Modar Suits & Retail - вероятно най-добрият ни проект с безплатен соларен ток

Владимир Темелков, управител и собственик на "Бауленд"

Владимир Темелков, управител и собственик на "Бауленд"
Владимир Темелков, управител и собственик на "Бауленд"
Владимир Темелков, управител и собственик на "Бауленд"
Владимир Темелков, управител и собственик на "Бауленд"
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Владимир Темелков е собственик и управител на една от най-успешните и иновативни строително-инвестиционни компании на имотния пазар в град Пловдив.

Разкажете ни повече за проекта Modar Suits & Retail.

Вероятно най-добрият проект в следващите 25 години в Пловдив се казва Modar Suits & Retail. През последните 18 месеца екипът ни вложи целия си интелектуален и технически потенциал, за да удовлетворим желанията на бъдещите ни клиенти за изключителна добавена стойност и перфекционизъм. Обиколихме няколко континента, разгледахме най-новите технологии и емблематични сгради, на които са приложени, за да предложим продукт, който ще отвее конкуренцията не само като локация и качество на строителство, но и като отношение, проектиране и краен резултат, невиждан до момента в Пловдив. В нашия град имотният пазар е изключително стабилен. Това е пряко свързано с константния растеж на града, доброто заплащане в различни частни сектори, както и прекрасната семейна атмосфера, която Пловдив предлага. Тези фактори дават спокойствие на бъдещите купувачи, било то нови или стари жители, че скоро няма да се релокират и ще направят дългосрочна инвестиция именно тук. От гледна точка на пазарната конкуренция с Modar Suits & Retail надскачаме дори най-добрите си проекти и предлагаме продукт, който няма алтернатива в града. Избягваме клишета като "дом, уют и простор" и залагаме на изключителна добавена стойност и перфекционизъм.

Какви са екстрите и добавената стойност за клиентите?

За първи път в България, и то в Пловдив, жилищен проект ще предоставя безплатна електроенергия от солари. Той ще покрие изцяло разходите за осветление, асансьори, хидрофор, вентилация, камери и други в общите части. Неизползваното количество енергия ще се съхранява в батерии, за да се подсигури цялото денонощие, като собствениците няма да имат никакви разходи по това перо. Залагаме подготовка за подово отопление, което ще бъде безценен бонус при всеки закупен апартамент. Това ще намали разходите за отопление и ще вдигне жизнения комфорт на новите обитатели до невиждано ниво. Топло на краката, топло в душата. Проектираме и окабеляваме всеки имот за "умен дом", давайки възможност за контрол на температура, осветление, музика от всяка точка на света. Цената на ключове, контакти и управления от типа "умен дом" е почти еднаква със среден клас от обикновени такива. Монтираме вносна алуминиева дограма с троен стъклопакет и стъкло четири сезона. Нашите клиенти ще усещат живота при нас като в два свята, и то на един прозорец разстояние. Всичко това е включено в крайната цена на всеки апартамент и не води до допълнително оскъпяване. Не на последно място, локацията на Modar Suits & Retail е на метри от дългоочаквания в Пловдив страхотен проект - пробивът "Модър - Царевец", чисто нова инфраструктура по улиците "Модър", "Царевец", "Хаджи Димитър", бул. "Александър Стамболийски", свързващ двата най-големи района на града - Южен и Западен, и осигуряващ им бърз достъп до централната градска част и до зелената Гребна база. Множество магазини, болници и търговски площи са на една крачка разстояние. Чист въздух, без индустриална зона и директна гледка към Родопите.

Как се справихте с покачването на цените, индексирахте ли крайните цени за клиенти?

С голяма гордост заявявам, че не сме индексирали нито един лев от крайните цени, на които бяхме подписали всички договори, че дори и резервационни форми. Поехме огромните разлики в цените за наша сметка. На целия ни екип беше ясно, че да си номер едно не значи само да правиш отлични проекти и да продаваш много апартаменти. Да си номер едно означава също в подобни моменти да устояваш и да заставаш на страната на клиентите, понасяйки удари вместо тях. Това беше високо оценено от всички клиенти и партньори. Ще следваме тази политика и това няма да се промени. Подобна стратегия ни утвърждава като суперинвеститор и ни гарантира продажби във всякакви времена. Името и доверието е най-важно, за което ние благодарим на клиентите си.

