страхувате от манипулациите, но не го признавате дори пред себе си. Мислите, че ви боли много повече от другите хора, защото вероятно прагът ви на болка в устата е много нисък.

"Само да можех да заспя и да ме събудят с "Всичко е готово!", мислите си вие.

Разбирате, че ще е скъпо, но личният ви комфорт е по-скъп.

Това би бил краят на дългогодишни страдания, дискомфорт и неудобство.

Е, сега е възможно!

През последните 5 години в Дентална клиника "Петър Дучев" направихме повече от 600 лечения под медицински сън от чистене на зъбен камък, през подготовка за фасети до големи операции на двата синуса едновременно.

Какви са преимуществата:

  • Няма болка, няма лоши спомени, всички манипулации се извършват в присъствието и под контрола на екип от анестезиолози и интернисти след подготовка и обследване. Така дори тези от нашите пациенти, които са с придружаващи хронични заболявания като диабет, хипертония и др., са напълно проследени и максимално защитени.
  • Възстановителният период след лечението е много по-кратък.
  • Хора без зъби или такива, на които им предстои да останат без зъби, могат да получат импланти и здраво закрепени зъби към тях в рамките на един ден!
  • Качеството на живот се променя драматично. Човек вече може да се храни, усмихва и целува нормално! Нашето верую е, че можем да лекуваме всички наши пациенти под медицински сън!

Това, което трябва да се знае за лечението под медицински сън, е, че водеща роля в подготовката, въвеждането, проследяването, поддържането и извеждането на пациента от наркоза има анестезиологичният екип, в който участват лекар анестезиолог, тесен специалист със специалност "Анестезиология и реанимация", и анестезиологична медицинска сестра.

Лекарите-анестезиолози са профилирани за работа с деца и за работа с възрастни, тъй като работата в различните възрастови групи е свързана с допълнителна подспециалност на всеки анестезиолог.

Най-ценното при лечението под медицински сън е възможността да се проследяват текущите показатели на сърцето и белия дроб - пулс, кръвно налягане, насищане на кръвта с кислород, количество въглероден диоксид в издишания въздух, и докато се следи статусът на пациента, се определя необходимостта от това да се коригират медикаментозно промените в стойностите на всички тези показатели. Това е основната причина много малки деца или възрастни пациенти с дентофобия, с множество придружаващи заболявания, алергии или неврологични заболявания да бъдат наш основен контингент. Касае се за минимално инвазивно лечение, което не оставя и не вменява страх и лоши спомени.

Д-р Петър Дучев: Пациентът няма никакви лоши спомени от зъболечението

Визитка

Д-р Петър Дучев е завършил дентална медицина в Медицинския университет в София през 2002 г. Веднага след дипломирането си влиза в частната практика, а през 2014 г. създава денталната клиника "Петър Дучев", тясно специализирана в областта на денталната имплантология и детска стоматология. Основният топик на неговата работа е имплантология и лечение на сложни случаи, при които е нужен мултидисциплинарен подход. Д-р Дучев е асоцииран член на Европейската академия по естетична стоматология (EAED), член на Американската академия по козметична стоматология (AACD), член на Global Institute for Dental Education (GIDE ) и главен лекар на клиниката. Той е национален лектор и ръководи обучителна програма за следдипломно обучение на лидер в имплантологията - Nobel Biocare. Носител е на Втора награда в мастер програмата на GIDE - Global Institute for Dental Education, към университета "Калифорния" в Лос Анджелис за 2012 г.

При дентално лечение под медицински сън от зъболекарска и от пациентска гледна точка пациентът спи и няма никакви лоши спомени от процедурата.

Първите лечебни процедури в клиника "Дучев" направихме през декември 2014 г., а във франчайзинговата група, в която членуваме, са стартирали от 1998 г.

Процедурата от анестезиологична гледна точка се различава при възрастните и при децата.

Възрастните не са с напълно отнето съзнание, затова говорим за седация, която може да продължи до около 7-8 часа с едно прекъсване, само за да се отиде до тоалетна например. При децата говорим за наркоза, защото сънят е на много по-дълбоко ниво.

Наличието на щатен анестезиолог при нас в клиниката е от голямо предимство дори при рутинна ежедневна работа, защото ползването на местна анестезия около зъбите винаги носи риск от някакъв вид усложнение, който зъболекарите много често игнорираме. Оказва се, че честотата на усложнения след упойка никак не е малка - алергични реакции, паник атаки, токсични реакции, цяла палитра реакции, които настъпват много бързо и динамично, но могат да доведат до много тежки последствия. Затова целодневното присъствие на специалист анестезиолог е гаранция за спокойна и сигурна работа.

На всеки 3 месеца провеждаме тренинги за спешни състояния в стоматологията заедно с нашите анестезиологични екипи, за да си припомним протоколите и задачите на всеки доктор или асистент при евентуално усложнение.

Имаме две групи пациенти, които лекуваме под медицински сън:

  • пациенти, които идват при нас за комплексно лечение, над 50-60 г., с много придружаващи заболявания и компрометирано здравословно състояние, хипертония, диабет и др., но имат нужда от хирургия и поставяне на импланти. За тях лечението под медицински сън е сигурно решение, което следи всички жизнени показатели и гарантира стабилното им състояние;
  • пациенти, без значение от възрастта, които искат да не чувстват болка, да нямат лош спомен или са със силен рефлекс за гадене.

