Как се променя пазарът на умния дом през 2023 г.

Глобалният пазар за интелигентна домашна автоматизация се очаква да достигне 444.98 млрд. долара до 2030 г. по прогноза на Grand View Research

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Интернет на нещата, енергийната ефективност, лицевото разпознаване остават водещи тенденции през тази година.
  • С насищането на най-големите пазари фокусът вероятно ще попадне върху по-малките, което доближава перспективата за поддръжка и на български език.
  • Умната кухня се очертава като перспективен сегмент заради нарастващото търсене на лесни процеси на готвене

Умните домове и домашната автоматизация вече отдавна не са концепция от научнофантастичните филми - те са реалност, която наистина може да подобри живота ни. С функции, вариращи от гласово управлявано осветление до автоматизирани системи за сигурност, интелигентните домове предлагат много удобства и изключителни ползи за безопасността на техните обитатели. Можете да имате пълен контрол над всичките си домашни уреди и джаджи от едно устройство - няма нужда да обикаляте дома, за да загасите осветлението, да изключите ютията или да дръпнете завесите.

Доказателство за потенциала на този сектор се вижда в прогнозите на анализаторите. Обемът на глобалния пазар за интелигентна домашна автоматизация се очаква да достигне 444.98 милиарда долара до 2030 г. при среден годишен ръст 27.3% за периода от 2023 до 2030 г., сочи доклад на Grand View Research. Търсенето на решения за т.нар. умен дом е предимно водено от бързото приемане на продукти в сфери като осветление, забавление и сигурност. Занапред анализаторите очакват технологии като изкуствения интелект (AI), машинното обучение и разпознаването на реч наред с други да стимулират допълнително растежа на пазара.

В допълнение, ключови играчи са приели различни стратегии за подпомагане на продажбите си като партньорства и сътрудничества, за да предоставят технологично напреднали решения и да създадат търсене. Например от януари 2023 г. Xailient си партнира с Adobe Systems, за да използва AI за разпознаване на лица в интелигентните домашни видеозвънци на Adobe. "Алтерко", български производител на продукти за т.нар. Интернет на нещата (Internet of Things, IoT) и продукти за дома, пък обяви в средата на март 2022 г. старта на партньорство между своята азиатска дъщерна компания Allterco Asia ltd. и Power Workplace - системен интегратор и доставчик на IoT решения, базиран в Хонконг. Тогава бе обявено, че благодарение на партньорството Power Workplace ще има изключителното право да разпространява продуктовата серия от умни релета Shelly за автоматизация в сектора на висшето образование в Хонконг.

Очаква се пазарът да се възползва от нарастващите приложения на интелигентна домашна автоматизация в областта на сигурността и достъпа, развлеченията, осветлението, климатизацията, енергийното управление, интелигентната кухня и други уреди през прогнозния период. Предвижда се сегментът на интелигентната кухня да доминира на пазара поради пускането на нови продукти след нарастващото търсене на лесни процеси на готвене.

Нестабилният пазар приближава поддръжката на български език?

Влошаващите се макроикономически условия водят до намаляване на перспективите за глобалните доставки на интелигентни домашни устройства според анализаторската компания IDC. По техни предварителни данни световните доставки на интелигентни домашни устройства са намалели с 2.6% през 2022 г., достигайки 874 млн. бр. В сегментите на интелигентни високоговорители и устройства за видеоразвлечения като телевизори и стрийминг устройства се отчитат най-значителни спадове.

Редно е да се отбележи, че IDC отчитат в прогнозата си само потребителските устройства, без да броят различните сензори, датчици и комуникационни решения, които съпътстват най-пълноценните реализации на системи за домашна автоматизация.

Анализаторите очакват нестабилността на пазара да продължи и през настоящата година, предвижданията обаче са по-скоро за ограничен ръст от около 4.6%, по-голямата част от който ще е за сметка на нововъзникващите пазари, както и от Китай. За периода 2022 - 2026 г. IDC очаква среден ръст на доставките с около 8 на сто годишно.

Що се отнася до спада при високоговорителите и телевизорите, най-вероятно причината е, че това са най-наситените пазарни сегменти. Настоящият спад идва и след огромните ръстове, отчетени по време на пандемията, когато тези продукти се радваха на особена популярност. Други продуктови категории като умните термостати и интелигентното осветление имат потенциал да помагат за намаляване на разходите, което може да помогне за стимулиране на продажбите през 2023 г.