Как се развиват другите ви проекти?

Lauta Forest Premium е проектът ни, който в момента се реализира с бесни темпове и ни кара да се чувстваме горди. Етап 1 е продаден на зелено още в самото начало, а скоро стартирахме и Етап 2, където продажбите са около 65% реализирани. Започнахме го през 2020 година и както тогава, така и сега това остава най-добрият проект в Пловдив до този момент. Екстрите и добавената стойност са забележителни - електрически външни щори, шумоизолация на пода, окабеляване за умен дом и подготовка за подово отопление. Осигурихме огромен процент паркиране, като в Етап 2 направихме две подземни нива, което за град като Пловдив е изключителна рядкост поради себестойността на строителството. Премахнахме цялото паркиране от вътрешната част на комплекса, за да запазим комфорта на всички новодомци. Добавихме филтриране на водата, поставихме висок клас дограма Reynaers с троен стъклопакет. Входните врати към всеки апартамент са по ексклузивен дизайнерски проект и няма да могат да бъдат видени никъде по света. Общите части ще са изключително интересно завършени. Всичко, изброено дотук, е златен стандарт за нас и "Бауленд" ЕООД. Независимо от времената, в които живеем, ние няма да се лишим от златния ни стандарт по нито едно направление.

Предлагате ли пакетни цени и промоции?

Разбира се, че когато дойде клиент и иска да закупи повече от един апартамент, ние правим отстъпки от цена или начини на плащане. При нас има изключително разнообразни начини на плащане. Отлично при нас работят различните пакети за отстъпка. Такива са "Доведи приятел", при който и купувачът, и човекът, който води клиента при нас, вземат финансов бонус. Единият под формата на допълнителна отстъпка, а другият под формата на твърда сума за всеки продаден имот. Тоест, ако вие доведете приятел, който си купи апартамент, и двамата получавате финансов бонус. Клиентите обожават допълнителната отстъпка и време, което получават, за да продадат стария си имот и да купят от нас нов, и то само срещу минимално заплащане. Тоест, ако имате стар апартамент, който бихте желали да продадете, имате допълнително време от нас, за да го направите, без да заплащате новозакупения при нас. Имаме големи отстъпки за медицински лица и младоженци. Опитваме се да обхванем всеки клиент на микрониво.

Как бихте оценилиимотния пазар в Пловдив?

Накратко - клиентите имат пари, вече преценяват и сравняват проектите много по-детайлно. Това ни прави абсолютен фаворит в избора на бъдещо жилище. От друга страна, банките имат изключително спорно поведение, по-скоро се държат като картел, който манипулира пазара, за да вдигне лихвите по кредити. И всичко това, докато разпространяват мантрата, че са изключително богати и независими. Всъщност те са такива благодарение на депозитите на граждани, които вече предпочитат да не държат парите си в банка, а да инвестират. В това число и в различни недвижими имоти. В Пловдив 95% от агенциите за недвижими имоти не вършат никаква работа, освен да обявяват комисиона, срещу която стои само техният интерес, но не и този на купувачите. Нашият съвет е - купувайте директно от сигурни и наложени инвеститори. Иначе стpec тecтът зa инвecтитopи и ĸyпyвaчи пpeминa ycпeшнo. Cлeдвa нoвo зaвъpтaнe нa ĸoлeлoтo. Изминaлaтa гoдинa бeшe идeaлнa зa пoĸyпĸa нa имoт, зaщoтo oт тyĸ нaтaтъĸ цeнитe eдинcтвeнo щe се пoвишaвaт, макар и с по-бавни темпове. Haшият xoлдинг paзпoлaгa cъc cepиoзeн coбcтвeн финaнcoв и тexничecĸи ресурс и нямaмe нyждa oт oнзи тип cпeĸyлaнти, ĸoитo пpиcтигaт c oгpoмнo aвaнcoвo плaщaнe, a пocлe пpeпpoдaвaт aпapтaмeнтитe ни c пo-гoлямa пeчaлбa oт caмитe нac.