Пазарът е активен и има място за нови проекти във високия сегмент

Кристина Петрова, изпълнителен директор на "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ

Кристина Петрова, изпълнителен директор на "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ
Кристина Петрова, изпълнителен директор на "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ
Кристина Петрова, изпълнителен директор на "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ
Кристина Петрова, изпълнителен директор на "ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Компанията

"ФеърПлей Пропъртис" АДСИЦ е акционерно дружество със специална инвестиционна цел за инвестиране в недвижими имоти. Акциите на дружеството се търгуват на Българската фондова борса от 2006 г. (борсов код FPP). Активите в портфолиото на дружеството са носители на множество национални и международни награди. Управлението на имотите е възложено на "ФеърПлей Интернешънъл" АД и дружества от неговата група.

Приключихте 2022 г. с печалба от 5.28 млн. лв. и ръст на приходите от наем. Какво стои зад този финансов резултат?

Когато обявихме намерението си за преструктуриране на инвестиционния портфейл чрез придобиване основно на висок клас бизнес сгради, целяхме именно това - да дадем на нашите акционери сигурност и обосновани очаквания за приходите. Резултатите, които виждаме днес, са плод на усилията на екипа на "ФеърПлей", който застана зад този план и вложи много време и усилия в следване на заявената стратегия - да инвестираме във високодоходни активи, да реализираме текущ доход от експлоатацията им и да се фокусираме в изграждането на стойност. През 2022 г. успяхме да финализираме сделките по придобиване на Hill Tower и FPI Business Center. И двете сгради се намират в район "Лозенец", в най-атрактивната част за инвестиции в столицата, и са напълно отдадени. След тези транзакции дружеството притежава вече три бизнес сгради в София. Приходите от тях са в основата на финансовите резултати за изминалата година. В края на 2022 г. подновихме договора за още пет години с опция за допълнителни пет години с най-големия ни наемател - Teva, които пренаеха 7.4 хил. кв.м във FairPlay Business Hub. Договорът е ключов и за нас е привилегия да имаме стабилни и дългосрочни отношения с такъв наемател.

В началото на годината офис проектът FPI City Tower бе придобит от дружеството. Какъв е делът на офис площите в портфолиото на дружеството след тази транзакция? Каква е стратегията за управлението им?

- Портфолиото на "ФеърПлей Пропъртис" е съставено от почти 60 хил. кв.м РЗП инвестиционни имоти (търговски комплекси, хотели, офис сгради и др.), от които 32 хил. кв.м са площи в бизнес сгради. След завършването на FPI City Tower делът на офис площите ще формира близо 60% от площите в инвестиционни имоти. Фокусирани сме в привличането на наематели, като подхождаме с внимание към променящите се изисквания на работната среда и инвестираме в създаването на допълнителен ĸoмфopт и удобства, отговарящи на очакванията на компаниите.

Наскоро дружеството обяви ново увеличение на капитала си. Какво предвижда проспектът за това увеличение?

- Финансирахме придобиването на проекта FPI City Tower със средства, привлечени чрез емисия варанти, които дружеството емитира в средата на 2022 г. Успешно проведохме две подписки за упражняване на правата по издадените финансови инструменти, като капиталът на дружеството беше увеличен с 24 млн. лв. На 12.04. приключи третата процедура, в хода на която бяха привлечени допълнително 5.5 млн. лв., които ще инвестираме в строежа на проекта. След края на тази подписка емисията неупражнени варанти е в размер на 68 590 800 броя, които стават все по-атрактивни за публиката. Наша цел е чрез конвертирането им да допълним портфолиото с още доходоносни офис сгради и други активи.

FPI City Tower ще бъде знакова офис сграда в центъра на София. Как върви строителството и кога проектът ще излезе активно на наемния пазар?

- Възложихме изграждането на грубия строеж на FPI City Tower на "Бокал Инженеринг", които са един от най-опитните и уважавани професионалисти в бранша, доказали се с високото си качество на работа и стриктно спазване на линейните графици. От самото начало строителството върви по план и очакваме сградата да посрещне своите наематели и ползватели в края на 2024 г. Радваме се на засилен интерес към проекта, водим разговори с няколко големи международни компании, за които премиум локацията и високият клас офиси са приоритети, удовлетворяващи нуждите им от комфорт и престиж.

Един от емблематичните проекти в портфолиото на "ФеърПлей пропъртис" АДСИЦ е ваканционно селище "Санта Марина", Созопол. Какви са резултатите от изминалия летен сезон за комплекса? Какъв интерес регистрирате за новия сезон?

- Сезон лято 2022 беше успешен за ваканционно селище "Санта Марина" - преобладаваха български туристи, много собственици на апартаменти удължиха престоя си в комплекса, случиха се и много препродажби на имоти, което от своя страна доведе и до един по различен микс от обитатели.

Очакванията ни за предстоящия летен сезон са оптимистични. Предвиждаме, че тенденциите от миналото лято ще се запазят предвид продължаващия конфликт между Украйна и Русия.

Работим по развитието на Етап III на ваканционното селище с цел да направим по-ефективно използването на съществуващите активи на "ФеърПлей Пропъртис". Конкретна цел за нас продължава да бъде удължаване на сезона, съответно и времето, през което се ползват изградените вече активи - ресторант, търговски помещения и уелнес зоната. Инвестираме в обновяване на конферентната зала, което ще повиши броя събития и корпоративни мероприятия и интереса към ресторант "Вива Маре".

Комплексът "Св. Иван Рилски" в Банско бе отличен с награда за най-добър 4-звезден планински СПА хотел през 2022 г., след като претърпя мащабна реновация. С какво проектът се отличава от конкурентите си в ски курортите?

- Наградата е много ценна и всички сме горди с признанието, което екипът на СПА ризорт "Св. Иван Рилски" получи от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация. Радвам се, че трудът им е оценен не само от нас като инвеститор, а също така и от професионалистите в бранша и най-вече - от гостите на хотела. Управлението е поверено на екип с дългогодишен опит, който успя да преведе комплекса както през трудностите и ограниченията по време на пандемията, така и през процеса на реновация. Екипът изготви нов бизнес план и цялостна визия за развитието на хотела като целогодишна All Inclusive дестинация, влагайки много усилия хотелът да предложи на своите гости услуги с постоянно високо качество и да се утвърди като символ на гостоприемство и комфорт. Обратната връзка, която получаваме от гостите, е за изключително цялостно преживяване и атмосфера в хотела. Наблюдаваме завръщане на българите в родните ски курорти, като нощувките в хотела са повече от предходните години, включително и преди пандемията, а удобствата и възможностите за пълноценна СПА почивка го правят предпочитан избор.

Управлявате комплекси и сгради в различни сегменти на пазара на имоти. В кой от тях виждате най-голям потенциал за инвестиции в нови проекти?

- Бизнес имотите от офис сегмента винаги са били атрактивни за акционерите и представляват над 60% от оборота на инвестиционния пазар в Източна Европа. Пазарът в България е активен и има място за нови проекти във високия сегмент. Интересът ни е насочен както към придобиване на нови сгради, така и към развитие на собствени проекти. Вярваме в стабилността на офисния пазар и възможността да подсигурим дългосрочни и регулярни приходи за нашите инвеститори, като това не изключва и други инвестиции в проекти с потенциал.