От IDC допълват още, че въпреки че интелигентните високоговорители са сред първите продукти от категорията на умния дом, тяхната високотехнологична аура до голяма степен вече се е разтворила и потребителите гледат на тях като на нещо обичайно. В резултат на развитите пазари като САЩ и Китай се очаква доставките да намаляват в дългосрочен план. Интересното обаче е, че се прогнозира производителите в тази категория да увеличат акцента си върху нововъзникващи пазари и региони като Европа, където пречки като поддръжката на езици са в основата на значително по-ниската ѝ популярност.

Дали това означава най-после добавяне на поддръжка и на български език в масовите продукти? Трудно е да се отговори на този въпрос, но е факт, че много наблюдатели очакваха именно такова развитие - обръщане на внимание на по-малките пазари след насищане на най-големите. Все пак очакванията по отношение на български език вероятно е най-удачно да се поставят в категорията на средно- или дългосрочните.

Тенденции през 2023

Въпреки споменатите затруднения глобалният пазар на системи за умен дом се очаква да расте устойчиво през следващите години. Продуктите за домашна автоматизация стават все по-популярни, позволявайки на собствениците на жилища да контролират всичко - от осветление, през температурата, до системи за сигурност, директно от своите мобилни устройства или чрез гласови команди.

Една от водещите тенденции, която се очаква да запази позициите си през 2023 г., е т.нар.

Интернет на нещата

Чрез свързани устройства и датчици за интелигентен дом собствениците на жилища вече могат да контролират различни уреди, интелигентни домашни устройства и системи от един централен хъб като смартфон или смарт телевизор. Умни роботизирани прахосмукачки, интелигентни кухненски уреди, автоматични завеси и т.н. - налице има много предимства на интелигентния дом, които могат да направят живота по-лесен.

Както в много други продуктови сфери, така и при домашната автоматизация гореща тема е

Енергийната ефективност

Тя обещава не само спестяване на разходи, но и спомага за опазване на околната среда. Това променя начина, по който собствениците на жилища мислят за домовете си. От преоборудване на климатични системи до подмяна на стари прозорци с енергийно ефективни такива, хората търсят начини да направят жилищата си по-устойчиви. Технологиите играят голяма роля в тази посока, като устройства като интелигентни термостати и системи за енергиен мониторинг стават все по-популярни.

Ако първите предложения за умния дом се свеждаха най-вече до дистанционно управление през смартфона, то сега развитието е в посока гласови команди и

Лицево разпознаване

Потребителите вече могат да използват тази технология, за да отключват врати, за контрол на осветлението, както и да увеличават сигурността на имотите си. Лицевото разпознаване дори може да се окаже с по-висок пазарен потенциал от разпознаването на реч, тъй като не налага поддръжка на различни езици.

Един от основните ефекти на пандемията бе промяната на работните навици на много хора в посока

Работа от вкъщи

Следователно наличието на функционално пространство за домашен офис, което е едновременно удобно и организирано, е по-важно от всякога. С правилните инструменти като удобни места за сядане и работа, добро осветление дори малък ъгъл във вашата всекидневна може бързо да се превърне в продуктивно работно пространство.

Умен дом в метавселената

На практика всички големи технологични марки гледат в посоката метавселената в много по-широк смисъл от развлеченията. Въпреки че засега липсва точна конкретика, повечето компании очакват потребители, участващи във виртуални светове, да изпълняват ежедневни неща. Това може да бъде всичко, от посещение на работна среща и участие в учебно занятие до среща с приятели или пазаруване - реализирани в 3D пространства, където движенията на тялото и на устните да са перфектно синхронизирани с действията на техните т.нар. аватари.

Днес повечето потребители разчитат на мобилни устройства или гласови команди за взаимодействие с умните уреди у дома си. Метавселената ще надгради системите за домашна автоматизация. Може да се очаква например виртуалните асистенти да се превърнат в домашни помощници със свои аватари, обитаващи дигитален двойник на вашия дом.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vzoran avatar :-|
    vzoran
    • + 2

    Много е приятно да гледам как се развива Алтерко. Имат сериозен потенциал.

    Нередност?
Нов коментар