Business Garden Оffice Х - максимално комфортна и ползотворна среда за работа и живот

Строителството на втората фаза на най-новия бизнес парк в София върви по план и с видимо добро темпо

Business Garden Оffice Х - максимално комфортна и ползотворна среда за работа и живот
Business Garden Оffice Х - максимално комфортна и ползотворна среда за работа и живот
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Строителството на втората фаза на най-новия бизнес парк в София - Business Garden Office X, върви по план и с видимо добро темпо. Първите две сгради от мащабния офис комплекс, разположен на над 15 дка в столичния квартал "Хладилника", бяха завършени през лятото на 2022 година и успешно отдадени под наем на видни международни компании - сред наемателите в Сграда 1 сa AstraZeneca, Schwarz IT, ZARA, LEM, Axpo Group, Yotpo и други. Сграда 2 с уникалния си архитектурен дизайн и интериор се превърна в най-модерния коуъркинг в България, опериран от Work Better, който успя да привлече като свои клиенти гигантите Dell Technologies, Booking.com, Infosys и множество други фирми.

"Браво Дивелъпмънт" ще завърши сгради 3 и 4 в средата на 2024, когато нови наематели, които търсят офис площи, ще могат да се настанят в най-предпочитаната офис локация в София, предлагаща достъпност с всички видове транспорт и в близост до множество разнообразни удобства, които предлага районът на "Парадайс мол". След завършване на втората фаза комплексът ще разполага с екобар и йога студио.

Забележителните архитектура и интериорен дизайн на Business Garden Office X са дело на MBL Architects. През 2022 година първите две сгради спечелиха наградите в ежегодния конкурс "Сграда на годината" в категориите "Офис сграда" и "Зелена сграда". Комплексът е сертифициран по LEED Platinum, което според Асен Лисев (един от инвеститорите) го отличава като един от най-зелените бизнес комплекси в България. Той сподели също, че и в двете завършени сгради се използва зелен ток, което е планирано като действие и за сгради 3 и 4. Зелените площи в комплекса ще се увеличат допълнително, за да достигнат размер 6.5 декара и така да се насърчи работата сред природата в хубавото време, а комплексът да се превърне в един оазис в тази динамична част на града.

Интегрираните системи за устойчивост, както и иновативният дизайн се стремят да задоволят не само вторичните нужди на нашите наематели като най-различни удобства в общите помещения, зоните за почивка и в стаите, предвидени за работа, а и се грижат за най-важното - здравето.

Поставили сме си високи цели и стандарти, като в центъра стои човекът, споделя Асен Лисев.

Сгради 3 и 4 ще дадат до 220 нови работни места на етаж, което е голяма отговорност и ние, както и нашите наематели искаме тези хора да имат възможно най-здравословната среда за работа и развитие.

Здравословната работна среда

се дефинира основно с три показателя: качеството на въздуха, който дишаме, наличието на естествено осветление и ниско ниво на шумово замърсяване.

Чистият въздух е наш приоритет и затова нашите сгради разполагат с индивидуализирана вентилационна система с контрол на влажността на въздуха и нивото на въглероден двуокис (CO2). Удобството на една такава система е възможността всеки отделен офис да има различна, персонализирана настройка на въздуха и климатизацията. Това допринася както за физическото здраве, така и за менталното състояние на пребиваващия, защото всеки може да работи в подходяща за него климатична среда.

Също така интелигентната система засича наличието на въглероден двуокис в дадена стая и доставя необходимото количество свеж въздух, за да има достатъчно кислород в помещението. Разполага с опция за инсталация със студена плазма, която пречиства системата и не допуска замърсяване с микроорганизми в сградите. Така сме сигурни, че дишаме чист въздух, независимо от външните условия.

Знаем, че освен температурата важна е и влажността на въздуха. При по-сух въздух микробите се множат по-бързо, а при твърде влажен вредим на нашите дихателни пътища. Ето защо климатичната система, която използваме, се грижи да имаме идеалната среда за всички обитаващи нашите сгради. Така умората настъпва по-бавно, а мозъкът има по-дълго енергия. Според проучване на университета в Оксфорд при работа в среда с ниско съдържание на СО2 ефикасността на служителите се повишава до 60%. С други думи, наемателите на нашите сгради са отговорни към здравето и щастието на своите служители.

Те също имат това "зелено" мислене и желаят най-добрите условия за техните служители - работни и социални, допълни Лисев. За всички тях е важно служителите им да идват с желание на работа и да имат позитивни преживявания в работната среда.

Освен висококачественото оборудване в сградите възможностите, които предлага заобикалящата ги среда, са още фактори, които правят обитателите щастливи. В сградата на Work Better, както и в заведението Feel Better цари социален живот, който допринася за позитивното настроение на обитателите, а партитата са нещо, което ни обединява след края на работния ден.

За иноваторите, както и за младите предприемачи

Work Better предлага гъвкави коуъркинг офиси с над 500 работни места към момента, както и зали за срещи, където фирмите могат да растат и да развиват потенциала си в здравословна, отлично оборудвана, комфортна и социално развита среда.

Помислили сме за хората, чийто транспорт до работното място е автомобил.

  • Фаза 1 предостави 47 станции за зареждане на електрически превозни средства (ЕПС), като Business Garden Оffice Х разполага с 35 броя, а Work Better - с 12 такива станции.
  • Фаза 2 ще предостави общо 60 нови станции за зареждане, като за Сграда 3 са планирани 33 станции, а за Сграда 4 - 27. Това прави общо 107 станции за зареждане на ЕПС.

Вярваме, че работното място трябва да е здравословна и комфортна среда, в която всеки да се чувства добре и да отива на работа с желание, знаейки и виждайки, че здравето и позитивните му преживявания са основен приоритет.