Когато са ми задавали въпроса защо работим с анестезиолози, съм отвръщал, че бих бил много щастлив никога да не ми се наложи да имаме нужда от пълните им познания. Аз също не си давах сметка за риска, докато не започнах да работя целодневно с анестезиологичните ни екипи.

Бих използвал едно малко неделикатно сравнение, но мисля, че ще бъда разбран - никога не съм попадал в тежка катастрофа, но изобщо не съжалявам за това, че съм платил колата да има висок клас въздушни възглавници.

Процедурата по лечение под медицински сън предоставя комфорт на пациента, от една страна, и медицинска сигурност, от друга. Пациентът идва в три часа и си отива в пет, вливаме му лекарства, които моделират заздравителния процес. Поставяли сме много дълги дентални импланти, правили сме тежки лицево-челюстни операции, но на следващия ден пациентите са възстановени и се връщат към нормалния си живот.

Мотото ни е, че ние имаме отбор от звезди и нямаме право на аматьорски изпълнения. С нашите методи можем да работим дори по 12 зъба наведнъж, без пациентът да преживее травма, която да запомни за цял живот.

Не сме въвеждали в седация бременни жени, но и при тяхното лечение анестезиологът е от голяма полза. Високите нива на женски хормони по време на бременността потенцират развитието на определени микроорганизми в устата и водят до разрастване на венците и натрупване на зъбен камък. Имали сме и много запуснати случаи, при които трябва да бъде направена интервенция с много голяма специфика - да не бъдат застрашени нито майката, нито плодът.

Моите наблюдения са, че голяма част от пациентите отиват на зъболекар късно.

Има градски легенди, че млечните зъби не са важни и че лечението им не е приоритет за много родители. Млечният зъб обаче е в интимна близост до зародиша на постоянните зъби, откъдето инфекцията може да се предаде по съседство.

Ако на 5-6 години, когато поникват първите постоянни зъби, болните млечни зъби не са лекувани, няма нищо учудващо, че на 35-40 години пациентът вече е изгубил половината си зъби. Просто защото липсват здравна култура и адекватна профилактика. Имам пациенти на 42 без нито един зъб. И това не е казуистика, случва се много често.

Всеки неразрешен проблем със зъбите нарушава качеството на живот на пациентите. А качеството на живот и при пациентите над и под 18 години е съвсем различно, когато са със зъби и без зъби.

Причина номер едно например за бактериален ендокардит е зъбната инфекция.

Моят съвет е 2:2 - два пъти дневно миене на зъбите и два пъти годишно посещение при зъболекар за професионална хигиена - почистване на зъбния камък.

Има много хора, които не си мият зъбите. Да накарам хората да си мият зъбите се е превърнало в моя социална житейска мисия. Чистите зъби не болят, винаги обсъждам това с моите пациенти.

Ние сме една от малкото клиники, да не кажа единствената, която работи заедно с Университета в Берн със специализирана профилактична програма за всеки пациент, според която определяме кога да бъде следващият преглед, следващото почистване. Имаме непосредствена връзка с нашите пациенти, но трябва и пациентът да бъде лично ангажиран.


Д-р Емилия Райчева, анестезиолог: Децата са под пълна упойка

Визитка

Д-р Емилия Райчева, н.с. I ст., притежава голям стаж и опит в областта на анестезиологията и интензивното лечение. Има придобита специалност "Анестезия и интензивно лечение" и владее всички съвременни методи и техники на анестезия и интензивно лечение.

Специализира в Англия и Германия лечение на хронична болка. Има множество лекции и публикации по проблемите в диагностиката и лечението на хронична болка. От 2012 г. е Почетен член на Българската асоциация за изследване и лечение на болката.

Чрез будна седация на практика ние имитираме един нормален сън и така го обясняваме на пациентите. Пациентът спи, диша самостоятелно, спокоен е, мониторира се.

Голямото предимство на процедурата е, че с едно посещение могат да бъдат извършени много повече и различни манипулации, отколкото когато човек е буден. Защото много е малък процентът пациенти, които могат да стоят четири часа с отворена уста. Докато в случая няма болка и няма усещане за време. Тънкостта на процедурата е, че пациентът изпълнява команди, кооперативен е и в същото време във всеки един момент може да бъде събуден, без да помни нищо.

Обезболяващите лекарства, които ползваме, не се приемат през устата, а се инжектират, няма отоци и кървенето е намалено до минимум.

При нас в клиниката имаме пълно оборудване за даване на анестезия: апаратура, операционна, предоперационна, ако се наложи пациентът да бъде интубиран, имаме всички условия за това. Всичко това ни е нужно, за да предотвратим какъвто и да било риск за пациента.

Децата за разлика от възрастните са в пълна упойка с напълно отнето съзнание по време на интервенцията. При някои от най-малките ни пациенти е невъзможно конвенционално лечение, например при дете на 3 г. с кариес на ранното детство, което засяга 8 до 10 зъба. Освен това наш контингент пациенти са и деца със сериозни заболявания от цяла България - с церебрална парализа, с аутизъм, със синдром на Даун и др.

Подхождаме към всеки пациент внимателно и индивидуално. Назначаваме пакет от изследвания, провеждаме подробни разговори за всичко, което засяга здравословното им състояние, назначаваме консултации със специалисти. Спазваме всички протоколи, по които се подава анестезия навсякъде по света.

За да минимизираме допълнително риска, имаме сключен договор с болница, в която бихме могли да преведем пациента за наблюдение.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал